Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam ważną sprawę. Od 1,5 roku pracuje w sklepie. Na umowie mam 1/4 etatu Ale pracuje na cały etat. Umowę mam do marca przyszłego roku Ale miałam rozwiązać ja z szefem 31 sierpnia 2016 i szukać innej. Powód osobisty. Zdarzyło się tak że zaszlam w ciążę. Czy teraz mój pracodawca musi mi przedłużyć umowę do dnia porodu ? Czy mogę iść na urlop od razu czy muszę jakoś czas przepracować w ciąży żeby mi się należało ? Czy przysługuje mi zasiłek macierzyński i urlop skoro mam taki wymiar etatu ? Ile by to wynosiło. Dziękuję. Pozdrawiam

Gość gość
Pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. Jeśli będziesz pracowała w ciąży, to prawo do urlopów masz bez zmian. Chyba że mówisz o zwolnieniu, to też możesz je dostać od lekarza od razu. Nie ma obowiązku przepracowywania iluś tam dni w ciąży. Jeśli lekarz znajdzie podstawy, to ma prawo wypisać zwolnienie nawet od razu. Przysługuje Ci urlop macierzyński i urlop wypoczynkowy proporcjonalnie do wymiaru pracy.

Gość gość
umowa zostanie przedłużona z mocy prawa do dnia porodu, po porodzie przysługuje Ci zasiłek macierzyński 1000 zł.