Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Operacja zeza

Polecane posty

Gość gość

Mam 15 lat i niestety ale mam zeza zbieżnego, nie jest jakiś wielki, ale i tak utrudnia życie. "Ucieka" mi prawe oko, jednak wydaje mi się, że widzę nim normalnie ( może niewielka różnica jest, której nie potrafię zauważyć). Odkąd pamiętam nie umiem nikomu spojrzeć w oczy. Boję się wyśmiania, poniżania. Rodzice nic z tym nie robią, a gdy mówię im, że chciałabym coś z tym zrobić to mówią, że nic się nie da. Ostatnio dużo czytałam o operacji i wydaje mi się, że to dobry pomysł. Bardzo boję się takich zabiegów, ale chciałabym pocierpieć, żeby się tego pozbyć. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo jest to uciążliwe, a zwłaszcza w moim wieku...Jak każda nastolatka, chciałabym poznać jakiegoś chłopaka, ale niestety boję się odrzucenia. Teraz kilka moich pytań: Czy ktoś z Was przeszedł taką operacje, dostajemy wtedy znieczulenie ogólne czy jak? Czy po takiej operacji widać efekty? I najważniejsze, kto mógłby mi wypisać skierowanie na taką operacje (najlepiej z nfz) zwykły, rodzinny lekarz czy okulistka? I czy każdy mi takie skierowanie wypisze? Ile się czeka na operacje?

Gość gość
Kochanie, zupełni Cię rozumiem ale tak w skrócie z tego co mi wiadomo: musisz dostać skierowanie od rodzinnego lekarza do specjalisty (chirurga okulisty) który potwierdzi Twoją przypadłość jako opcję która może byś skorektowana. Zaznaczam że operacja przynosi pozytywny efekt dopiero wtedy kiedy oko przestaje "rosnąć". Dlatego nie zawsze udaje się na maluchach bo mięśnie oka nie są do końca rozwinięte i często potrzebna jest następna operacja która jest jednak inwayzyjna. Ja takiej osobiście sam nie przeszłam ale mój syn tak. Efekt widać po paru tygodniach (zależy to od sttopnia zeza). Na zoperowanym oku nosi się "naklejkę". I znowu, to zależy czy nosisz okulary czy nie. Efektem końcowym jest udanie się do lekarza który dokładnie określi postępowanie leczenia. Twoi rodzicie? Nie bądę się nawet na ten temat wypowiadać! Masakra i tyle żeby nie pomąc swojemu dziecku, ale nie oceniam ich zbyt pochopnie bo ich nie znam. Nie powiem jak długo czeka się na zabieg bo to zależy od stopnia zeza, miejsca zamieszkania i chirurga. Głowa do góry! Idź do rodzinnego lekarza i powiedz w czym rzecz. Powodzenia Kochanie :*

Gość gość
Z własnego doświadczenia powiem Ci , że zeza można zoperować . Czasami wystarczy jeden zabieg , a czasami kilka . Miałam ten problem od dziecka , odwiedziłam wielu okulistów i każdy mi mówił , że u mnie się nie da tego zrobić . Operowała mnie dr Johan z Zabrza . To wybitna specjalistka , znana z tego , że podejmuje się trudnych "przypadków ". Gorąco CI ją polecam . Ma pacjentów z całej Polski jak również z zagranicy .

Gość gość
mi udało się to zoperować. :)

Gość gość
To jest do wyleczenia! Miałam przeprowadzoną operację zeza we wrocławskim Specjalistycznym Ośrodku Okulistycznym http://www.okulisci.wroclaw.pl/ . Strasznie żałuję, że nie podeszłam do tego zabiegu jeszcze za dzieciaka. W końcu pozbyłam się mojego największego kompleksu, czuje się dużo bardziej pewna siebie. :)