Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

znamiona po urodzeniu

Polecane posty

Gość gość

chcialabym sie dowiedziec czy wasze pociechy maja od urodzenia jakies znamiona?czy to powszechne?czy normalne?moj syn ma naczyniaka na glowce,mowia ze sie wchlonie,znajomej syn ma myszke od urodzenia na nodze,a jak jest u Was?

Gość gość
cisza

Gość gość
Moje dziecko miało naczyniaka na karku podobno powszechny i nazywany bocianim dziobem. Tak jak nam mówiono wchlonelo sie przed rokiem. Wyglądał jak różowa plamka, jak poparzenie słoneczne. Nie wymagało nawet konsultacji z dermatologiem. Jednak naczyniaki są różne, zależy co mówi lekarz. Moje dziecko po narodzeniu nie miało ani 1 pieprzyka, zaczęły sie pojawiac około 3r.z.

Gość gość
Moj brat mial nad nosem, wchlonal sie. Moj syn ma na tylku, ma piec lat, nie wchlonie sie. Ma tez mnostwo pieprzykow, w to lato najwiecej mu pRzybywa, bylam u dermatologa-ten typ tak ma, tata tez popieprzony :P

Gość gość
moj ma mase pieprzykow choc jak sie urodzil byl "czysty",ale tata "popiepszony"wiec syn tez pewnie jeszcze bedzie mial-tez konsultowalam u dermatologa--jest ok,male kropeczki9pieprze)sa na ogol nieszkodliwe

Gość gość
dlaczego nie wchlonie sie "na tylku"?to jakis naczyniak wyjatkowy?z reguly do 3rz wchlaniaja sie

Gość gość
o piepszykach nie wspomne--pojawily sie po 2 urodzinach+znamie od urodzeniajak tak dalej pojdzie maly bedzie caly w kropkach mimo ze unikamy slonca,smaruje go kremami a pieprzyki ma nawet tam gdzie slonce nie siega...geny?

Gość gość
Syn mial na karki, na linii wlosow tzw uszczypniecie bociana. Nie wchłonął sie cakliem, jest bladorozowe. Ma tez na udzie, od urodzenia, w kolorze beżowym. Corka urodzila sie ze znamieniem na karku, tak jak syn. Ma tez naczyniaka na czole, prawie juz go nie widac, jest malutki. I na udzie, z przodu, wyglada jak blizna po ukluciu widelcem.

Gość gość
Dermatolog powiedziala, ze sie nie wchlonie jesli do tej pory sie nie wchlonal, a jak pisalam syn ma 5lat

Gość gość
moja ma mase pieprzykow

Gość gość
Mój od urodzenia ma pieprzem dokładnie w tym samym miejscu, co mój mąż

Gość gość
To bardzo powrzechne. Moj synek mial naczyniak plaski na powiece i na nosie i oba sie wchlonely w ciagu roku. Z tylu nad karkiem we wlosach tez ma ale ten nie znika. Lekarz od razu uprzedzil ze zostanie ale nie widac go i tak. Bardzo duzo ludzi takie ma a wynika to z nacisku w tym miejscu jak glowa zejdzie do kanalu rodnego

Gość gość
no mam nadzieje,ze naczyniak sie wchlonie,martwie sie nim,czytalam tez o przypadkach ze nie chcial sie wchlonac ,troche jestem przerazona bo znam tez przypadek naczyniaka u dziecka na calym policzku i chlopak ma dzis 13 lat i cale zycie w kompleksach....

Gość gość
podnosze

Gość gość
Mój synek, który skończył 14 miesięcy, jest oznaczony od urodzenia na dwóch nogach.. mniej więcej pod okolicą kolan, z przodu nóg. Na jednej ma pieprzyk, taki ok 4mm średnicy, a na drugiej znamię, już większe,, myślę, że tak z cm średnicy może to mieć. I to na pewno zostanie. Gdy był młodszy, przez kilka miesięcy, na głowie z tyłu, tak na granicy z karkiem, miał taką hmm czerwoną/różową plamę... ale w końcu zniknęła. Drugi syn ma 3,5 roku.. czy miał coś od urodzenia nie pamiętam.. ale na pewno ma ciemny, niewielki brązowy, gładki pieprzyk, na plecach, nad prawym biodrem... w tym samym miejscu, w którym ja mam pieprzyk (taki wystający).

Gość gość
Mój syn miał naczyniaka na czubku głowy. Zniknął przepisowo do roku. Córka ma takie jakby przebarwienie, różową plamkę w pachwinie. Co ciekawe ja miałam w identycznym miejscu taki brzydki pieprzyk-kulkę, który usunęłam jako nastolatka. Kto wie czy jej też coś nie urośnie.

Gość gość
mojego syna zmora sa pieprzyki ,ma je na plecach,rece i twarzypo co mu to?

Gość gość
a czy ktos orientuje sie czy takie naczyniaki duze ktore nie znikna a sa w centralnych miejscach typu twarz czy reka lub noga mozna w pozniejszych latach usuwac?bo przeciez dziecko idzie do szkoly i inne dzieci moga wysmiewac go,jak "nasz"naczyniak nie zejdzie ,to chce go usunac ale nie wiem gdzie

Gość gość
Mozna usuwać naczyniaki jeśli są duze, w widocznym miejscu i szpecą np na twarzy. Są dwie metody - farmakologiczna i laser choc od tej pierwszej juz sie praktycznie odeszło, bo na jedno pomoze czyli naczyniaka ale moze uszkodzić np serce. Laser jest bezpieczny. Co prawda dla dziecka moze to byc zabieg nieprzyjemny i trzeba go powtarzac kilka razy ale usuwa zmiany. Jednak najlepiej zapytac dermatologa o metode usuwania, bo są roznego rodzaju naczyniaki.

Gość gość
dziekuje,bo tez slyszalam o laserze a od jakiego wieku dziecka mozna usuwac?

Gość gość
ponawiam ,czy ktos wie gdzie usuwa sie naczyniaki u dziecka?

Gość gość
Syn od ok 3 mż ma znamie barwnikowe na stopie, sporej wielkości (ok 0.5 cm). Teraz ma 3 lata i coraz więcej pieprzyków (my z mężem też mamy wieeele).

Gość gość
dla naszego dziecka pieprzyki sa zmora,ma 3,5 roku i ogromne ilosc****eprzykow na buzi i rekach,czy mozna cos z tym zrobic?ja mam duzo ale nie az tyle co maly,nie opala sie,a momo tego wciaz pojawiaja sie nowe pieprze ,mam tego dosc:(

Gość gość
moja corka od urodzenia ma dwa znamiona po ok 2 cm srednicy... Na pleckach i na stopce. Nie powiekzaja sie na szczescie...

Gość gość
nadal szukam odpowiedzi gdzie mozna usuwac szpecace naczyniaki i znamiona z buzi malego dziecka?

Gość gość
widze ze temat powszechny,bo juz myslalam ze znamiona sa tylko u nas

Gość gość
mój syn ma 10 lat, od urodzenia ma znamię na twarzy-czole tzw uszczypnięcie bociana, mówili że samo zejdzie, nie zeszło na szczęście znamię jest prawie niewidoczne- ale ja je widzę jak się przyjrzę córka ma coś podobnego w okolicy pachy-z tym że plamka jest koloru "opalonego" wygląda jakby się w tym miejscu bardziej opaliła - wielkość ok 3-5 cm (niekształtne dość)

Gość gość
spacerujac widze ze duzodzieci ma znamiona i pieprze wszedzie doslownie,wiec to dosc spotykane czesto zjawisko

Gość gość
Mój synek urodził sie z plamką na piliczku ( wszyscy twierdzili że to myszka) . mały skończył miesiąc i ta plamka powoli sie wchłania.

Gość gość
ponawiam pytanie--gdzie malym dzieciom mozna usuwac naczyniaki,znamiona laserem?