Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Kto powinien zaplacic za slub?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Rodzina Panny Mlodej za przyjecie i suknie slubna a za cala reszte Pan Mlody? Tak bylo w waszym przypadku?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
M艂odzi. Jak ich nie sta膰, niech nie robi膮 wielkiej imprezy. Albo niech nie jojcz膮, 偶e rodzice si臋 do wszystkiego wtr膮caj膮 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie, tak nie by艂o w naszym przypadku, za go艣ci p艂acili rodzice, ca艂a reszta czyli nasze ubrania, zesp贸艂, fotograf, kamerzysta, kwiaty, op艂ata za 艣lub, zapowiedzi, obr膮czki itd. Le偶a艂a w naszej gestii, za go艣ci tez chcieli艣my p艂aci膰 sami, ale i jedni i drudzy rodzice si臋 obudzili z tego powodu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W moim przypadku nie moge liczyc na pomoc finansowa rodzicow przy organizacji slubu. Wiedzialam o tym od poczatku, dlatego odlozylam pieniadze na te okazje. W tym przypadku to ja powinnam placic po polowie z narzeczonym, czy tradycyjnie za przyjecie i suknie a reszta narzeczony?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰qfsfsfsfs
Sami placicie a nie mamusia i tatus ! Rozbestwione dzieciuchy !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To chyba z narzeczonym powinna艣 si臋 dogada膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
teraz to juz w kazdej rodzinie inaczej.u nas rodzice pol na pol dali.u kuzynki jedni tesciowie biedni,wiec polowa rodzice i polowa mlodzi.jak tam komu pasuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Chodzi o to, ze ja nie chce slubu. Ja chce tylko slub cywilny a narzeczony chce w kosciele i min. na 60 osob. Ja ze swojej strony zaprosilabym tylko rodzicow, z reszta rodziny nie mam kontaktu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
POwodzenia w mal偶e艅stwie skoro nie mo偶ecie si臋 dogada膰 w kwestii tego JAKI 艣lub chcecie bra膰, kto ma go finansowa膰, jak du偶e ma by膰 wesele itp. A ju偶 w og贸le sam fakt, 偶e zamiast wa艂kowa膰 to z narzeczonym pytasz obcych bab na forum to ju偶 w og贸le.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pytam sie jak bylo u was, zeby miec porownanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Po po艂owie sami placilismy, sukienk臋 i dodatki kupowa艂am sama a narzeczony sam kupowa艂 garnitur

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wg sredniowiecznej tradycji panna mloda placi za wszystko a pan mlody tylko za wodke, nie wiem skad obecnie takie prymitywne myslenie ze tak musi byc.teraz mamy inne czasy i ogolnie sie przyjmuje ze mlodym do ok.25 rz moga rodzice sfinansowac (bez podzialu ze rodzice panny mlodej musza za wszytko placic chocby nie mieli kasy)a starsi, zwlaszcza 30+placa sami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mlodzi placa sami, po po艂owie, lub jak sie dogadaj膮. Rodzice moga pom贸c, ale nie musz膮. U nas uzgodnilismy, ze 1/3 placa mlodzi i po 1/3 icch rodzice. To za wesele, a slub placili tylko m艂odzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
co za durne pytanie za slub placi ten kto tenze slub bierze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ogolnie sie przyjmuje ze mlodym do ok.25 rz moga rodzice sfinansowac x jakim trzeba byc mlodym imbecylem zeby brac slub w tak mlodym wieku ze nie ma sie kasy ani na wesela ani jak sie pozniej okazuje wlasnego miejsca do mieszkania a pozniej siedza na forum takie niuniue co sie chcialy w dom zabawic i placza ze tesciowa zla bo im duzego pokoju nie odstapila

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kiedys gdy kobieta byla dziewica i wyfruwala z gniazda od rodzicow pod skrzydla przyszlego meza, a on wyfruwal z gniazda od swoich rodzicow, to owszem panna miala posag i/lub oplacone wesele, a pan mlody a raczej jego rodzice kupowali wodke, ewentualnie dzielili sie pol na pol kosztami wesela. Ale to dotyczylo sytuacji, ze mlodzi zyja po staroswiecku i zenia sie po staroswiecku. A dzis to widze te hipokryzje i groteske "zyjemy nowoczesnie, zenimy sie po staroswiecku". No niestety, skoro mlodzi razem zyja, sypiaja, mieszkaja, pracuja, a czsem maja juz dzieci, czyli w pelnym znaczeniu tego slowa sa dorosli samodzielni to ich slub rowniez powinien byc samodzielny, nowoczesny czyli bez ogladania sie na kasiorke rodzicow. Nam do glowy nie przyszlo by cokolwiek brac od rodzicow, zylismy nowoczesnie, mieszkalismy, pracowalismy, mielismy dziecko i wiek 30+, wiec nasz slub byl wg naszego scenariusza, za nasza kase, na zaproszeniach zapraszalismy my bez durnego tekstu "wraz z rodzicami" bo rodzice byli goscmi i tez dostali od nas zaproszenia. Jak dla mnie jesli ktorys rodzice sami wyjda z propozycja ze cos doloza, sfinansuja to ok ich wola, ale tak nawet nie wolno im cos sugerowac. Sami oplaccie ten slub a przede wszystkim dogadajcie sie co do gosci, skoro ty chcesz skromnie a on nie, to najpierw znajdzcie kompromis a pozniej policzcie czy macie kase i zaplanujcie budzet.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Majac dzieci mysli sie o ich przyszlosci. Nie widze powodu dlaczego moje dzieci same by mia艂y za sluby i wesel p艂acic czy tam pol na pol z partnerami. Jestem matka i licz臋 sie ze kiedys to nast膮pi. Moi rodzice i meza dali pol na pol. Tak by艂o u kazdego z naszych znajomych. Rozumiem skrajna bied臋 ale w normalnych rodzinach raczej to nie wyst臋puje. Jeszcze ten wasz jad bo sami maja sobie op艂aci膰-zazdro艣膰 ze niekt贸rych rodzicow stac na lepszy start dla swoich dzieciak贸w??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tu autorka: ja najchetniej zrobilabym slub cywilny i wyjechala od razu zagranice w podroz. Narzeczony chce min 50 -60osob, przy czym ja ze swojej strony zaprosze tylko rodzicow. na razie z mojej strony na ten cel mam 10tys.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Autorko, u mnie jest tak, 偶e ka偶dy p艂aci za swoich go艣ci i swoje ciuchy. Czyli Twoje koszty to suknia i wesele rodzic贸w (koszty 艣lubu i kapeli na p贸艂)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie rozumiem tego sztucznego dzielenia wydatk贸w... To jest bez sensu. Uwa偶am, 偶e para powinna si臋 dogada膰, p艂aci膰 za wszystko wsp贸lnie. Nie oszukujmy si臋- dzi艣 sporo par bierze 艣lub maj膮c 25 lat, a nawet ponad 30 lat. Zatem wi膮偶e si臋 to z tym, 偶e najcz臋艣ciej takie osoby ju偶 od kilku lat zarabiaj膮. Dlatego sami wsp贸lnie powinni p艂aci膰 za swoje wesele, oczywi艣cie je艣li rodzina chce p艂aci膰, wspom贸膰, wsp贸艂uczestniczy膰 w wydatkach to ok.. ale niech daj膮 ile maj膮, ile mog膮.. i w贸wczas podliczamy ile mamy pieni臋dzy i mo偶emy decydowa膰 si臋 na okre艣lone wydatki. Ja bra艂am 艣lub w drugiej po艂owie 2005 roku. W dniu 艣lubu mia艂am 23 lata (studiowa艂am tylko), m膮偶 ledwo sko艅czy艂 21 (pracowa艂 6 miesi臋cy) I powiem tak.. og贸lnie to moja mama da艂a nam chyba 1000z艂, m臋偶a rodzina chyba tez niezbyt du偶o, albo wcale, nie pami臋tam. Decyzj臋 o 艣lubie podj臋li艣my p贸艂 roku wcze艣niej. Sk膮d pieni膮dze? Wesele nie by艂o du偶e, na niepe艂ne 50 os贸b. P艂acili艣my w贸wczas 110z艂 za osob臋 (艣redni zestaw w menu). I tak.. na wszelkie op艂aty (przyj臋cie, ko艣ci贸艂, kamerzysta, zesp贸艂, tort, ubrania itp.) z艂o偶y艂y si臋 pieni膮dze z: pensji m臋偶a (pracowa艂 wcze艣niej tylko te p贸艂 roku), z mojego stypendium naukowego na studiach (mia艂am jakie艣 300z艂 miesi臋cznie), te 1000z艂 od mamy i... z kopert. Za sal臋 (go艣ci) p艂acili艣my tylko zadatek i jak膮艣 tam cz臋艣膰 przed imprez膮, a ca艂膮 reszt臋 na sam koniec przyj臋cia (wi臋c brali艣my na gor膮co z kopert). Za zesp贸艂 podobnie- zadatek, a reszt臋 jako艣 w ci膮gu tygodnia po weselu. Za kamerzyst臋 r贸wnie偶. Da艂o wi臋c si臋 spokojnie op艂aci膰 najdro偶sze rzeczy z pieni臋dzy od go艣ci. Moja sukienka nie by艂a droga (kupowa艂am u偶ywan膮 na allegro). buty m膮偶 mia艂 chyba jeszcze ze studni贸wki, za fryzjera uda艂o mi si臋 zap艂aci膰 te偶 ma艂膮 kwot臋. Fotografem by艂 nasz kolega. Alkohol - nie by艂o go jako艣 szczeg贸lnie du偶o i uda艂o si臋 kupi膰 butelki z sokiem w gratisie (i to by艂 rzeczywisty gratis, gdy偶 tyle samo kosztowa艂y butelki bez niego), wi臋c ju偶 troch臋 napoj贸w by艂o. Reszt臋 napoj贸w kupowali艣my w macro. Generalnie impreza by艂a dopracowana, zwracalam uwag臋 na wiele rzeczy, liczy艂am si臋 z kosztami. CA艁O艢膯 (czyli na prawd\e wszystko.. sala z dekoracj膮 i wy偶ywieniem, napoje, alkohol, zesp贸艂, kamerzysta, solarium, fryzjer, makija偶, ubranie m臋偶a, moja kiecka i buty oraz dodatki, samoch贸d, zaproszenia, noclegi dla kilku os贸b, busy do przewozu go艣ci, op艂aty ko艣cielne, bukiet itp.) wynios艂o nas razem z tego co pami臋tam ok 14ty艣. z tego na pewno: 1,5 kamerzysta, 1,8 zesp贸艂, ok 5200 przyj臋cie, ok 1000 ubranie dla m臋偶a. Dzi艣 to ma艂o realne.. ceny s膮 oczywi艣cie o wiele wy偶sze.. ale te偶 i pensje niekt贸rzy maj膮 w wysoko艣ci 3000z艂, czyli tyle, ile ja mog艂am uzbiera膰 przez 10miesi臋cy otrzymuj膮c stypendium. Dla chc膮cego nic trudnego. Sztuczne podzia艂y op艂at- nie s膮 dla mnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja mia艂am 29 lat i za slub p艂acili nam rodzice, moi i narzeczonego. i ja i narzeczony mielesmy swoje oszczednosci, ale rodzice nie zgodzili si臋 bym placila za slub, czuli si臋 w obowiazku. stwierdzili ze mamy zostawi膰 sobie na budow臋 domu, a slub nam zaplaca. ja tylko suknie kupi艂am, narzeczony garnitur, obr膮czki. No a teraz mo偶ecie po mnie jezdzic...:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mialam 24 lata gdy wychodzilam za maz, pracowalam i studiowalam. Za slub placilismy po 25% ja, moj maz, rodzice jedni i drudzy. Rodzice chcieli sie dolozyc. Wyszlo wiec tak, ze rodzice dali nam 10 tys, byla to kwota, ktora pokryla koszty hotelu i jedzenia. Pozostale rzeczy kupowalismy i wybieralismy sami, obraczki, fotografa itd. Gosci mielismy mniej wiecej po rowno z obu stron. Moja babcia zasponsorowala mi moja suknie slubna,byl to piekny gest. Slub odbyl sie 10 lat temu, wiec za te ponad 20 tys spokojnie dalismy rade wszystko oplacic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam rodzic贸w bogatszych od wi臋kszo艣ci rodzic贸w moich znajomych i nigdy w 偶yciu bym nie pomy艣la艂a, 偶e maj膮 mi 艣lub sponsorowa膰. Podczas studi贸w mnie utrzymywali, jak jest REALNA potrzeba to zawsze pomog膮, ale wesele - zw艂aszcza wystawne- na czyj艣 koszt to ju偶 jest fanaberia i tyle. Wi臋c sobie wsad藕cie teksty o biedocie i zazdro艣ci. W艂a艣nie co zabawne - ostatni 艣lub na kt贸rym by艂am gdzie rodzice si臋 sk艂adali na niego, to pa艅stwo m艂odzi maj膮 liczne rodze艅stwo, rodziny przeci臋tne, niezamo偶ne. I rodzice kilka lat musieli odk艂ada膰 by im "godne" wesele zapewni膰. Teraz odk艂adaj膮 na kolejne dziecko. Zero wakacji, zero w艂asnych przyjemno艣ci tylko wieczne odk艂adanie na dzieci. Jak dla Was to normalne to wsp贸艂czuj臋 Waszym rodzicom.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kazdy placi za swoj stroj obraczki mlody a impreza kazdy za swych gosci..sory

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 wczoraj i z toba sie zgadzam w 100%

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czy z patrzac z waszego doswiadczenia za slub na okolo 50 -60 osob wystarczy 20tys?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Starczylo 10 lat temu, kiedy cena za goscia byla nizsza. Obecnie bedzie ciezko bo wszystko jest drozsze. Ale z drugiej strony mozna zaoszczedzic na np sukience, dekoracjach czy kamerzyscie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po co wam te wszystkie szopki skoro i tak sie rozwiedziecie i bedziecie zdradzac za kilka-kilkanascie lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
skoro 20 tys na 50-60 osob to alo, to w takim razie wesele na 100-110 musialoby kosztowac z 40tys..

Udost臋pnij ten post