Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to za choroba psychiczna jeśli ktoś myśli że jest kimś innym niż jest ?

Polecane posty

Gość gość

Znam taką osobę i ciekawi mnie to. Przykładowo Tomek uwaza się za Andrzeja, pochodzacego z miejscowosci X, wymyslil sobie fikcyjnych rodzców, fikcyjne dziecinstwo (prawdopodobnie takie jakiego nie mial a chcialby miec), wszystkich okłamuje (lub zaczyna wierzyc w to ze jest tym Andrzejem a nie Tomkiem) Czy to jest schizofrenia, wchodzenie w podwojną osobowosc ? Ta osoba nie jest głupia, przeciwnie bardzo inteligentna, mam wrazenie ze wlasnie zaczyna wierzyc w bycie tą osobą wymysloną

Gość gość
jesli wymyslil to sobie i zaczyna wierzyc, to nie jest chory. osobowosc wieloraka potocznie zwana, czyli zaburzenie dysocjacyjne tożsamości powoduje, ze te osobowsci o sobie nie wiedza.

Gość gość
Raczej na odwrót, jeśli ktoś świadomie kreuje w głowie dwie osobowości to NIE jest chory, ale jeśli zaczyna wierzyć w te wymysły i przestaje odróżniać dwie lub więcej osobowości (nie wiedzą one o sobie nawzajem) wtedy jest to choroba która faktycznie nazywa się - zaburzenie dysocjacyjne tożsamości - Ja szczerze mówiąc nie znam takich ludzi, kiedyś miałam kolegę mitomana, który niesamowicie kłamał, zmyślał, po pewnym czasie chyba sam wierzył w te kłamstwa, w to że są one realne a nie wymyślone.

Gość gość
Nie ma to nic wspólnego z chorobą psychiczną, to bardziej niedosyt własnej osobowości. Czasem dzieci małe wymyślają fikcyjnego przyjaciela bo nie mają prawdziwego lub w jakiś sposób zaburzone są relacje rodzinne i bywa że "przechowują" w sobie tego przyjaciela również jako dorośli. Aktorzy często mają kłopot z powrotem do własnej osobowości po szczególnie długiej i rozbudowanej roli. Mnóstwo osób zwłaszcza inteligentnych i z wyobraźnią ma takie dodatkowe osobowości.

Gość gość
To moga byc rozne choroby. Tylko lekarz i to po wielu badaniach okresli co to takiego.