Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaDominika

Zupy pomocy

Polecane posty

Gość MamaDominika

Drogie mamy, wstyd się przyznać, ale nie lubię zup i w związku z tym nie umiem ich Gotować.Mam dwoje małych dzieci, zatem muszę zdobyć wiedzę.. Wiem,że jest Google, ale tam jest miliony dziwnych przepisów.. Poratujcie prostymi, normalnymi przepisami dla dwulatkow.Bede wdzięczna... CO gotujecie swoim skarbom i jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do garnka z zimną wodą wrzucam skrzydełko kurczaka, dwie marchewki, pietruszkę, kawałek pora, kawałek selera. Przykrywam, włączam gaz. Jak się zagotuje, to zmniejszam ogień solę troszeczkę, daję kilka ziaren pieprzu, dwa listki laurowe. Jak warzywa i mięso są miękkie, to je wyjmuje. Wcześniej scieram na tarce dwa, trzy ogórki kiszone. Wrzucam do wywaru i gotuję kilka minut . Wyłączam. Na koniec dodaję łyżkę smietany, rozrobionej w odrobinie zupy w szklance. Tak powstaje moja ogórkowa ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
skrzydełka z kurczaka są najgorszym sortem kurczaka, w nich kumuluje się najwięcej toksyn. A ta jeszcze dziecku gotuje wariatka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do garnka wrzucam skrzydełka z kaczki albo indyka, szyje i gotuje. Dodaje liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę oraz lubczyk. Sparzam pomidory kroje w kostkę i przesmazam na maśle-dodaje do zupy gotuje chwile i dodaje passate pomidorowa. Pozniej trę marchew i pietruszkę oraz seler do zupy-blenduje i zabielam smietana czy tez nie. Posypuje pietruszka Aaa wczesniej dodaje sol pieprz i cukier. To moja pomidorowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kupujesz zupkę knorra, zalewasz wrzątkiem, gotowe. ufff :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skończcie oceniać. Pyta sie JAK gotujemy zupy a tu oczywiscie pouczanie. Nie, nie moj jest post o skrzydełkach z kurczaka w zupie ale nie moge patrzeć na takie wariatki z Kafe ktore jedynie potrafią krytykować. Moj krupnik: Mieso z drobiu, ziele angielskie i liść laurowy i lubczyk. Gotuje a pozniej dodaje marchew potartą, pietruszke i seler a por w paski drobne. Gotuje, dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę i chwile czekam na dodanie kaszy jaglanej (sparzam ja na sitku wrzątkiem najpierw) obfituje az kasza bedzie dobra. Dodaje natkę pietruszki i gotowe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zupa krem: Cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na maśle, do tego dwa ząbki czosnku-smażę chwilkę bo czosnek sie lubi przypalić. Dodaje pokrojone-marchew, pietruszke, selera, pora, ziemniaki i dynie (moze byc mrozona) przesmazam chwile i przekładam do garnka-zalewam bulionem albo woda jak nie mam akurat. Gotuje do miękkości i blenduje. Przyprawiam sola, pieprzem, imbirem mielonym i chilli szczypta. Podaje z groszkiem ptysiowym, grzankami albo słonecznikiem i posypuje natka pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuje na czystym złocie nie tak jak wy na jakimś indyku, kurczaku :o żrecie te indyki i potem wyglądacie jak te wieprze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko, w życiu nie dawaj swoim dzieciom, ani sama nie jedz skrzydełek z kurczaka, w ogóle nie podawaj kurczaka, zastąp go indykiem, kaczką, gęsią, czy przepiórką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też się podpisuję pod tym, żeby absolutnie nie dawać dzieciom skrzydełek!!!! Jak już to na piersi, lub kawałku chudego schabu lub wołowiny! Mięso można zmiksować, bo dzieci nie zawsze lubią takie gotowane, a warzywa normalnie w kawałkach. A zupy wszelakie, od pomidorowej, przez tzw smieciuchy po uwielbiana przez dzieci ogorkowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dajcie spokój z tymi skrzydełkami,pogięło was??? Eko wariatki.. Ze swojej strony dziękuję za przepisy,nie jestem autorką tematu,ale chętnie skorzystam z przepisów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Absolutnie nie jestem eko wariatka, ale skrzydełka to syf!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mam dwulatkę w domu i mam pare stałych zup ,które lubi :) 1.Kalafiorowa z ryżem Do gorącej wody ok.1,5-2 l daje Pół kalafiora (dziele na małe różyczki) 2 marchewki pokrojone w drobną kosteczkę 1 pietruszka w kostkę Lubczyk suszony,sól,koperek I pół woreczka ryżu Na koniec 1 łyżka masła lub oliwy Ewentualnie śmietana Można zamiast ryżu dać ziemniaczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
2.Ogórkowa dla dzieci 2 litry wody 2 marchewki 2 pietruszki 4-6 ziemniaczków Wszystko w kostkę :) Gdy warzywa są już miękkie dorzucam zblędowane na mus ogórki bez skórki ok.4-5sztuk średnich chwile gotuje i daje koperek,masło i łyżkę śmietany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
3.Szybka Pomidorowa 1litr wody 3 marchewki 1 przecier pomidorowy 500ml Sól Lubczyk Oregano Łyżka oliwy łyżka śmietany Do tego makaron lub ryż

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
4.Rosołek z makaronem 2,5 litry wody 1 nóżka z kurczaka 4marchewki 3pietruszki Pół selera Pół pora Pęczek świeżego lubczyku Sól Liść laurowy Natka pietruszki Spieczone na ogniu pół cebuli Gotuje na małym ogniu ok.2-3godzin Przelewam przez sitko ,zostawiam tylko marchewkę resztę wyrzucam podaje z makaronem nitki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
5.krupniczek 1,5l wody 2 marchewki 1-2 pietruszki Mały kawałek selera 3-4ziemniaki Natka pietruszki drobno posiekaną Wszystko w kostkę lub na tarce na grubych oczkach Gotuje na pół miękko Dodaje pół torebki kaszy jaglanej lub innej drobnej Sól do smaku morska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ość dziś Rosołek???? Popłuczyny a nie "rosołek"... :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
6.A gdy nie mam siły na gotowanie zup to kupuje mrożonki np.Hortex barszcz ukraiński,pieczarkowa,kapuśniaczek lub kalafiorową 15-20min i gotowe wystarczy doprawić. W sumie to tylko takie gotuje bo innych córka nie lubi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
21:31 Pochwal się przepisem na rosół-chetnie skorzystam jesli faktycznie taki prawdziwy. Co do tych skrzydełek-juz dawno było ze to niepotrzebne larum. Kiedys ktos se taka bujdę wrzucił i teraz ferment...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Od dawna nie kupuję skrzydełek bo moja rodzina nie trawi małej ilości mięsa na nich, dzieciaki mam duże bo 14 i 9 lat. O czymś innym chciałam napisać. Jakie kobiety na tym forum są wredne, wstrętne, zazdrosne i zarozumiałe. Włażę czasem aby coś ciekawego poczytać a tu jedno wielkie szambo które stworzyło kobiety, rzekomo na poziomie. Dziewczyny zlitujcie się, chyba tracę wiarę w człowieka, kobietę... Pozdrawiam nie plujące jadem mamuśki:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Też lubię taki lekki i warzywny rosołek :) Jeżeli chce się bardziej wyrazisty wystarczy dać mniej wody :) lub więcej warzyw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dajcie spokój z tymi skrzydełkami,pogięło was??? Eko wariatki.. Ze swojej strony dziękuję za przepisy,nie jestem autorką tematu,ale chętnie skorzystam z przepisów. x ciebie przygłupie pogięło, by własnym dzieciom skrzydełka dawać, poczytaj co w nich jest, chyba że nie martwisz się o swoj****chory tepa dzido

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mój dwulatek lubi taki prosty barszczyk taki Ok.1 litr wody lub bulionu 4-5 buraczków 3 ziemniaki Marchewka.pieruszka 2 listki laurowe Suszony lubczyk Sól Majeranek Buraczki ścieram na tarce lub kroje ,ziemniaki ,marchew i pietruszka w drobną kostkę gotuję ok.40min Skrapiam na koniec cytryną i dodaję łyżkę śmietany Lub taki lekki kapuśniaczek 4łyżki drobno pokrojonej kapusty kiszonej 3 -5 ziemniaki 2xMarchewka2xpieruszka 2 listki laurowe Suszony lubczyk Sól Majeranek Podaje z ugotowanym pokrojonym schabem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Taka zupa jest prosta i smaczna 1.Do wysokiego garnka wkładamy porcje kurczaka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i w całości dodajemy do garnka razem z umytym kawałkiem pora. Wszystko zalewamy 2 litrami ziemnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pół łyżeczki suszonego lubczyku. 2.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy kawałki kurczaka i warzywa . 3.Do wywaru wsypujemy ryż i gotujemy go 10 minut. 4.Lekko wystudzone warzywa z wywaru kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Kiedy ryż już się ugotuje mięso i warzywa ponownie dodajemy do zupy. Podajemy z natką pietruszki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzisiaj taką robiłam pierwszy raz i dwulatce zasmakowało.przepis z neta papryki przepis na pyszną zupę-krem, którą można serwować nawet malutkim dzieciom - t.j. roczniakom (oczywiście skład można dowolnie okroić/modyfikować w zależności od tego co już wprowadziliście do diety). My jedliśmy krem z cieciorką, świetnie się komponuje! Równie dobrze sprawdzi się makaron, czy grzanki. Składniki: włoszczyzna i opcjonalnie kawałek kurczaka/ indyka na bulion 3-4 czerwone papryki 1-2 ząbki czosnku 3 pomidory 1 cebula oliwa z oliwek przyprawy wedle uznania, świetnie pasuje tymianek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: W garnku gotujemy bulion warzywny/ rosół z ulubionymi przyprawami. Paprykę kroimy na połówki lub mniejsze częśc****apryka Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy łyka. Tak przygotowane warzywa układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym polanym sowicie oliwą z oliwek. Dorzucamy czosnek. (Jak na zdjęciu). Pieczemy w temp. 180 stopni ok 30-45 min. aż skórka papryki zacznie miejscami ciemnieć. (Nie przykrywamy naczynia). Kiedy warzywa ostygną, obieramy je ze skórki, (która praktycznie sama schodzi po takiej obróbce termicznej). Miksujemy blenderem wszystko łącznie z częścią oliwy. Do gęstego sosu dolewamy ok 1 litr bulionu i gotowe. :) *Cebulę można dodać do bulionu bądź do warzyw w naczyniu żaroodpornym. Ja dodaję ją do rosołu i nie miksuję z resztą, aby nie zdominowała smaku. Wskazówka. Dobrze jest dolewać bulion do sosu warzywnego, aby osiągnąć idealną gęstość i konsystencję, a nie odwrotnie. Jeśli zwiększycie proporcje pieczonych warzyw do bulionu, krem będzie tak gęsty, że nie potrzeba dodatków w postaci cieciorki/grzanek. Zupę dla najmłodszych dzieci można rozcieńczyć bardziej bulionem, za to zagęścić np. mąką ryżową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Krem z warzyw 1 cukinia 1 marchewka 2 ziemniaczki Pół papryki bez skórki 1 łyżeczka masła i śmietany 15 min Gotujemy,miksujemy,podajemy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MamaDominika
Dopiero dziś zobaczyłam ile odpowiedzi. Bardzo wam dziękuję kobietki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×