Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dziecko ma prawie roczek i jeszcze nie stawia pierwsze kroki.

Polecane posty

Gość gość

Czy to normalne? Dość późno samodzielnie usiadł. Usiadł jak miał 10 miesięcy. Czekam na wasze wypowiedzi.

Gość gość
tak to normalne i powinnas sie cieszyc bo jak zaczyna chodzi to trzeba miec oczy w tylku dlatego im pozniej tym lepiej. zacznie chodzic w swoim czasie.

Gość gość
Roczek nie jest zadnyn wyznacznikiem tego czy dziecko ma juz chodzic czy nie. dziecko ma czas do 18stego miesiąca zeby sie nauczyc.

Gość gość
Musisz zrozumieć że każdy człowiek jest inny.Znam przypadek chłopczyka co w wieku pięciu lat bardzo mało i niewyraźnie mówił.Jego matka latała po logopedach specjalistach a ci tylko wynajdywali nowe ułomności i wyciągali kasę.Po piątym roku chłopak zaczoł normalnie mówić i jest normalnym chłopcem

Gość gość
Moje dzieci też z tych "późnych". Syn chodził w wieku 13,5 m-ca. Córka aktualnie ma 13 m-cy i zasuwa przy meblach, za rękę i jak dobrze odwrócę jej uwagę to przejdzie sama całe mieszkanie, ale tak sama z siebie nie próbuje, chyba jeszcze nie czuje się pewnie. Jeżeli twoje dziecko wstaje przy meblach czy drepcze przy nich bokiem to zupełnie prawidłowo doskonali koordynację i w swoim czasie zacznie chodzić. Na roczek chodzi około 60% dzieci z tego co ostatnio wyczytałam, więc sama widzisz, że to żadna data graniczna.

Gość gość
13 miesięcy i z "tych późnych"?? Oszalałaś? To normalny wiek na chodzenie. Późne to jest chodzenie w wieku 16-18 miesięcy, pomimo, że to nadal norma. Wyluzujcie trochę

Gość gość
A miało chodzik Twoje dziecko ?

Gość gość
Podejrzewam, ze tylko dzięki chodzikowi niektòre dzieci szybciej chodzą.

Gość gość
Może źle to ujęłam - jeżeli chodzi o chodzenie to nie jest późno. Ale siedziały też w okolicach 10 miesięcy, do 8-9 miesięcy jeździły w gondoli. A później jak się rozkręciło to dorównały do średniej.

Gość gość
Córka miała 9 miesięcy to już próbowała przy meblach. Jak miała 12 miesięcy chodziła już pewnie i biegała. Za to druga córka ma 14 miesięcy i dopiero chodzi przy meblach. Nie ma reguły.

Gość gość
Autorko, daj mu jeszcze pół roku i nie stresuj się.

Gość gość
Moje dziecko ma prawie roczek i jeszcze nie stawia pierwsze kroki. x Polski język - trudna sprawa.

Gość gość
Autorko moja córka też usiadła dopiero bw wieku 10 miesięcy. Teraz skończyła 11 i nie staje i nie podnosi się jeszcze. Byliśmy u neurologa stwierdził obniżone napięcie mięśniowe i chodzimy na rehabilitację