Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wydziedziczono mojego ojca

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc. Sprawa wygląda następująco. Niedawno zmarła moja babcia a 5lst temu dziadek. Mój ojciec od 16lat nie utrzymywał z nimi kontaktów ponieważ przyznaje bez bicia ojciec ma ciężki charakter i został sam, nawet moja matka wziela z nim rozwód za ciągłe wyzwiska i awantury. W tamtym okresie zmarła młodo na raka siostra mojego ojca i przed śmiercią prosiła swojego męża aby zaopiekowal się rodzicami. Wujek razem z nową żoną której rodzice nie żyli zajmowali się babcia i dziadkiem. Teraz okazało się ze babcia z dziadkiem zapisali wszystko wujowi i jego nowej żonie a wydziedziczyli mojego ojca. Czy można się odwoływać jakoś w sądzie? Miał ktoś z was podobna sytuację? Wiem ze ojciec zachował się podle zostawiając na pastwę losu starych rodziców ale mi jako wnuczce chyba też się coś należy a nie zupełnie obcym ludziom

Gość gość
Znaczy ojciec nie został wydziedziczony jako tako tylko zostawiony został testament w którym wszystko przepisali na wujka i jego żonę

Gość gość
Jeśli mieliście podobną sytuację to proszę pomóżcie.

Gość gość
A pani utrzymywała kontakt z dziadkami???

Gość gość
ojciec zachował się podle zostawiając na pastwę losu starych rodziców ale mi jako wnuczce chyba też się coś należy a nie zupełnie obcym ludziom xxx należy się tym którym zostało zapisane twój tatuś tak samo jak i ty mieliście dziadków w du/pie to i w nagrodę gów/no dostaniecie!

Gość gość
wydziedziczyc mogla tylko babcia. jezeli nie zrobila tego a spisala testament, w ktorym wszytsko zapisala wujkowi, to twoj ojciec moze domagac sie zachowku (czyli polowy - czy ile tam jest osob do dziedziczenia - wartosci zapisanego majatku). jezeli jednak babcia wydziedziczyla twojego ojca prawnie, to nic nie moze z tym zrobic.

Gość gość
Nie ponieważ jak tylko chciałam do nicg przyjechać to był wujek albo jego nowa żona i było mi głupio bo jego żona nie raz wyzywala mojego ojca i dochodziło do niesamowitych awantur. Ale to nie ma znaczenia ze wujek to ich były zięć a jego żona obca osoba? To wnuczka czy syn naprawdę nie mają żadnych praw do spadku?

twój ojciec może starać się o tzw zachowek czyli połowę z tego co dziedziczyłby ustawowo . ty dziedziczysz po swoim ojcu - jeśli on żyje - nie po dziadkach . oczywiście moralnie dwuznaczne jest moim zdaniem olewanie starości rodziców ale wyciąganie ręki o ich majątek .

Gość gość
Ale to nie ma znaczenia ze wujek to ich były zięć a jego żona obca osoba? To wnuczka czy syn naprawdę nie mają żadnych praw do spadku? xxx nie, nie ma! każdy może zapisać swój majątek komu chce - obcym, szkołom, instytucjom, kościołowi czy sąsiadowi chcesz mieć majątek to weź się do pracy i zarób

Gość gość
jezeli twoja babcia wydziedziczyla prawnie twojego ojca, to i tak ty masz prawo do zachowku, chyba, ze wydziedziczyla rowniez wnuki. a to nie moze sobie zrobic ot tak, powiedziec i koniec piesni. musiala na to przedstawic dowody: 1) gdy wbrew woli spadkodawcy uprawniony do zachowku postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego; 2) gdy dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;3) gdy uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.W praktyce chodzić może o przyczyny takie jak np. niepodejmowanie prób leczenia nałogu, pobicie lub grożenie pobiciem, nieudzielenie pomocy choremu lub ubogiemu rodzicowi. to samo musialaby przedstawic o swoich wnukach...

Gość gość
nie, nie ma!---nie masz pojecia o prawie wlasnego kraju? to zanim sie nie doinformujesz, w ogole sie nie odzywaj, ignorantko :O

Gość gość
Babcia miała tylko dwójkę dzieci- ojca i jego 14lat młodsza siostrę która mając 25lat zmarła. Wujek powtórnie się ożenił i z nową żoną która miała iść do zakonu zaopiekowali się dziadkami bo i ciotka go prosiła martwiac się ze mój ojciec nie będzie opiekować się rodzicami lub będzie nad nimi znęcał a i wujek miał bardzo dobry kontakt z tesciami. Mi kontakt z dziadkami utrudniała nowa żona wujka wyzywajac w mojej obecności mojego ojca za to ze wg niej zależało mu jedynie na kasie i był pasozytem. Bolało mnie to dlatego przestałam przyjeżdżać, poza tym babcia z dziadkiem traktowali dzieci wujka i tamtej baby jak własne wnuki i się nimi zajmowali bo matka wujka nie żyje a ojciec pijak a oboje rodzice tamtej baby też. Ojciec rzeczywiście nie interesował się rodzicami co mu wypominalam.

Gość gość
nie, nie ma prawa i już! ty się doinformuj - wnuki nie dziedziczą tylko dzieci

Gość gość
Nie, babcia nikogo nie wydziedziczyla tylko zostawiła testament.

Gość gość
gość dziś nie, nie ma prawa i już! ty się doinformuj - wnuki nie dziedziczą tylko dzieci----tępa idiotka :O x a ty autorko, masz na papierze, ze babcia wydziedziczyla twojego ojca i wnuki?? kazda decyzje mozna zaskarzyc, ale jesli o wydziedziczeniu poinformowala cie twoja przyszywana ciotka, to masz prawo rzadac papieru o wydziedziczeniu. jesli takowego nie ma, to znaczy ze twoj ojciec jak najbardziej ma prawo do majatku po matce, jezeli zas babcia sporzadzila testament, to do zachowku. jezeli wydziedziczyla tylko twojego ojca w ktorykolwiek z 3 wymienionych wyzej powodow, nie wydziedziczyla tym smaym ciebie, zatem ty masz prawo do majatku, ew. do zachowku. idz z tym w takim razie do prawnika, w kazdym miescie czy gminie sa darmowe porady prawne.

Gość gość
O zachowek mogą wystąpić jedynie dzieci spadkodawcy, a nie jego wnuki.

Gość gość
Wydzuedziczenia nie było tylko sam testament. Czyli mamy prawo do połowy majątku. Dobrze wiedzieć.

Gość gość
Czlowiekowi odechcewa sie miec dzieci... wspolczuje twoim dziadkom. Syn sk***ysyn a corka zmarla mlodo... nie ma sprawiedliwosci ze dobra dziewczyna bo martwila sie o rodzicow zmarla i to na raka a braciszek sk****el sobie zyje

Gość gość
nie wy macie prawo tylko twój ojciec ma prawo skoro wydziedziczenia nie było! ty nie masz prawa do niczego! a skoro nie było wydziedziczenia to skąd ten tytuł wątku?

Gość gość
Bo testament został zapisany tylko na wujka i jego żonę dlatego napisałam o wydziedziczeniu ale wspomniałam w drugim poście ze wysziedziczenia nie było

Gość gość
twoj ojciec ma prawo do polowy majatku (choc w przypadku tego, ze babcia zajmowali sie obcy ludzie, to nie jestem pewna czy oni w ogole bez roprawy sadowej moga sie o cokolwiek teraz ubiegac)... jezeli twoj ojciec zrezygnuje z prawa do majatku czy zachowku, na ciebie spada dziedziczenie. ( do tej ignorantki wyzej: wnuki maja takze prawo do zachowku, w przypadku odstapienia od zachowku badz dziedziczenia majatku przez rodzica, to samo jak najbardziej tyczy sie dzidziczenia DLUGOW!!! jezeli osoba zmarla pozostawia dlugi, to by je odrzucic musza nie tylko rodzice ale i ich dzieci i dzieci ich dzieci! skad ci w ogole do glowy przyszlo by w takim przypadku majatek mial byc pozostawiony tylko jednemu dziecku i do widzenia??? o.O )

Gość gość
A co jeśli babcia z dziadkiem jak byli w szpitalu to tylko wuj z żoną i dziećmi ich odwiedzali a pracuje tam siostra wujka jako pielegniarka i może zeznawać w sądzie ze tylko oni ciągle byli? Czy to ma znaczenie? Czy ma znaczenie ze wuj i ciotka kupowali leki itd?

Gość gość
jeśli nie ma wnuków ujętych w testamencie nie mogą one domagać się zachowku!!!

Gość gość
to nie ma znaczenia. w przypadku testamentu prawo do zachowku ma pominiety najblizszy zstępny, w tym przypadku twoj ojciec. jezeli on (prawnie) zrzeknie sie prawa do zachowku, ty jestes nastepna w kolejce, jezeli ty bys sie zrzekla prawo przechodzi na twoje (narodzone) dzieci. i musi to byc zrobione u notariusza, nie wystarczy sobie powiedziec w pustke czy przy sasiadach: nie chce zachowku. poczytajcie troche o prawie do cholery jasnej, to nie jest ciezko dostepna wiedza dla nielicznych zwlaszcza w dobie internetu!!!!

Gość Zuzanna Amelia ææ
Testament zazwyczaj traktowany jest jako niepodwazalna wola zmarlego i trudno go obalic. Twoj ojciec - jak tu ktos napisal - ma prawo do zachowku. A Ty nie dziedziczysz bezposrednio po babci tylko po swoim ojcu. O ile wiem to w Polsce nie ma takiego prawa , ze dziecka nie wolno wydziedziczyc. Poza tym temat jest dla prawnika albo na forum prawnicze a nie na uczuciowy dzial kafeterii.

Gość gość
Temat napisałam tutaj bo na prawniczym się długo czeka na odpowiedź a na kafeterii zawsze szybko ktoś odpowie. To suce zblednie mina. Żałuję ze moją ciotka zmarła bo ja lubilam, była pielegniarka i miała szalone pomysły dlatego ojciec jej nienawidził, poza tym był o nią zazdrosny bo ciotka pracowała w kratkę bo miała chad i mąż ja utrzymywał a ojciec miał kłopoty ze znalezieniem pracy. Jak ciotka dowiedziała się ze ma raka to wpadła w depresję i szaleństwo. Ojciec ja wyzywal i nawey nie odwiedził nigdy w szpitalu. Z ojcem mam kiepski kontakt więc nie przypisujcie mi jego błędów bo też nie rozumiem jego zachowania ale mi było przykro ze babcia zajmuje się córką tej lochy. A ja potrzebuje pieniędzy bo mam tą samą chorobę co ciotka-raka jajnika i chce sprowadzić ze stanów witaminę b17 w zastezykach. Czy jak mój ojciec dostanie spadek to mam prawo od niego wyegzekwowac pieniedze na leczenie? Mam 27lat, z pracy mi nie starcza a moja matka nie ma pieniędzy :(

Gość gość
Przybrana ciotka mi nie wierzy a nie chce się nawet tetaz spotkać abym mogła pokazać jej papiery z badań i z hp. Ojciec ma mnie gdzieś i wirm ze pieniędzy by mi nie dał dobrowolnie. Babcia zmarła w zeszłym miesiącu i ciotka nawet nie poinformowała ze jest chora a ja nie chciałam babci mówić o chorobie a wiem ze by mi pomogła. Czy mam prawo dostać część pieniędzy po ojcu? Jakby ojciec był wydziedziczony to by sprawa była jasna i klarowna bo ja bym dostała tp co on a on za tę pieniądze nakupuje głupot bo on nie szanuję pieniądza i ma gdzieś rodzinę

Gość gość
pół dnia ludzie ci tłumaczą że nie masz najmniejszego prawa do tych pieniędzy dopóki żyje twój ojciec! tylko twój ojciec może się starać o zachowek - ty nie! nic ci się nie należy chyba, że ojciec jak już wywalczy jakieś pieniądze może ci da! a ta dalej swoje i już planuje na co wyda i jaką minę będzie miała "ta suka" suka to jesteś ty autorko i do tego głupia jak but!!!