Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

staż czy praca?

Polecane posty

Gość gość

No więc mam taki dylemat. Jestem po studiach i jestem teraz w trakcie poszukiwania pracy. Chciałam pracować w HR-e jednak bardzo potrzebuje pieniędzy. Dostałam propozycję stazu w rekrutacji jednak jest to staż bezpłatny, znalazłam pracę dorywczą, jednak to też nie są wielkie kokosy. Potrzebuję pracę ze względów zdrowotnych, nie chce tu się wdawać w szczegóły ale np muszę wykonać testy które kosztują ok 400 zł i w tej chwili zwyczajnie mnie nie stać. Za jakiś czas jest szansa że będę mieć też pieniądze z wynajmu pokoi, więc trochę kasy wpadnie. Ale jeszcze nie mam 100 % pewności i nie wiem co robić. Najchętniej to bym chciala zadbac naraz o wszystko zdrowie, karierę, ale chyba tak się nie da:/ Co prawda rodzice mi pomagają ale starcza mi jedynie na podstawowe potrzeby pokój wyżywienie, a na reszte już nie chce od nich ciagnać. Boję się jednak że jeśli teraz zrezygnuje z tego stażu, to już pózniej nie będę miała okazji, też rodzice wiecznie nie będą w stanie mi pomagać. Czy mógłby ktoś coś doradzić. Proszę jednak tylko o poważne odpowiedzi.

Gość gość
A nie ma juz tych platnych stazy? Moze dowiedz sie w UP czy jak zglosisz sie na ten staz, to masz szanse na kase? Ewentuanie staz plus na weekendy dorywcza praca lub staz na pol etatu:)

Gość gość
Dzięki za odp :) W sumie myślałam, o stażu z UP jednak jestem z innej miejscowości i najpierw muszę załatwić sobie czasowy meldunek, by móc się tu zarejestrować. No ale niedługo będę miała taką możliwość więc może będzie szansa;) Co do stażu na pół etatu to byłby dobry pomysł musiałabym porozmawiać, z tą babką czy jest taka możliwość, wtedy na resztę etatu mogłabym sobie dorobić na przykład w jakimś call center czy coś :)

Gość gość
A ogólnie jeśli chodzi o staże płatne to jest taka możliwość, ale dosyć cięzko o taki staż, nawet tam potrzebują juz kogoś z minimalnym doświadczeniem:/ Może też dlatego , że taki okres, teraz wszyscy pobronili się i jest wysyp osób szukających pracy.

Gość gość
po co robiłaś te studia? nie lepiej było nauczyć się jakiegoś porządnego zawodu?

Gość gość
Wiesz studia wg mnie są w porządku i nie żałuje ich wyboru niestety jak w każdym przypadku, wszędzie wymagane jest doświadczenie.

Gość gość
Ale to akurat można nadrobić, zresztą wszyscy mówią po co studia ale ja widzę, że to jednak otwiera wiele dróg.

Gość gość
otwiera - do bezpłatnych staży i do call center!

Gość gość
To na początek, staż trwa 2 miesiące, więc mozna sie przemęczyć, później z doświadczenie już łatwiej o pracę, a call center to praca tymczasowa.

Gość gość
"łatwiej o pracę" - ha ha ha ha ha ha ha ha

Gość gość
Mam znajimych którzy tak samo zaczynali poprzez staze i teraz wszyscy pracują, więc nie powiesz mi, ze staże nie mają sensu. A może Ty się pochwalisz swoim dorobkiem zawodowym skoro tak tutaj ochoczo wszystko wyśmiewasz nie mając o niczym nawet pojęcia??

Gość gość
dobrą pracę (to znaczy taką w której można zarobić 2 tys lub więcej) w Polsce można dostać TYLKO PO ZNAJOMOŚCI!!! moi znajomi również robili staże ale pracę zawsze ktoś im załatwiał, albo musieli za nią zapłacić - staż i tak pracodawcy nie obchodził

Gość gość
no to nie wiem co za szitowe twoi znajomi studia kończyli , albo mieszkasz w jakiejś małej pipidówie gdzie faktycznie zgodzę się, jest cieżej o pracę. Mam znajomych ktorzy robili staże albo w trakcie studiów, albo czasem nawet bez doświadczenia udało im sie znaleźć, pracę, bo mieli kierunkowe wykształcenie i znali język. Więc nie mów, bo takim gadaniem tylko zrażasz ludzi, którzy faktycznie coś chcą ze sobą zrobić i osiągnąć.

Gość gość
gość 2016.07.27 ...dobrą pracę (to znaczy taką w której można zarobić 2 tys lub więcej) w Polsce można dostać TYLKO PO ZNAJOMOŚCI!!!... x Masz rację :D. Właśnie do tego służą staże :). Pracodawca poznaje potencjalnego pracownika i wie, czego może się po nim spodziewać. A leniwe matoły, przekonane o własnej doskonałości, zawsze będą miały podłą robotę (no chyba, że rzeczywiście dostaną ją dzięki koligacjom rodzinnym lub dawaniu d_py :( ).