Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćniezorientowany

Urlop wychowawczy i wypoczynkowy jak to rozegrać? kto się zna?

Polecane posty

Gość gośćniezorientowany

Hej na początku października kończy mi się urlop macierzyński. Umowę o pracę mam do 2019 roku. Chciałabym pójść jeszcze chociaż na pół roku wychowawczego. Co zrobić w tej sytuacji? Czy po macierzyńskim wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy i potem dopiero przejść na wychowawczy czy mogę od razu pisać o wychowawczy? I jeszcze jedna sprawa...Czy jeśli przejdę na wypoczynkowy to mogę w tym czasie dostać wypowiedzenie? Czy mogę od razu z wnioskiem o wypoczynkowy złożyć wniosek o wychowawczy? Jak to najlepiej rozegrać? Zupełnie się nie znam a w pracy się nie dowiem

Gość gość
jak wolisz. możesz wybrać urlop wypoczynkowy a potem brać wychowawczy, albo od razu wychowawczy jak chcesz.

Gość gość
Ja najpierw wykorzystalam caly wypoczynkowy , w tym zalegly z zeszlego roku, i teraz jestem na wychowawczym. Tak chyba lepiej, bo na wypoczynkowym dostajesz wynagrodzenie ;-)

Gość gość
autorko, ja miałam niedawno podobną sytuację z beznadziejnym pracodawcą oszustem i radca prawny poradził mi, abym MIESIAC przed końcem macierzyńskiego złożyła równocześnie 2 wnioski: pierwszy wniosek o ZALEGŁY urlop wypoczynkowy udzielany BEZPOŚREDNIO PO MACIERZYŃSKIM, a drugi wniosek o wychowawczy BEZPOŚREDNIO PO WYPOCZYNKOWYM. We wniosku o wychowawczy piszesz w ostatnim zdaniu, że po zakończeniu wychowawczego odbierzesz BIEŻĄCY WYPOCZYNKOWY CZYLI TEN ZA 2016 ROK. Pracodawca MUSI udzielić Ci zaległego wypoczynkowego bezpośrednio po macierzyńskim (bieżącego już nie musi udzielać, a gdyby udzielił, to mógłby cię na nim zwolnić, a na zaległym nie może). Po złożeniu tych 2 wniosków o których ci napisałam, pracodawca nie może Ci dać teraz w ogóle wypowiedzenia, bo jesteś chroniona OD MOMENTU ZŁOŻENIA WNIOSKU O WYCHOWAWCZY. Po zakończeniu wychowawczego będzie musiał udzielić ci wypoczynkowego za 2016, bo wówczas stanie się on już zaległy. Gdybyś natomiast po macierz. poszła na wychow. zostawiajac cały wypocz. (zaległy i bieżący) na później, to wypoczynkowy by ci sie przedawnił i przepadł.... Także ja tak zrobiłam i jestem chroniona do 2019 włącznie.

Gość gość
Brawo,a planujesz w ogóle pojawić się w pracy do 2019? Czy juz planujesz kolejną zagrożoną ciążę?

Gość gość
gość wczoraj Brawo,a planujesz w ogóle pojawić się w pracy do 2019? Czy juz planujesz kolejną zagrożoną ciążę? xxx To nie ja jestem autorką tamtego postu, ale wyczuwam straszną zawiść. Guzik Ci do tego, jakie ma dziewczyna plany. Skoro działa w zakresie prawa obowiązującego w Polsce, to nic nikomu do tego i takie komentarze świadczą tylko o poziomie osób, które je wypisują. A poza tym nikt Ci się nie musi tłumaczyć z przebiegu swojej ciąży i powodów, dla których bierze dalszy urlop. Ma do niego prawo i kropka. A Ty lepiej zajmij się swoim życiem, bo chyba masz je marne i nudne, skoro tak chętnie wtykasz nos w czyjeś. Jeśli masz jakiś problem ze sobą, to zjedz czekoladę albo idź pobiegać. Może Ci się poziom serotoniny na tyle podwyższy, że przestaniesz się zamartwiać, że ktoś ma lepiej od Ciebie. Trochę się rozpisałam, ale wqurfiają mnie takie zawistne sucze bez własnego życia.

Gość gość
Czyli na zwykłym urlopie wypoczynkowym mozna zwolnić pracownika? Myslalam ze nie.

Gość gość
gość dziś Czyli na zwykłym urlopie wypoczynkowym mozna zwolnić pracownika? Myslalam ze nie. xxx A dlaczego nie? Przecież on już nie ma nic wspólnego z ciążą czy macierzyństwem. To normalny czas pracy, tyle że wolny.

Gość gość
23:16 oj zabolało, że dziewczyna podała autorce prosty przepis prawny jak być chronionym i że nie dała sie oszukać beznadziejnemu pracodawcy i skorzystała z pomocy prawnika. Oby więcej takich świadomych kobiet, które nie pozwolą sobie wręczyć wypowiedzenia po macierzynskim.

Gość gość
Słuchajcie a jeśli mam najniższą krajowa i umowę na czas nieokreślony to jeśli przejdę na wychowawczy A potem zajde w ciążę to ta podwyżka na najniższą krajowa mnie obowiązuje ?

Gość gość
20:24 oczywiście, że tak

Gość gość
Autorko spoko luz. Normalnie to rozegraj. Najpierw złóż wniosek o wykorzystanie całego należnego ci urlopu wypoczynkowego (tylko musisz dokładnie wiedzieć ile go masz) a kiedy ten bedzie dobiegał końca to złóż wniosek o urlop wychowawczy.

Gość gość
20:46 no i po co źle jej radzisz...??? nie całego należnego wypoczynkowego, tylko zaległego z lat ubiegłych... jakby wzięła bieżący za 2016 to pracodawca by ją zwolnił, bo na bieżącym może a na zaległym nie!!! wiadomość z pierwszej ręki od radcy prawnego!!! było pisane wyżej ale nie doczytałas i próbujesz być "mądrzejsza" od prawnika!!!

Gość fftf
ja po urlopie wychowawczym od razu przeszłam na zaległy urlop wypoczynkowy.

Gość gość
Przecież to się kupy nie trzyma. Skoro piszesz ze jest chroniona od momentu złożenia wniosku o wychowawczy to jak zlozy go jednocześnie z wnioskiem o bieżący urlop to również jest na nim chroniona.