Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olga10

Aparat ortodontyczny wątpliwości

Polecane posty

Gość olga10

Za 2 tygodnie będę miała zakładany aparat rozszerzający szczęka na górę(będę nosić go przed 3/4mies.) i aparat stały na dół. Mam teraz jednak spore wątpliwości. Wyczytałam na necie, że aparat zmienia rysy twarzy i można uzyskać efekt opadających policzek. Czy to prawda? Jeśli ktoś miał do czynienia z aparatem to napiszcie swoją opinię. Ps. Mam 16 lat.

Gość gość
A nie wyczytałaś, że prawidłowy zgryz i ogólnie dobry stan zębów ma wpływ na zdrowie całego organizmu? Też nosiłam stały aparat jako nastolatka i jakoś nie zauważyłam zmiany rysów twarzy. A policzki i tak kiedyś ci lekko opadną z wiekiem. ;)

Gość gość
Każdy w pewnym momencie ma wątpliwości, bo jednak jest to ingerencja w wyglad twarzy, która trwa długi czas. Trzeba się przyzwyczaić. I odpowiednio dbać o higienę jamy ustnej. Ja stosuję specjalne produkty firmy http://dentaidpolska.pl/. Noszę aparat już od dwóch lat, niedługo będę go zdejmować. I tak już się przyzwyczaiłam, ze nie wiem jak będe bez niego wyglądać ;)

Gość gość
Ja również przymierzam się do rozpoczęcia leczenia wady zgryzu... Najchętniej chciałabym nosić taki niewidoczny aparat Harmony, http://aparat-lingwalny.pl - czy może ktoś z Was go nosi?

Gość gość
Nie powinno się tak zdarzyć. :) ja zakładałam aparat w http://ortodontix.pl/ - miałam sporą wadę zgryzu, nosiłam przez 2 lata. Nic złego się nie stało, a zęby mam równe i wyglądają bardzo fajnie.

Gość gość
Temat dla mnie. Jestem wiele lat po zdjęciu aparatu stałego, i pomimo że zęby się naprostowały to nie wiem czy dziś zdecydowałabym się ponownie, a jeżeli już to zupełnie inaczej zaprojektowany jeżeli mogę tak powiedzieć. Właśnie dlatego że trochę zmieniły mi się rysy twarzy na niekorzyść i jestem niezadowolona. Co tam niezadowolona, jestem rozgoryczona i zła, czasem nie chce mi się do lustra spojrzeć. wiem że ortodonta zrobił wszystko dobrze byłam u takich którzy by tylko pogłębili wadę. Po prostu ja mam z natury dość duże zęby( oczywiście znam ludzi z większymi) i taki układ szczęk że były one prawie równo z nosem. Po wyprostowaniu cały łuk poszedł do przodu i to widać pod nosem robi się taka górka. Jest to mała zmiana ale jest. Trzeba zwrócić uwagę na zęby np. zęby jeżeli nie są wyrywane to pójdą do przodu przy małych nie będzie większej różnicy przy dużych może być problem. Ponadto dolna warga lekko chowa się pod górnymi wydaje się mniejsza, mam też trochę kłopoty z mówieniem. Ale na koniec: nie chcę odradzać, i tak większość osób po aparatach jest zadowolona i nie ma różnicy w wyglądzie. Dziś wiem że u mnie powinno się wyrwać zdrowy ząb aby te zęby nie wywaliło do przodu. Ale teraz już nic nie zrobię.:(

Gość gość
hm... ciekawa odpowiedz.... może o to chodzi, że się osoba przyzwyczaiła do poprzednich rys twarzy a po na prostowaniu się zaszła zmiana. Ja leczył am zgryz 2 lata nakładkami Clear Aligner w gabinecie u doktora Rojka i w moim przypadku nie cofnęła bym czasu bo wyglądam jak człowiek. Po latach dopiero odżyłam.

Gość gość
Ze zmiana rysów twarzy to bywa różnie. To bardzo indywidualna sprawa. Porozmawiaj o tym ze swoim ortodontą on na pewno na konsultacji powie ci to samo, ale jak dokładnie przedstawi ci plan leczenia i wytłumaczy to będziesz wiedziała co skoryguje i jakie mogą zmiany zajść.

Gość gość
szukam ortodonty z którego jesteście zadowoleni i jest dobry. Najlepiej z Łodzi. Mam bardzo krzywe zęby i potrzebuję jak najlepszego ortodontę znaleźć. Czym się kierować w wyborze?

Gość gość
Z całego serca polecam gabinet Ortoprotex! Stan mojego uzębienia wymagał pomocy wybitnego specjalisty do którego na szczęście udało mi się trafić :) Więc może spróbuj ona lubi trudne przypadki z zębami. Leczenie ortodontyczne u mnie trwało dokładnie dwa lata, wizyty to po prostu czysta przyjemność, gabinet wspaniały a pracujące tam panie to po prostu anioły! Atmosfera gabinetu naprawdę godna polecenia! I najważniejsze, że gabinet jest otwarty codziennie.

Gość iza

świetny jest aparat niewidoczny, nazywa się invisalign. dowiedziałam się o nim na wizycie w dental care i zdecydowałam się na niego, noszę dopiero od tygodnia 🙂