Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katikati00

Praca a macierzyński

Polecane posty

Gość katikati00

Kochane kobietki, bardzo prosze o pomoc w pewnej kwestii. Zastanawiam się jak to jest jesli chodzi o macierzyński a osoba jest zarejestrowana w UP jako bezrobotna. Czy dostanie jakiekolwiek pieniadze z UP lub ZUSU gdy zajdzie w ciaze? Czy kompletnie nic? Bardzo prosze o pomoc

Gość gość
Prace znajdz i wtedy mysl o rozplodzie.jak teraz nie znajdzuesz potem bedzie gorzej

Gość katikati00
Ciezko w moim malym miasteczku o prace.. A gdybym otworzyla swoja dzialalnosc? Jak to jest? Wiem, ze jest dofinansowanie z UP i przez rok jest niski ZUS.. Ok 300zl chyba..ile wtedy bym otrzymala gdybym poszla na macierzynski? I co z dofinansowaniem? Czy mozna isc na macierzynski jesli przez rok trzeba prowadzic dzialalnosc?

Gość gość
Uwielbiam takie kombinatorki :)

Gość gość
im mniej płacisz ZUS tym mniej ci potem wypłacą zasiłku. Skończyły się czasy kiedy starczyła wpłata jednej wysokiej składki aby potem pobierać przez rok wysoki zasiłek macierzyński.

Gość katikati00
Wiec musi byc takich wysokich skladek zeby dostac duzy zasilek?

Gość katikati00
wiec ile* musi byc?

Gość gość
12 - tyle ile wynosi średnia z całego roku. Z dotacją nie jest tak ze dostaniesz 30 tys i rozyebiesz na co chcesz. To musi być wydane na rzeczy związane z działalnością, i nie na składki zus.

Gość katikati00
Nie jestem lecz planuje. Obecnie jestem zatrudniona na 1/4 etatu z czego mam ok 388zl pensji. Zastanawiam sie ile dostane gdy zajde w ciaze przy takim zatrudnieniu?

Gość katikati00
12 skladek a jesli pracowalam np tylko pol roku to jak oni to oblicza? nic nie dostane z tego miejsca pracy czy oblicza jakas srednia z tych pol roku?

Gość gość
przy obecnych zarobkach wyrównają ci do 1000zł. A co do pół roku to obliczą średnią na etacie z tego pół roku. Co do działalności to czytaj w linku wyżej.

Gość gość
Na etacie liczona jest średnia z roku a nie pół roku.

Gość katikati00
To z pol roku czy z roku? I srednia czego? Tego ile zarabialam czy tego ile bylo zaplaconych za mnie skladek?

Gość gość
Osobom, które nie mają stałej kwoty wynagrodzenia, bo np. część pensji stanowi prowizja lub premia, zasiłek wyliczany jest na podstawie średniego dochodu z ostatnich 12 miesięcy. Jeżeli pracowały krócej, to pod uwagę do obliczeń bierze się przepracowany czas, np. 7 miesięcy i na jego podstawie wylicza średnią. Zawsze są to pełne miesiące, czyli jeżeli praca została rozpoczęta np. 15 maja, to maj nie jest brany pod uwagę w wyliczeniach.

Gość gość
W trakcie ciazy dostaniesz 100% tego co zarabiasz teraz. A po porodzie wyrównanie do 1000 zl przez rok.

Gość katikati00
Dziekuje za odpowiedzi. Piszecie, ze w trakcie ciazy dostane 100% tego co zarabiam teraz. A jesli mam 2 etaty w 2 roznych miejscach? To dostane 100% z jednego i 100% z drugiego jesli oboje odprowadzaja ode mnie skladki ZUS?

Gość gość
tak będzie, jesli tylko masz odprowadzane składki

Gość katikati00
Czyli to sie sumuje z wszystkich miejsc pracy. A jesli pracowalam na 1/4 etatu zarabiajac ok 400zl na umowe o prace i od 2 miesiecy przeszlam na pelen etat i chcialabym isc na zwolnienie. Jaki zasilek otrzymam? Czy bedzie to 100% pensji jaka otrzymalam w ostatnim miesiacu czy z jakiegos danego okresu czy wyciagana srednia?

Gość gość
Ale o jakim zwolnieniu mowa skoro nawet nie jesteś w ciązy? A co do zmiany to : "Zgodnie z art. 40 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w przypadku zmiany umowy o pracę polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy, podstawę wymiaru zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu pracy, pod warunkiem, że zmiana wymiaru czasu pracy nastąpiła w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy albo w miesiącach poprzedzających."

Gość gość
A poza tym skąd tu tyle róznych wersji? Najpierw pytasz o bezrobotnego potem o działalność , potem etat 1/4, potem znów o 2 etaty a na koniec nagle piszesz że zmienił się etat na cały. W końcu o co tu chodzi?

Gość katikati00
Zwolnienie lekarskie od lekarza gdy tylko dowiem sie, ze jestem w ciazy bo bardzo sie staramy o dziecko. Chodzi mi tylko o to jak oni to obliczaja, czy wyciagaja srednia z jakiegos okresu czy patrza na ostatnia kwote jaka zarobilam w danym miescu pracy i wyplacaja 100% tej pensji?

Gość katikati00
Tyle roznych wersji bo kombinuje jak byloby najkorzystniej :P

Gość gość
No wiesz przede wszystkim to zajdź w ciażę a potem będziesz się zastanawiać.