Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a dentysta

Polecane posty

Gość gość

Witam Otoz staram sie o dziecko i nie wiem czy jestem w ciazy, czekam. I tu mam problem jakis czas temu robiona mialam kanalowo szostke i ona mi doskwiera. Co jakis czas jakby sie rozpychala itp. Co z wizyta u dentysty? Czy mozna leczyc bez problemu zeby? Ogolnie mam ostatnio nadwrazliwe i zastanawiam sie tez czy to nie z powodu kamienia. Czy w ciazy mozna usuwac kamien? Jak ktos ma jakies doswiadczenia w ciazy z dentysta prosze pisac. Bo zaczynam sie niepokoic a zab dokucza co kilka dni ;(

Gość gość
Przed zajsciem w ciaze musisz koniecznie wyleczyc wszystkie zeby i rozwijaajce sie stany zapalne w organizmie. w ciazy Masz ograniczona mozliwosc zazywania lekow a roxpulchnione dziasla utrudnia Ci dbanie o higiene jamy ustnej.Mozesz usunac kamien lub ubytek bo znieczukenie miejscowe lub skladniki wypelnienia nie dostana sie do plodu ale leczenie kanalowe wymaga zdjecia RTG...Niby jako ciezarna Mialabys rozszerzona liste swiadczen leczenia kanalowego ale nie kazdy dentysta chce sie takiego leczenia podejmowac, na pewno nie w pierwszym trymestrze.

Gość gość
Zęby należało wyleczyć przed ciążą. W ciąży jest już za późno.

Gość gość
22:29nie do konca prawda. Jasne,ze najlepiej bylo poleczyc zeby przed ciaza ale zalecana jest przynajmniej jedna kontrola dtomstologiczna na trymestr i mozna dpokojnie leczyc zeby ,lekarz dobierze odpowiednie leczenie dla kobiety w ciazy. Jedyne na co trzeba uwazac to leczenie kanalowe i przeswietlelnia. Czasem , w wyjaykowych sytuacjach robi je sie i zakrywa brzuch. Dawka promieniowania jest minimalna i ryzyko niewielkie.

Gość gość
No cóż, to nieodpowiedzialność.

Gość gość
Nie uwazam ze to nieodpowiedzialnosc bo dentysty nie unikam a ze nagle sie odezwal zab to teho nie moglam przewidziec. Zreszta nie bede ryzykowac

Gość gość
Cześć! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej odnośnie wizyt stomatologicznych w ciaży to zapraszam na mojego bloga i profil na FB "dentystka nie sadystka". Tam chętnie odpowiem na Twoje pytania. Do zobaczenia;)