Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Był ktoś z was w wojsku oprócz mnie ?

Polecane posty

Gość gość

To było na przełomie 2006 i 2007 roku. Pamiętam że miałem karabin typu AKMS. Czyli kałasznikowa z metalową, składaną kolbą. Ściskało się palcami zawiasy kolby, żeby odblokować, i składało w dół :)

Gość gość
Nie, teraz jest moda na zniewieściałe pi*dy w rurkach :(

Gość gość
Pamiętam też, że żeby podłączyć magazynek, trzeba było wkładać go ukośnie od przodu. Rozumiecie - łukowego magazynku nie dało się włożyć do karabinu pod kątem prostym. Poniżej fotka takiego AKMS: https://i.ytimg.com/vi/h05H49rnBas/maxresdefault.jpg

Gość gość
A widzicie na fotce tę płaską dźwignię, nad złożoną kolbą ? To przełącznik ognia. Pozycja górna - jak na fotce - to karabin zabezpieczony; Pozycja środkowa - serie; Pozycja dolna - strzały pojedyńcze. Można strzelać zarówno z kolbą złożoną, jak i rozłożoną. Jak kto woli...

Gość gość
Fajnieee ;) cóż, za wiele nie powiem, bo jestem dziewczyną, ale zawsze mnie takie klimaty kręciły i gdybym dostała wezwanie do woja to na pewno bym nie uciekała jak niektórzy. Zresztą ojciec wojskowy. Czasem się nawet zastanawiałam czy sobie nie zrobić jakiejś szkoły, ale to chyba pozostanie takim niespełnionym marzeniem

Gość gość
Jeżeli chcesz, możesz się zgłosić do Komendy Uzupełnień Wojskowych na przeszkolenie. Wezmą cię na trzy miesiące, przeszkolą i przeniosą do rezerwy. Obecnie podstawowym karabinem w Wojsku Polskim jest "Beryl". Różni się od AKMS tym, że kaliber naboju zmieniono z 7,62 x 39 mm na 5,56 x 45 mm.

Gość gość
W przypadku "Beryla", jak widzicie, pocisk jest o 2 mm węższy. Za to łuska naboju została wydłużona o 6 mm, i mieści więcej prochu. Pocisk jest lżejszy, ale dużo szybciej leci :)

Gość gość
Up.

Gość gość
Aja niebyłem wykiwałem ten porąbany system tak ze lepiej nikt by tak niewymyslił. I jestem szczęsliwym człowiekiem juz 12lat spokoju od tego dziadostwa. Zasadniczego. Jestem Polakiem i uwazam sie za patryjotę ale grać po sobie ibyciem ponizanym lub falowanym jak to było dawniej. To sobie niedałem. Przeszłem wszystkim przez rozum. Ijestem dumny ztego. :-D

Gość gość
Ja byłem 2 lata, 82 - 84r,JW 3001, 5SDP kierowca mech.czołgu.Chciałbym żeby te czasy powróciły