Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tarczyca?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Odebrałam wczoraj wyniki badań z morfologii krwi i z moczu. Mianowicie mam wysokie OB (norma 12, u mnie 22), TSH 5,0 (norma 4,2), limfocyty we krwi (norma 3,5, u mnie 4,8), w moczu również znajdują sie limfocyty i mam dość wysoki cholesterol. Czy to może świadczyć o niedoczynności tarczycy? Czy któraś z Was sie na to leczy?? Błagam kobietki, bo już popadam w paranoje i cały czas tylko się odczytuje na internecie coraz to gorszych rzeczy!! :(

Gość gość
Nie mam zielonego pojecia co to moze byc ale radze isc pedem do lekarza bo z tarczyca nie ma zartow. Głowa do gory.. :)

Gość gość
Najprawdopodobniej tarczyca ale tylko lekarz potwierdzi diagnoze wiec nie ma na co czekac

Gość gość
A czy ktoś z Was choruje na tarczycę? Proszę o pomoc, oszaleć można :(

Gość gość
A ile masz lat? Bo jeśli jesteś bardzo młoda, to TSH 5,0 to bardzo zły wynik. Prawdopodobnie jest to niedoczynność tarczycy, ale żeby wiedzieć na jakim tle (niedobór jodu czy Hashimoto), trzeba zbadać fT3, fT4 i obecność przeciwciał (aTPO, aTG). Nie zwlekaj.

Gość gość
Jestem młodą dziewczyną, dopiero przed osiemnastka. Już od dawna czułam ,ze cos nie tak. Przytyłam i ogólnie miałam zle samopoczucie. Popadlam w nerwice i w końcu coś mnie skłoniło żeby zrobić badania.

Gość gość
A jaka jest różnica między niedoborem jodu a Hashimoto? Kompletnie się na tym nie znam, nigdy mnie to nie interesowało. Jestem kompletnie zielona :(

Gość gość
O kurde, to chyba rzeczywiście masz niedoczynność, skoro masz takie objawy. W twoimi wieku powinnaś mieć TSH około 1,5. Rób badania, o których ci powiedziałam i dopiero idź do lekarza, bo bez kompletu wyników hormonów tarczycowych i przeciwciał lekarz za wiele ci nie powie.

Gość gość
Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy na tle autoimmunologicznym. Stwierdza się tę chorobę na podstawie obecności przeciwciał (dlatego zbadaj i to) i badania USG.

Gość gość
Objawy u mnie się pojawiły rok temu i ostatnimi czasy sie nasiilaly, ja sobie tłumaczyłam to nerwicą, zaczęły mi wypadać włosy, brwi ,popadalam w jakaś paranoje, nie mogłam się na niczym skoncentrować ani skupic , momentami nie chciało mi sie siedzieć wśród ludzi, miałam napady lęków, wysokie ciśnienie albo czasami wrazenie bardzo niskiego pulsu, bardzo szybko się mecze, przytyłam 10kg. W sumie to mogłabym wymieniać i wymieniac..

Gość gość
Teraz odczułam ulge ,bo się zastanawiałam co się ze mną dzieje. Dziękuję bardzo za odpowiedź i jak najszybciej wybieram się na badania :)

Gość gość
A jak przebiega leczenie niedoczynności? Wolę pytać na forach bo czasem Internet podaje błędne informacje.

Gość gość
Ja mam Hashimoto i jakbym czytała o sobie przed diagnozą i leczeniem o tym przytyciu, wiecznym zmęczeniu i dekoncentracji... O chorobie wiem od niewiele ponad roku, mam 34 lata. TSH miałam na poziomie 9,35. Teraz jest... 0,53. Dzięki lekom i modyfikacjom w stylu życia. Teraz muszę skonsultować z moją lekarką delikatne zmniejszenie dawki, żebym nie dostała z kolei nadczynności.

Gość gość
Na niedoczynność tarczycy przepisuje się syntetyczną tyroksynę (hormon tarczycy) w odpowiedniej dawce. Np. Euthyrox albo Letrox. Ważne jest też prawidłowe odżywianie i nawet niewielka, ale regularna aktywność fizyczna.