Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gaworzenie proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z Was miała tak, że dziecko zaczęło późno gaworzyć? Moj syn ma 9 miesięcy i jeszcze nie gaworzy. Pozostałe aspekty rozwoju są ok. Raczkuje, siada sam od dawna, staje przy meblach, próbuje chodzić przy meblach. Słuch ma raczej dobry bo reaguje na ciche dźwięki. Pediatra karze czekać do roczku, ale mimo wszystko martwię się bo starszy syn gaworzył jak miał 7 miesięcy

Gość gość
Moze zapytaj lekarza? Mnie wydaje sie to niewporzadku, ale moge sie mylic. Moja cora bardzo szybko gugala i gaworzyla za to bardzo pozno zaczela chodzic. Proponuje Ci isc do lekarza zeby rozwiac watpliwosci:)

Gość gość
Moja gaworzy praktycznie od trzeciego miesiąca. Najpierw gluzyla a Potem rozgadala się jak najęta. Baba mama papa dada dais ma 11 miesiecy i usta jej się nie zamykają. Ale też późno zaczęła siadać, dopiero teraz proboje wstawać i niedawno zaczęła raczkowac. Korzystalismy z pomocy rehabilitanta bo miała niskie napięcie mięśniowe. Może idź do jakiegoś neurologa i zapytaj

Głużenie, gaworzenie to ważne etapy rozwoju mowy. Czasami pojawiają się z opóźnieniem. Możesz dziecku pomóc bawiąc się przy nim wyrazami dzwiękonaśladowczymi, ortofonicznymi. Dobrze, ze jesteś czujna.

Gość gość
Mój synek też nie gaworzył i teraz mamy problem. Ma prawie 3 latka i mówi tylko kilka słów. W przyszłym tygodniu jedziemy do laryngologa i foniatry. Słuch ma świetny, mowę rozumie ale nie mówi.

Gość gość
Ja bym sie nie martwila. Syn znajomej zaczal mowic dopiero ok. 4 roku zycia, wczesniej mu sie po prostu nie chcialo, jest bardzo inteligentym dzieckiem lecz nadal niezbyt rozmownym, mowi tylko wtedy jesli ma cos do powiedzenia i tyle, konkret. Moze to tez kwestia charakteru, nie kazdy jest jak przekupa na targu. Moj tez pozno zaczal mowic, natomiast córka 2 msc i juz cos tam paple pod nosem, z nim natomiast czegos takiego sobie nie przypominam.

Gość gość
Mam podobnie, corka 9 i pol miesiaca. 2 tyg temu zaczelo sie ''dadada'' ale po 3 dniach zaniklo i do dzis cisza. Mieszkamy w UK i tutaj czasem to nie wiem co musi sie dziac zeby lekarz wykazal zainteresowanie. Bylam z nia u pediatry miesiac temu i powiedziala ze "'jeszcze ma czas'"