Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia a obwisle piersi.

Polecane posty

Gość gość

Bardzo często pojawia się dyskusja na temat wiotczejących piersi matek karmiących. Karmienie piersią jest niekiedy uważane za czynnik opadania czy wręcz obwisania piersi. Mit obwisłej piersi spowodowanej karmieniem jest tak ogromny, że niekiedy kobiety faktycznie wierzą, że karmienie piersią zrujnowało ich biust lub boją się że zbyt długie karmienie zniszczy ich piersi. Niespodzianka jest taka, że najczęściej same sobie rujnujemy piersi i karmienie piersią nie ma tu nic do rzeczy. Wiotczenie związane jest z wieloma czynnikami. Jest to naturalny proces starzenia się kobiecego ciała. Jego postęp, objawianie się, szybkość i czas pojawienia się jest bardzo zróżnicowany i zależny od wielu czynników. Przeprowadzone badania niezależnych czynników wiotczenia piersi pokazały, że za obwisłymi biustami stoją : -wiek -liczba ciąż (im więcej ciąż tym większe ryzyko wiotczenia) -duże rozmiary staników w ciąży -wysokie BMI -palenie papierosów. Jedną z największych bolączek współczesnych kobiet są źle dobrane staniki. Te za duże i niepodtrzymujące biustu, niewspomagające mięśni, szczególnie w ciąży, wg specjalistów mogą być niezależnym czynnikiem powodującym opadanie. To chyba tlumaczy, dlaczego tak wiele kobiet tu piszacych zarzeka sie, ze po kp opadl im biust. Wysokie BMI, palenie i zle dobrany stanik to winowajcy. Pozdrawiam

Gość gość
Mam bmi w normie, nie palę a staniki dobiera mi brafitterka a i tak obwisl mi biust po karmieniu mimo ze ogólnie nie jest duży.

Gość gość
To pewnie wiek tu odegral role. Moj biust nie jest taki jak 15 lat temu ale nie obwiniam kp. Po prostu wiem, ze przed 40 stka nie jestem w stanie tak wygladac, jak wtedy gdy mialam 20 lat.

Gość gość
Przed 40stka tez bym nie winiła kp! Jednak ja zaszłam w ciaze w wieku 23lat i biust mi sie zmienił mimo ze nigdy nie miałam sporego. Staniki dobre, bmi od zawsze w normie, zadnych papierosów-nigdy i młody wiek a mimo to zwiotczenie nastąpiło. Mam masę koleżanek ktore narzekają na to. Niestety ale ciaza zmienia ciało kobiety na gorsze a jak juz ktos kp kilka lat to siła rzeczy od tej eksploatacji zmienia sie na gorsze innego wyjścia nie Ma.

Gość gość
Stanik na pewno gra ogromną rolę, bo widziałam po sobie. Pierwszą ciążę i karmienie przechodziłam jeszcze w źle dobranych, karmiłam w jakichś "rosnących" z sieciówek i chyba triumpha albo allesa. I dopiero jak zobaczyłam stan biustu po odstawieniu córki to zaczęłam w panice szukać pomocy, i tak trafiłam do brafitterki i na odpowiednie strony w necie. Druga ciąża to już porządne i dopasowane biustonosze, karmienie też w takich, i choć biust mi "skoczył" więcej niż w pierwszej, to po "wszystkim" wygląda dużo lepiej niż po tej pierwszej. Inne czynniki u mnie w grę nie wchodzą, nie palę i nigdy nie paliłam, waga w normie, dzieci jak napisałam dwoje.

Gość gość
Gosciu z 23.38. Ciaza na pewno zmienia cialo kobiety. Mi piersi urosly wlasnie bardzo w ciazy a podczas kp juz nie. Na dobrze dobrane staniki wydawalam fortune. Po pierwszej ciazy biust byl niezmieniony. Kp ponad 16 miesiecy. Po drugiej ciazy I kp biust niestety jest bardziej obwisly ale tez nie ma tragedii a ja jestem juz sporo po 30stce.

Gość gość
niestety bzdura autorko. ja tam akurat za wczasu zadbalam o wszystkie czynniki, typu dobry biustonosz, dobra waga, zero uzywek, itp. w ciazy przytylam bardzo malo - 7kg, tydzien po porodzie wygladalam jak przed - piersi rowniez. dopiero po pol roku karmienia, stwierdzilam przygladajac sie nago w lustrze ze piersi mi opadly. a ani nie sa duze, ani tez nie urosly zbytnio (jeden rozmiar). wiec ewidentnie karmienie wplynelo na ich wyglad. stara tez nie jestem.

Gość gość
To ciaza najbardziej wplywa na zmiane ciala kobiety w tym piersi, nie karmienie.

Gość gość
Pieprzysz kobieto az glowa boli. Wiesz dlaczego cycki obwisaja? GRAWITACJA. Okresie karmienia wystraczy zastoj pokarmowy albo nawal cycki juz robia sie ciezsze. Mialam dobrany stanik do kaienia i co? Nie byl to sztywny push up i cycki opadly. Mam 23 lata, nie pale, bmi w normie. Wystarczylo kilka zastoi cycek zwiekszyl sie potem wrocil do normy zwisajacy.

Gość gość
Przy ciazy jednym kobietom piersi opadna, innym nie, w 90% to sprawa genow. Reszta ma bardzo male znacznie, no ale w 10% poprawia wyglad biustu.

Gość gość
Karmienie tutaj nie ma nic do rzeczy. Moja kolezanka nie karmila piersia dziecka,a ma bardziej obwisle piersi niz ja,osoba,ktora karmila 2 lata . Tutaj ma wiele czynnikow wplyw na to zjawisko,ile rozmiarow urosly piersi podczas ciazy,dobor biustonosza,zastoje itd. Mi piersi urosly o 1 rozmiar,kolezance o 3. Obie przytylysmy ok 20kg.

Gość gość
Ja karmiłam 17 miesięcy i mi nie obwisł z powodu karmienia. Jest lekko niżej, ale to dlatego, że w czasie ciąży mocno schudłam i obecnie ważę 20kg mniej niż przed ciążą, więc nie mam tłuszczu :/

Gość gość
More piersi po 2 dzIeci wygladaja ok, tu licza sie geny nie karmienie.