Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Związek z obcokrajowcem.

Polecane posty

Gość gość

Jestem w związku ze szwajcarem, którego tato jest chorwatem, dziadek wlochem, mama urodziła się w Węgrzech. Kochane co z dzieckiem? Że sobą rozmawiamy po niemiecku,z moją rodziną rozmawia po angielsku, a dużo czasu spędzamy w Chorwacji - mój narzeczony płynnie mówi po Chorwacku, a ka dopiero się uczę. Co z dzieckiem w takiej sytuacji ? Nie chce żeby miało za dużo języków, bo dzieci wielojęzyczne później zaczynają mówić. Kochane powiedzie czy przyjełybyście nazwisko (chorwackie ) czy lepiej zostać przy swoim?

Gość gość
Jak ty to wszystko ogarniasz?

Gość gość
Ja bym się w takie coś nie pchala

Gość gość
zostalabym przy swoim nazwisku eventualnie jak dobrze sie sklada to mialabym dwuczlonowe dziecko niech mowi w jezyku kraju w ktorym sie urodzilo wychowa pojdzie do szkoly czyli po niemiecku , dodatkowo mow z dzieckiem po polsku , jez angielski dzieciak bez problemu zalapie w zerowce ( u nas od zerowki ucza) , chorwacki sobie odposc a z czasem przyjdzie samo na poczatek skup sie na dwoch jezykach

Gość gość
Niby nazwisko pasuje ale totalnie mi się nie podoba. Mój narzeczony twierdzi, że rodzina musi mieć jedno nazwisko.

Gość gość
A jak się poznaliscie?

Gość gość
Przyszli teście wynajmują apartamenty w Chorwacji. Pojechałam na wakacje z rodzicami, a narzeczony akurat przyleciał ze Szwajcarii. Mieliśmy do siebie dystans, ale już rok później poszliśmy na pierwszą randkę , całe moje wakacje spędziliśmy razem on przyleciał do Polski. No i skończyło się tak, że zrezygnowałam ze studiów w Polsce, na rzecz studiowania we Szwajcarii.

Gość gość
To on nie mógł przyjechać do Polski do Ciebie?

Gość gość
polski , chorwacki a potem jezyk kraju, w ktorym dziecko bedzie mieszkac. Dzieci daja rade, spokojnie.

Gość gość
Ile ludzi tyle opinii. Na czytałam się bardzo dużo aż za dużo. Dlatego właśnie pisze do Was, żebyście Wy doświadczone mamy powiedziały jak to jest u Was albo jak Wy byście to zrobili. Sama widzę po sobie spadek w poziomie języka polskiego, bo go coraz rzadziej używam.

Gość gość
kochana ja po 20 latach w Szwecji tez mam spadek jezyka polskiego , ratuje mnie forum kafeterii :) moj maz jest Szwedem jego mama babka dziadek pradziadek Szwedy czyste , w domu mowimy po szwedzku wiec dzieci automatycznie mowia po szwedzku to jest ich jezyk kraju w ktorym sie urodzily zyja wychowuja i maja swoich kumpli jezyk angielski przyszedl im tez naturalnie to drugi jezyk w skandynawii ucza sie od zerowki a jezyk Polski tak sobie , ze mna czasami porozmawiaja ale idzie jak po grudzie ;)

Gość gość
Po 20 latach to ja się nie dziwię. Ja w Szwajcarii mieszkam 5 rok. I jak pierwsze momenty były dla mnie ciężkie, bo niemiecki znałam, ale nie na tyle żeby studiować w tym języku. A chorwackiego uczę się 3 rok i k ogr powiedzieć ze juz dogaduje się bez problemów w życiu codziennym, a spędzamy tutaj miesiąc wakacji + długie weekendy i święta i przyjeżdżamy po zakończeniu sezonu.

Gość gość
niemiecki to na pewno i polskiego bym uczyła od małego, będziesz miała przynajmniej do kogo się odezwać po polsku, angielski jest łatwy więc sam załapie później

Gość gość
Ale Ci fajnie. Wiedziałas kolo kogo się zakręcić