Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzieci wysyłane na wakacje do dziadków

Polecane posty

Gość gość

albo z dziadkami gdzieś nad morze, nad jeziora - kupa ludzi wokół mnie tak robi a mnie się wydaje to dziwne, wakacje bez dzieci??? Mówię o przedszkolakach 2-5 lat...Czy tylko ja jestem taka dziwna? Nie mogłabym się zrelaksować wiedząc, że moje dzieci są daleko...

Gość gość
moja corka juz 3 rok jedzie do dziadkow na wies. zwykle na miesiac.

Gość gość
Część wakacji spędzałam z dziadkami i to są jednej najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa

Gość gość
A na co dzień jesteście z dziećmi czy pracujecie a dzieci w żłobku/przedszkolu? Bo ja pracuję i wakacje, urlop to czas który z założenia chcę spędzić z dziećmi.

Gość gość
No to co spedzaj, czy ktoś co broni? Można wszystko pogodzić tak, żeby było dobrze

Gość gość
Pytam z ciekawości bo nie wiem, co kieruje ludźmi, którzy widują swoje dzieci przez maks 2 godziny po powrocie z pracy a na wakacje pozbywają się ich z domu wciskając je dziadkom czy komukolwiek. Nie mówcie mi, że tak robią kochający rodzice.

Gość gość
Moja córka nie ma jeszcze dwóch lat, a już jeździ na weekendy do dziadków. Mała ma frajdę, a my trochę luzu. Może tym razem zostanie dłużej? Moi rodzice i rodzice mojego partnera tęsknią za nią i chcą z nią spędzać czas. Co w tym dziwnego? Autorko, a Ty nie chcesz mieć czasem wolnego mieszkania, pójść na kolacje, napić się wina i bzykać się z mężem przez cały weekend?

Gość gość
00.35 ale ty pracujesz? Czy jesteś z dzieckiem w domu? Bo jeśli "siedzisz" w domu to normalne, że chcesz odetchnąć od opieki nad maluchem, mieć wolny weekend itp. Ale jeśli ktoś pracuje po 8-10 godzin dziennie, widuje dziecko w przelocie a w czasie urlopu wysyła je do dziadków to dla mnie chore..

Gość gość
Autorko wsadziłaś kij w mrowisko :D Zaraz się tu będą wymądrzać różne ściery że miesiąc czy dwa u dziadków to dla dziecka błogosławieństwo :D :D :D

Gość gość
Pracuję. Nie po 10 godzin, raczej po 6 dziennie. Ciesze się, że mam dziecko, ale czasem potrzebuje odetchnąć. Nie macie tak? Kurczę, czasem musze naładować baterie. A jak robicie imprezę (np. imieniny) i zapraszacie gości, to dzieci też są z Wami, w domu?

Gość gość
00:39 a jeśli pracuje to nie chce odetchnąć ? Ja pracuje, co prawda często w domu, ale dziecko jest wtedy w szkole ( ma 7 lat) a jeździ na weekendy do babci czy cioci, na wakacje tez jezdzi , na tydzień czy dwa. Rodzice maja prawo do odpoczynku bez dzieci, poza tym wakacje maja dwa miesiące i urlop można tak zaplanować tak aby dziecko było i z nami rodzicami i u dziadków, wiec juz nie demonizuj tak tych rodziców których dzieci są u dziadków na kilka tygodni wakacji. Moi rodzice np mieszkają bardzo daleko i tylko wakacje czy ferie to czas kiedy wnuczka może być z nimi trochę dluzej..

Gość gość
oczywiście że błogosławieństwo jeśli dziadkowie mają odpowiednie warunki! moje wakacje właśnie tak wyglądały i było cudownie dom na wsi z pięknym ogrodem (mieszkaliśmy w centrum miasta w kamienicy) psy, koty (w domu nie było) las, rzeka, czyste powietrze, pyszne jedzenie rodzice przyjeżdżali tylko na weekendy

Gość gość
00:49 nie no tylko wyrodne matki puszczaja dzieci do dziadków, którzy świata poza swoimi wnukami nie widza i kochają je nad życie.. Bo przeciesz jak wysylasz dziecko na 2 czy 3 tygodnie wakacji do najbliższej rodziny powinien wpadać MOPS i te dzieci od razu zabierac! Myślenie większości "matek polek" na tym forum.

Gość gość
do zagospodarowania zwykle są 2 miesiące. Wiec na 2-3 tygodnie jedziemy razem z dziećmi, a oprócz tego starsza jeździ sama na obóz lub kolonie (ok.2 tygodnie), a reszte czasu spędza troche w domu a trochę u babci i mojego brata, który ma dziecko w podobnym wieku. Trudniej jest z młodsza, która ma 5 lat i nie pojedzie sama na wakacje! Wiec przez resztę wakacji zwykle jest u dziadków a my przyjeżdżamy jak tylko udaje się wyrwać z pracy + na weekendy. Uprzedzam pytania - oboje pracujemy, długi urlop to od lat wypracowany 'rytuał' ... i kocham dzieci ale i kocham być od czasu do czasu sama i/lub tylko z mężem!

Gość gość
pierwsza mądrość kafe: "jak chcesz być czasem sama lub tylko z mężem a nie cały czas z dziećmi to jesteś wyrodną matką"

Gość gość
Bardzo często wysyłamy do dziadków. W okresie wakacyjnym również. Przede wszystkim my potrzebujemy czasu tylko we dwoje - 2-3 tygodnie wakacji oraz kilka krótszych wypadów w ciągu roku. Nie wspominając o randkach w tygodniu. Nie tyle po to żeby odpocząć od małej, ale żeby dbać o nasze relacje - one są zawsze na pierwszym miejscu. Z córcią też jedziemy na kilka dni, a mimo że oboje pracujemy prawie zawsze zdarzy się dzień czy dwa w tygodniu że jesteśmy w domu cały dzień. Jesteśmy szczęśliwymi rodzicami, ale przede wszystkim i w pierwszej kolejności żoną i mężem. Dziecko jest bardzo ważne ale nie jest częścią nas, powolutku przygotowuje się do tego by mieć swoje życie.

Gość gość
Ale przecież wakacje dziecka trawą 2 miesiące. Ja mam 2 tygodnie urlopu i spędzam go razem z dziećmi. Przez pozostały czas muszę być w pracy. Nie rozumiem, co złego jest w tym, żeby część tego czasu dzieci spędziły u dziadków czy u cioci, które je kochają, tęsknią za nimi i zajmą się najlepiej jak potrafią...

Gość gość
Wakacje u dziadków to wspaniała rzecz, ale myślę, że wyjazdy też są fajne. Właśnie organizuję wyjazd na ferie. Chcemy jechać do Karpacza. Dzieciaki już nie mogą się doczekać. Noclegi w Karpaczu znalazłam na bardzo fajnej stronie http://otonoc.pl/noclegi-Karpacz kilka razy korzystałam z tej strony i zawsze byłam bardzo zadowolona.

Gość gość
ja jezdziłam i było super, wies, kuzynki, bieganie po dworze cały dzień, na sianie sie jezdziło ;D