Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama glodomorka

Noworodek za szybko przybiera na mleku modyfikowanym !!

Polecane posty

Gość mama glodomorka

Witam. Z przyczyn ode mnie niezależnych po konsultacji z pediatra od tygodnia karmie synka mlekiem modyfikowanym. Dzis bylismy u pediatry sie zwazyc. Niestety nie bylo pediatry prowadzącego syna wiec musiałam isc do 1 lepszego na dyżurze. I mamy chyba problem bo wg mnie maly za duzo przybiera a lekarz nie poradzil noc jak sytuacje zmienic. Synek urodzil sie 20.06 i wazyl 2840g 57cm. 22.06 - 2790g 25.06 - 2870g - wypis ze szpitala 01.07 - 3160g 07.07 - 3340g - wprowadzone mleko modyfikowane 14.07 - 3690g. Za rada pediatry malutki je mleko Bebiko 1. Zjada 6 posilkow dziennie po ok 105ml. Na mleku jest napisane ze w 1 miesiacu nalezy dawac 7 posiłków po 90-120ml. Czyli je mniej niz zalecaja. Dlaczego wiec tyle przybral i co z tym zrobic? Dodam ze robie mu po 105ml a mam wrazenie ze on ciagle glodny. Próbuje go przetrzymywac 3h żeby porcja mleka zdazyla sie strawic a mimo to tak szybko tyje. Chodze z nim na spacery, daje smoczka, dopajam woda zeby tylko wytrzymal min te 3h ale jest ciezko bo on ledwo zje i znow glodny. Placze, szuka glowka jedzenia, wpycha raczki do buzi a niedawno zjadl cala butle. Mam wrazenie ze ile bym mu nie zrobila tyle by zjadl. Lekarz jednak mnie zignorował i nic w tej sytuacji nie poradzil. Stwierdzil tylko ze duzo przybral bo pod koniec 1 miesiąca powinien przybrac ok 500g czyli wazyc 3340g . Moze moglabym dawac porcje wody na 120ml a mleka tylko 3miarki czyli tyle co na 90ml. Czy to by cos dalo? Może by go ta woda zapchala na 3h? I jeszcze jedno pytanie. Ile razy dziennie po mleku modyfikowanym maly powinien robic kupke? Bo moj czasem zrobi 2 na dobe a czasem 5-6. Czy to nie za duzo? Pediatra synka bedzie dopiero 25.07 wiec do tej pory musze sie jakos sama mczyc z tematem. Doradzcie cos co mam zrobic z takim malym glodomorkiem:(

Gość gość
Mój też tak miał, najpierw jadł niby za dużo, a mając 6 miesięcy ważył idealnie. Teraz ma 5 lat i waży za mało, taki niejadek. Nic z tym nie robiłam. Dzieci tak mają. Nawet po przedszkolnych jego kolegach widzę jak się zmieniają. Poczekaj, chyba, że waga naprawdę dużo wzrośnie.

Gość gość
Autorko twoje maleństwo dopiero co przeszło na mleko modyfikowane a Ty juz panikujesz. Spokojnie, daj mu z mieszkać niech sie przyzwyczai i wtedy oceniaj czy za dużo przybrał. Tym bardziej ze teraz je ładnie a za kilka dni może mieć kolkę, zatwardzenie itp i nie bedzie zjadał całej porcji ( oczywiście nie życzę wam kolki ale to niestety częste) dawaj według zaleceń na opakowaniu i postaraj sie go odzwyczaić jeść w nocy i bedzie ok.

Gość gość
A jaki ma wzrost? Może on tez szybko rośnie?

Gość gość
Z tego co podałaś to na mm przybiera prawie tyle samo co na kp

Gość gość
Przecież przybrał 1kg ... Czyli norma. Mój syn przybierał nawet 1,5kg w miesiąc! Na rok ważył 9,5kg wiec nie za duży był. Szukasz problemu tam gdzie go nie ma! . Poczekaj trochę a napewno znajdą się inne poważne problemy typu kolka czy ulewanie. Za dużo kafeterii.

Gość gość
Jak możesz głodzic takie dziecko gdy ewidentnie szuka butli??? Masakra. Jak wypije 20ml więcej niż podane jest to na opakowaniu mleka to nic mu nie będzie. Spróbuj mu może dawać po 80ml ale powiedzmy częściej co 2h. Nie musisz na siłę się trzymać tych 3h odstępu.

Gość mama glodomorka
Dziewczyny to jest moje 1 dziecko. Wszystko jest dla mnie nowe. Lekarka powiedziala ze miedzy posilkami powinien byc odstęp min 2.5h zeby mleko sie strawilo i zeby nie rozwalilo zoladka dlatego tak robie. Raz na poczatku dalam mu wiecej mleka to mi po 30min wszystko zwymiotowal. Mam wrazenie ze ile ma butli tyle zje nawet jak ma sie przejesc. Co do wzrostu to go nie mierzyla ale ja mierzylam go w domu i nadal ma 57cm. Czyli albo w szpitalu mu zawyzyli albo.....nic nie urosl przez miesiac? Tak samo z waga. Synek ma na wypisie ze szpitala stwierdzoną hipotrofie. Wiec lekarz kazal sie wazyc co tydz zeby zobaczyc jak przybiera. Mowil ze ma byc ok 20-30g a jemu wychodzi po 50g. Ja do lekarza poszlam dzis raczej w sprawie jego kupy. Czy takie czesto i czasem z obecnoscia sluzu w kolorze kupy sa ok bo slyszalam ze sluzu ma nie byc i myslalam ze może mleko nie służy. A lekarka mi powiedziala ze musze to sobie doczytac skoro 9 miesięcy nie mialam czasu na to :/ No a jak skomentowala wage ze powinien przytyć 0.5kg i ważyć po 1 miesiacu 3340g to sie troche zleklam bo on dobije w takim tempie pod 4kg. Sama bylam otylym dzieckiem. Duzo czasu mi zjela praca nad zgubieniem zbednych kg i chciałabym oszczędzić takich doświadczeń synkowi. A tym bardziej ze podobni dzieci na modyfikowanym latwiej przekarmic i utuczyc - choć nie mam w tym jeszcze doswiadczenia.

Gość gość
Mi pediatra mówiła ze przez pierwszych sześć miesięcy dziecko powinno przybierać od 700 g do 1,200 kg na moesiac. Dopiero w kolejnych 6 po pół kilo . Jakiś dzuwvy ten twój pediatra

Gość gość
Aha i daj dziecku jeść jak potwrzebuje więcej a nie ubolewasz i przejmujesz się nie wiadomo czym. Nie martw się przybiera prawidłowo. :O

Gość gość
Dokładnie jak gość 15:14- przecież twoje dziecko przybiera idealnie. W pierwszym półroczu ok. kilograma na miesiąc to jest norma. Po około 6 miesiącach przyrost wagi widocznie zwalnia i wtedy mamy zaczynają się martwić, że dziecko nie rośnie;-) Karm maluszka tak jak potrzebuje, na tym etapie nic nie zrobisz, bo będzie po prostu głodny i będzie płakał. Moim zdaniem jeżeli rzeczywiście dziecko będzie miało za te kilka miesięcy nadwagę to ewentualnie przy rozszerzaniu diety można rozsądnie planować posiłki, aby dodatkowo go nie tuczyć.

Gość Ja też byłam mama glodomorka
Miałam identyczny problem rok temu, miałam wiecznie głównego i wyjacego noworodka. KP tylko 3tyg. Potem bebiko 1, tak samo ile by nie zjadł to jeczal i tylko butla dawała ukojenie. Nigdzie nie dało rady wyjść, bo on wiecznie głodny. Tak samo kazali mi robić 2,5-3h przerwy. A czasem było że zjadł 120ml, a po godzinie był już głodny. I co miałam zrobić? Dawałam jeszcze, bo za cholere nie przestał by płakać. Ale czułam się jakbym popełniala przestępstwo dając tyle mleka. Chciałam robić pod linijkę wszystko dokładnie jak mówi lekarz i etykieta na op. mleka. Mój jadł bardzo dużo mleka, czasem 2x więcej niż powinien. Ten glodomorkowy koszmar trwał u nas 2,5mca potem jadal 120ml jak w zegarku co 3h, porostu się samo uregulowalo, a ja odetchnelam. Teraz ma rok i waży niecałe 11kg. Nawet nie potroil wagi urodzenia wej. Także spokojnie, musisz to przetrwać. Ps: nie idź więcej do tego lekarza.

Gość mama glodomorka
Dzięki dziewczyny:) Czyli co myslicie ze gdybym dolozyla mu posilek i dawala np 7x po 90ml cov2h było by ok? Czy lepiej 6x ale po 120ml albo wiecej? A taka ilosc kupek przy mm jest ok? Wczoraj np zrobil 2 a dzis juz 4 iwlasnie 5 poszla.

Gość gość
Nie wylewaj dziecka z kapiela, to ze ty mialas nadwage nie znaczy, ze masz teraz wpadac w paranoje. Zreszta zaloz sie, ze nie mialas tej nadwagi od karmienia idealnie wg zalecen, stawiam ze albo cie utuczyli parowkami i czekolada, albo, jak mnie, dopajali woda z cukrem ;) :O

Gość gość
I popieram przedmowce, do tej 'lekarki' juz nie idz. I odradzaj znajomym. Takie konowaly nie powinny pracowac z ludzmi.

Gość gość
Pisałam o 16:10. Dodam jeszcze, że twoje dziecko nie jest hipotrofikiem, nie wiem dlaczego tak ci wpisali. Przecież hipotrofia jest poniżej 2500 g. Moja córka urodziła się z wagą 2880, a więc podobną, zresztą też w czerwcu ubiegłego roku. Równo po miesiącu miała 3810 (kp) i ja się cieszyłam, że nadgania wagę. A potem tak wyhamowała, że teraz ma ponad rok i ledwo 8 kg. Mój przypadek jest może skrajny, ale sama widzisz. To są pierwsze tygodnie, nie zamartwiaj się.

Gość mama glodomorka
Gdyby urodzil sie w terminie pewnie wazylby cos ok 2500g a ze urodzil sie w 42 tyg to lekarz powiedzial ze ma za niską wage jak na ten tydzien. Do tej lekarki napewno się juz nie wybiore bo nic sie nie dowiedziałam procz tego ze mialam 9 miesięcy na to zeby wszystko doczytac w internecie. Niepotrzebnie tylko targalam z rana taki kawal dziecko.

Gość gość
Hipotrofia przy wadze urodzeniowej ponad 2500 gram i 57 cm. Oj autorko cos kręcisz albo na sile czegos szukasz u dziecka.

Gość gość
moj jadl 8 razy dziennie i przy 5ciu posilkach musialam robic dokladke.czasem nawet drugie tyle.

Gość mama glodomorka
Gość 16:59 Co mam ci przeslac wypis malego z Krakowkiego szpitala? Jeszcze umiem czytac i widze co pisze. Lekarz powiedzial ze nie duzo ale jest ponizej 10centyla i ze jest ok a na wypisie taka informacja

Gość gość
Autorko spokojnie. Młody przybiera dobrze. Przez tydzień masz 30dkg. Dziecko powinno przybierać od 500 do 1500 g miesięcznie. Więc jeśli przyrost się utrzyma, to się zamknie w 1300. Możliwe, że po dwóch miesiącach przyrost spadnie.

Gość mama glodomorka
Czyli co radzicie? Spróbować dawac mu mleko po 90ml co 2h czyli częściej czy sprobowac dawac 120/135ml co 3h i sprawdzać czy nie uleje?

Gość gość
Daj raz a porządnie i zobacz ile wytrzyma bez butli. Jak uleje to dasz mniej a często

Gość gość
Ja też myślę, że daj tyle ile chce. Jednorazowe ulanie jeszcze o niczym nie świadczy. A jeżeli rzeczywiście będzie tobie wymiotował czy chlustał to wtedy zastanawiać się co robić. Może zmienić mleko czy smoczek albo mniejsze porcje a częściej.

Gość gość
Dziecko przybiera dobrze. Lekarka to chyba pracuje za karę jak ciężko jej udzielić info poza tym bredzi więc lepiej jej więcej nie odwiedzaj. Lepiej dac wiecej ml a mniej porcji bo dziecko tez musi odpoczac od jedzenia no i tobie będzie łatwiej. Jak uleje to zrób trochę mniejsza porcję i sprawdzaj.

Gość gość
Możesz tez spróbować robić np 120 ml wody i 5 łyżek mleka (1 więcej niż zalecają) wtedy bedzie bardziej syty i nie bedzie ulewal ale jak to nie wydłuży czasu miedzy posiłkami lub bedzie ciężej mu zrobić kupę to zrezygnuj z tego. Tak samo jak ma zatwardzenie lub poprostu kupa to duży wysiłek to jedna łyżkę mleka mniej podawaj. Co do kupek ilośc jest prawidłowa on jeszcze nie ma uregulowanego przewodu pokarmowego wiec raz może byc jedna a za kilka dni po każdym posiłku. Kupa powinna byc konsystencji i koloru kiepsko ściętej jajecznicy. Czasem może byc ciemniejsza ( no za zimne mleko lub woda) ale jeżeli przeważnie jest taka sama to ok. Takie dziecko może np 2 dni nie robić kupy ale jeżeli w przeciągu 48 godz. zrobi ja bez problemu to tez nie panikuj. I co do przybierania na wadze tez myśle ze jest w normie. P. S. Nigdy więcej tego lekarza ;-)

Gość gość
Lepiej daj wieksza porcje a rzadziej. Moj tez taki byl, jak skonczyl tydzien to domagal sie takiej porcji jak na opakowaniu pisalo dla 2-miesięczniaka :-) byliśmy wtedy jeszcze w szpitalu i pielęgniarki oczy robiły :-D ale tak potrzebował. Teraz ma 4 miesiące i wzrostem przerosl 11 miesiecznego sasiada. Wagowo okej, jest nawet bardzo szczuply.

Gość mama glodomorka
Dzieki dziewczyny za pomoc:) Jutro zrobie jak radzicie i spróbuję dawac większe porcje :) Oby mój glodomorek wytrzymal spokojnie te 3h:) Do lekarza oczywiscie ze wiecej nie pojde ;) To chyba jedyny lekarz ktory doradzil mi zeby wiedze zdobywac w Internecie:/

Gość gość
autorko sorry ze zapytam ale co to za przyczyny zupelnie neizalezne od ciebie ze nie moglas karmic piersią? i od razu uprzedzę lawinę pretensji- niew pytam autorki po to by ją ponizyc czy obrazic tylko moze czegos nie wie? bo wiesz autorko jednaj najzdrows\e\z mleko jest matki i od tego dziecko wgl nie przytyje a mozesz karmic ile tylko mały bedzie chciał. jeszcze pewnie masz laktację moze jeszcze nic straconego? jestes matką,urodzilas, fizjonomia tak dziala ze musisz miec mleko,nie ma innej mozliwosci. moja znajoma jeszcze 6 lat po porodzie jak nacisneła to jej się krople pojawiały,oczywiscie nie karmila ale miala jeszcze cos tam.

Gość gość
a pediatra to wiadomo ze poleci mm bo oni mają z tego profity ze zalecają produkty farmakologiczne, mają punkty, nawet mają fundowne wycieczki,dokladnego systemu nie znam ale to jest prawda a im wiecej polecą tym maja wieksze zyski.