Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rachunek za ogrzewanie jesli mieszkamy od polowy kwietnia?

Polecane posty

Gość gość

Wlasciciel wyslal e maila, ze dostal fakture za ogrzewanie i mam placic. jak to mozliwe, skoro mieszkamy od polowy kwietnia i wcale nie uzywalismy ogrzewania?

Gość gość
Okres grzewczy jest do konca maja wiec musisz zapłacić za polowe kwietnia i maj

Gość gość
ale my nie wlaczalismy grzejnikow, liczniki takie sama na wejsciu do mieszkania i przed ostatnim spisaniem, czyli 2,5 msc pozniej

No to napisz to właścicielowi, że liczniki stoją w miejscu. Ew. możecie zapłacić za ten kawałek opłaty stałej, która jest liczona, czy się grzeje, czy nie. Jak się mało grzeje, to u nas stanowiło to połowę rachunku, niestety. A to wyliczy się po prostu za czas od kwietnia do teraz.

Gość gość
gosciowko mam jeszcze pytanie nt rachunku pradu i wody. Przed naimi w tym mieszkaniu byly 4 osoby, teraz jestesmy tylko we 2 i ja dosc czesto wyjezdzam, jak w takim razie najlepiej sie rozliczac? bo pierwsze faktury przyjda po wczesniejszych najemcach.. i nie chce nadplacac za kogos.

Gość gość
Powinnaś spisać liczniki wody i prądu jak sie wprowadziłas???? I po miesiącu zobaczyc ile zużyłas?? I obliczyć wg ceny??!

Gość gość
prąd to raczej jest placony wg realnych wskazań licznika co 2 miesiące faktura.a woda na ogół jest rozliczana wg zużycia za poprzedni okres- jeśli nie będzie z waszej (lub właściciela) strony zgłoszenia do spółdzielni ze zużycie spadnie to np do końca roku będziesz płacić większe zaliczki a jak rozlicza kolejny okres to np powstanie nadpłata i np za styczeń w ogóle nie zapłacisz a na kolejne miesiące wyjdzie Ci już do zapłaty zaliczka wg waszego zużycia. W kwestii ogrzewania-na ogół latem się rozlicza sezon grzewczy,poproś właściciela o pokazanie rozliczeniajeśli do opłacenia są koszty stałe to zapłać część od połowy kwietnia, a jeśli jest dopłata do ogrzewania to niech ściga poprzednich lokatorów. a macie protokół przekazania lokalu gdzie były spisane liczniki?

Gość gość
Tak mamy spisane wszystkie liczniki. Czyli w tej sytuacji najlepiej za ogrzewanie zaplacic oplaty stale- ale ja czuje, ze wlasciciele tak zakreca, ze sama nie bede wiedziala (chodzi mi o te podzialy na lokatorow przed i nas). Jesli chodzi o prad to nikt nie spisywal licznikow od kwietnia, czyli od wprowadzenia. Za wode nie chce placic wg prognoz.. czy mozna np. policzyc m3 wody, dodac oplaty stale i wyliczyc od naszego czasu odkad tu mieszkamy? Na pewno wlasciciele na to nie pojda ;( Powiedzieli wczesniej, ze przedstawia mi faktury, ale co z tego skoro beda to prognozy po poprzednich lokatorach, albo placenie za okres gdy tu nie bylismy i wtedy bedzie robic srednia z mscy.

Gość gość
tak mamy protokol z licznikami w dniu odbioru mieszkania.

Gość gość
up

Gość gość
Wynajmujesz to musisz liczyć się z tym, że nie zawsze płacisz co do joty po sobie. Właściciel nie będzie dokładał ani ścigał poprzedniego właściciela

Gość gość
Ja rozumiem, ale po co w takim razie byc oszczednym skoro i tak przyjdzie mi placic za innych. Teraz jestesmy we 2 gdzie mnie min 1 tydzien w mscu nie ma w mieszkaniu a wczesniej mieszkaly tu 4 osoby, wiec to duza roznica.

Skoro masz spisane liczniki, to zużycie tylko wg. tego, co zużyliście Ty, a opłaty stałe (są w każdych mediach: prąd, woda, gaz, ogrzewanie, no wszystko) wg. czasu, jaki mieszkacie. Powinniście dostawać faktury do wglądu i wyliczenie, ile w tym jest Waszego. Na fakturach zawsze są daty, można to łatwo sprawdzić. Ja tak zawsze robię przy wynajmie. Przesyłam skan faktury, jak była zmiana wynajmujących, to wiadomo, nowi nie płacili całości, tylko przypadającą im część. A rozliczenie ze starymi było jeszcze inaczej robione, założyłam mniej więcej, ile zużyli (nie mam dostępu np. do licznika prądu, a rozliczenie ciepła jest raz w roku), jak wyjdą jakieś różnice drobne, nie będę się strzępić.

I warto być oszczędnym - najwyżej jedna faktura będzie policzona delikatnie nierówno i tyle. Następne przecież już będą w 100% Wasze. Jak dużo zużyjesz, to dużo zapłacisz.

Gość gość
gosciowko, dziekuje za rady. My zawsze jestesmy oszczedni, szczegolnie ja i nawet jesli byloby do placenia jakas stala kwota nie wazne ile zuzyjemy to i tak robilabym jak do tej pory. Znam ludzi ktorzy rozkrecaja grzejniki na max nawet podczas wyjazdow i nie zwracaja uwagi na uzycie wody i pradu. Tutaj np. mam plyte elektryczna co sporo ciagnie, piekarnika uzywam raz na jakis czas wole kupic gotowe wypieki.

Gość gość
Jeszcze jedno, kiedy najlepiej zaproponowac wlascicielowi rozliczanie tych rachunkow zakladajac, ze mamy roczna umowe?? raz na pol roku czy moze raz w roku?

Ja rozliczam co fakturę, jak przyjdzie - przesyłam. Przy czym np. część opłaty za podgrzewanie wody jest rozliczana co pół roku, samo ogrzewanie co rok, faktury za wodę i prąd mam co dwa miesiące. To właściciel powinien Wam je pokazywać i wtedy pisać, ile macie nadpłaty / niedopłaty. U mnie najemcy płacą kwotę umówioną + 200zł na media. Średnio to tyle wychodzi miesięcznie, czasem mają delikatną nadpłatę, czasem delikatną niedopłatę, nikt nie dostaje zawału, jak druga strona mu jest winna 50-100zł, a faktury naprawdę różnie przychodzą, nikomu się nie chce bawić w dokładne przelewy co chwilę.

Gość gość
Dziekuje, ja wlasnie nie wiem co ile czasu przychodza rachunki. Pewnie z ogrzewaniem jest wszedzie i tak jak napisalas. Co do pradu to wlascicielka do dzis nie zapytala sie o stan licznikow, ale sa one na korytarzu, wiec moze ktos przychodzi i sam spisuje. Jesli chodzi o zuzycie cieplej i zimnej to na poczatku lipca podawalismy liczniki.

Część liczników jest odczytywana zdalnie i nikt nie musi do nich przyłazić. U nas tak zczytywana jest woda i gaz w jednym mieszkaniu. Taka technika :D Możesz zapytać przy okazji właściciela, jak on widzi to rozliczenie. Bo teraz, skoro nie płacicie mediów, to on Wam to niejako kredytuje :) A jjak się będzie chciał rozliczać w dłuższym okresie, to lepiej sobie odkładać po 200-300zł miesięcznie (nie wiem, ile zużywacie mediów miesięcznie), żeby to potem nie był jednorazowy rachunek za np. 2 tysiące, bo to może boleć.

Gość gość
W imowie mam, ze nadplaty beda zwracane najemcy lub uwzgledniane w kolejnych okresach rozliczeniowych. Najemca bedzie pokrywal rozniez ze srodkow wlasnych koszty zryczaltowanej oplaty administracyjnej obejmujacej czynsz dla zarzadcy uwzgleniajacy zaliczki za oplate za prad, wode, ogrzewanie oraz inne oplaty, ktorych wysokosc na dzien podpisania umowy wynosi 600Zl, (poza tym 1800 do wlasciciela na czysto). Jest keszcze informacja, ze zryczaltowana oplata eksploatacyjna bedzie rozliczana na podstawie rzeczywistego zuzycia mediow w okresach rozliczniowych ustalonych przez zarzadce.

Gość gość
Nieo n nam nie kredytuje bo co msc na konto dostaje 1800(dla niego naczysto)+600(na rachunki). Z tym, ze tv i neta sami sobie placimy osobno i jest na nasze nazwisko.