Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lavazza75

ślub pasierbicy czy dać kopertę jeśli ojciec a mój mąż płaci za przyjęcie

Polecane posty

Moja pasierbiaca, dziewczyna którą lubię ( z wzajemnością) wychodzi za mąż. W zeszłym roku odbył się ślub cywilny z obiadem dla kilku najbliższych osób. Wręczyliśmy w prezencie kopertę z pokaźną kwotą. Rok później odbędzie się ślub kościelny, za który płacą rodzice. Nie spodziewaliśmy się takiej sytuacji, bo gdyby tak było, to prezent na ślub cywilny dalibyśmy symboliczny. Koszty ślubu kościelnego są ogromne (38 tys - 50 gości). Pokrywają je rodzice. Teraz pytanie czy ja, jako macocha mam pójśc z kopertą z pieniędzmi, czy nie..? Koszty wesela obciążają nasz wspólny budżet przecież. Niemniej jednak jestem osobą niejako obcą... Koszt 38 tysięcy został podzielony na 4 osoby (rodzice i teściowie). Moim zdaniem powinnam pójść z kopertą, bo w innym wypadku koszty powinny być podzielone na 5 osób (wliczając mnie). Nie mam pojęcia jak do tego podejść. Na cywilny dostali grubą kopertę, rok później musimy dać 9,5 tys swojej części pokrycia kosztów wesela. I do tego jeszcze moja koperta..? Nawet jesli ją dam, to mam się podpisac sama? Przecież to nie bęzie wielka suma, więc podpisywanie męża pod tak symboliczną wartością byłoby śmieszne. Stamdardowo młodzi nie chą prezentów, tylko pieniądze. Zamiast kwiatów książkę i wino (nie albo-albo, tylko obie rzeczy). Nie podoba mi się takie ujęcie tematu, bo nie pozpsytawia mi możliwości wyboru. Ślub już w najbliższy piątek - za 3 dni. Poproszę o szybkie opinie.

Gość gość
Nie dawalabym juz nic. No bez przesady. Juz wystarczy, ze urzadzacie im przyjecie weselne. My z mezem sami zaplacilismy za wesele. Poza tym, pieniadze Twojego meza to rowniez Twoje. To sa Wasze wspolne oszczednosci. Mlodzi wstydziliby sie. Nie dosc, ze biora kase od rodzicow, to jeszcze marudza w sprawie prezentów.

Gość gość
nic z tej gmatwaniny nie rozumiem

Gość gość
Szok, nam nikt wesela nie zrobił. Niektórzy mają za dobrze. Niby dorośli, a wesele na gotowe, jak dla mnie to wstyd. Niby dawniej tak było tradycyjnie, ale troche czasy sie zmieniły.

Gość gość
a dlaczego dzielisz na 4 a nie tak ze: -tesciowie polowe -wy 1/4 -ex zona 1/4? w tym wypadku o kopercie mowy nie ma.wino lub ksiazka i kartka z zyczeniami

Gość gość
nie dalabym. wystarczy jedynie wino i kwiaty.

Gość gość
Najśmieszniejsze jak gnoje robią sobie huczne wesele za kasę starych. Masakra.