Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Marzę o tym żeby na jakiś czas wyjechać z Polski

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam tutaj od dziecka, ciągle otaczają mnie te same twarze i nie ukrywam, że mam już dość. Chciałabym chociaż na pół roku wyjechać np. do Czech, ale nie wiem, jak mam się zabrać za realizację tego planu. Od czego właściwie zacząć. Jestem osobą nieśmiałą, mało samodzielną i boję się, że sobie nie poradzę w obcym kraju.

Gość gość
Znasz niemiecki ? Wyjedz jako opiekunka ja jezdze od 3 lat i jestem zadowolona

Gość gość
a znasz jezyk?? lepiej jedz do kraju, w ktorym sie dogadasz przy chocby wynajmowaniu pokoju. na poczatek mozesz poszukac najtanszej opcji: Airbnb szukasz w danym kraju, to jest opcja krotkoterminowych pokojow do wynajecia (rezerwujesz pokoj z wlasnego domu, nie bedac na miejscu, to jets jak hotel czy pensjonat, ale ludzie w airbnb uzyczaja swoich wlasnych domow ;) ) potem mozesz sie rozejrzec juz na miejscu, za wynajeciem mieszkania badz pokoju (dzielac mieszkanie), pracy itp. jak ci sie spodoba miejsce, jak nie przechodzisz do innego :)

Gość gość
Zostań lepiej w Polsce a gdzieś to wyjechać możesz jak uzbierasz kaski trochę np na wycieczkę ja mam 20 km do Czech . Pozdrawiam .

Gość gość
Właśnie nie chcę jechać na Zachód. Może i są tam lepsze zarobki, ale dla mnie liczy się nie tylko kasa, ale i możliwość poznania kultury, języka. Dlatego marzę o przeprowadzce do Czech. Uczę się od ponad półtora roku języka naszych południowych sąsiadów i całkiem dobrze się dogaduję. To jest moja wielka pasja.

Gość gość
PS Też mieszkam blisko granicy, konkretnie w Skoczowie :)

Gość gość
No to poszukaj pracy jako opiekunka w Czechach przynajmniej na poczatek nie musisz nic wynajmowac bo mieszkasz u podopiecznego za darmo

Gość gość
To jest świetny pomysł. Naprawdę chciałabym się usamodzielnić i spróbować życia gdzie indziej.

Gość gość
No to do dziela trzymam kciuki Ja w de opiekuje sie dziecmi zarabiam 1450 euro Mam pokoj lazienke wifi Nie place za nic ,jedzenie tez daja 1 dziecko trzeba do przedszkola prowadzac i przyprowadzac i dwoje blizniakow rocznych jest w domu Oprocz tego przyzadzam posilki i pranie tylko po dzieciach Czasem wyprowadzam psy na dwor ale to juz placa osobno

Gość gość
Super, że dobrze sobie radzisz. 1450 to dobra kasa. Po ile godzin dziennie pracujesz?

Gość gość
Od 7 do 17 az rodzice tych dzieci wroca z pracy czasem tez trzeba wstac w nocy do dziecka... Porobie u nich jakis czas i jade dalej gdzies w swiat,marzy mi sie szwajcaria troche tam drogo... ale tez pojade jako opiekunka

Gość gość
CZechy to tak jak pl taki sam tam bajzer jak u nas.Jak juz gdzies jechac to gdzies gdzie mozna jakos zarobic zeby miec za co zyc a nie wegetowac. Czas szybko ucieka i nawet sie nie obejrzysz i zobaczysz ile lat stracilas. Znasz moze niemiecki ? JAk chcesz to ci moge zalatwic tutaj jakas prace i papiery zebys miala lzej na starcie akurat ostatnio potrzebuja ludzi do prcy bo po wakacjach bedzie znowu z nia krucho. Moze ci sie spodoba tu a potem zobaczysz co dalej chcesz robic i czy jechac dalej czy raczej nie. CZECHY to raczej nie kraj na poczatek