Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bakterie w moczu w 37 tygodniu ciąży czy mogą być groźne dla dziecka?????

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z was miała bakterie na tym etapie ciąży? Wizyta dopiero za tydzień a dzisiaj odebrałam wyniki i się trochę martwię. Był ktoś w takiej sytuacji?

Gość gość
Prawie każda ciężarna ma na tym etapie bakterie e moczu. O infekcji świadczą erytrocyty a Noe bakterie. Może źle moczu pobralas. Bierz suplement z żurawiną profilaktycznie

Gość gość
Erytrocytów nie mam, mam leukocyty 25/ul i w osadzie 4-5 w polu widzenia.

Gość gość
Ja miałam taką sytuację. Musisz zrobić jak najszybciej posiew moczu, masz tydzień do wizyty, więc akurat będą wyniki posiewu. Ja w takiej sytaucji dostałam antybiotyk. Im bliżej porodu tym większa skłonność do infekcji, ale też większe ryzyko zarażenia dziecka ( infekcji wewnątrzmacicznej).

Gość gość
A gdzie ten posiew się robi? W zwykłym laboratorium?

Gość gość
Jeśli masz leukocyty i bakterie to masz na 100% infekcje. Z tego co kojarzę to norma leukocytów to 0-5. Czym prędzej do lekarza po antybiotyk, bo na tym etapie ciąży wszelkie infekcje są niebezpieczne dla dziecka. Możesz brać teraz doraźnie Urosept, ale to działa jedynie przeciwzapalnie, bakterii tym nie wybijesz

Gość gość
Tak, posiew zrobią w każdym laboratorium, koszt około 30 zł, jednak musisz zapytać o czas oczekiwania na wynik, bo różnie jest w różnych laboratoriach (zwykle kilka dni). Mocz musi być pobrany przy zachowaniu maximum higieny do jałowego pojemnika (to bardzo ważne). Być może bakterie wynikają z błędnego pobrania (może bakterie dostały się w czasie pobrania), jednak niepokojące są leukocyty, bo one świadczą o stanie zapalnym. Jeśli Cię stać to powtórz badanie ogólne moczu + posiew.

Gość gość
Ale norma leukocytów w osadzie to 0-5 a u mnie jest 4-5...

Gość gość
a to 25 to w czym? we krwi? Bo jeśli tak to też podwyższone. Norma w ciąży to 15 tys

Gość gość
Właśnie nie wiem co oznacza to 25/ul szukam w Internecie i nie mogę znaleźć. To też w moczu, ale nie w osadzie.

Gość gość
Ja miałam bakterie + leukocyty, tylko więcej ich niż Ty i w 33 tc. Od razu zadzwoniłam do lekarza, dostałam monural (antybiotyk). Po tygodniu polecił powtórzyć badanie moczu, jeśli będzie złe, dostanę skierowanie na posiew. Mam się nie martwić, pić dużo wody, jeść jakiś preparat z żurawiną, który mogą wsuwać kobiety w ciąży. Skontaktuj się z lekarzem jak najszybciej. Podobno infekcja w tym momencie grozi przedwczesnym porodem. Nie przejmuj się, zapalenie pęcherza się zdarza, najczęściej w III trymestrze.

Gość gość
Ja też miałam bakterie w moczu i dostałam antybiotyk. Posiewu nie robiłam bo bakterie miałam w 38 tygodniu i bym nie zdąrzyła dostać wyniku. Ledwo zresztą zdąrzyłam skończyć serię antybiotyku bo zaczął się poród.

Gość gość
up