Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po butli zadowolony po cycu nie

Polecane posty

Gość gość

Witam, Pewnie już był taki temat, ale może u mnie jest trochę inaczej. Mój maluch ma 16 dni. Przez pierwszy tydzień był karmiony tylko piersią. Generalnie to wisiał na niej 24h na dobę jak się go odstawialo to płacz. Ja źle się czułam po porodzie w sensie psychicznym i fizycznym.. chciałam urodzic naturalnie ale lekarze to zaprzepascili wywołując za wcześnie porod i skończyło się na cesarce. Po tygodniu nadszedł jakiś kryzys mały zaczął się szarpać przy piersi..decyzja dokarmianie, potrafił po piersiach wypić 100 ml. No ale wydawało się że jest lepiej nadal wisiał ale udało się dwa dni nie dokarmiac i znów zaczęło się szarpanie i dalsze wisżonie na cycu.. odciqgnelam ręcznie pokarm po 3 h miałam z jednej piersi ok 50 ml . Postanowiłam po piersiach dać butelkę zjadł 60 ml . USNAL NA 3h!!! Znów dostał butelkę zjadł 150 ml... i był zadowolony... potem po 3 h dałam cyca i do wieczora ryk ... nie rozumiem. Pomóżcie bo chyba przejdę na butle dziecko szczęśliwe wtedy ja też.

Gość gość
Po prostu z butli łatwiej leci A ty mu pokazalas ze można się nie męczyć zanim się nauczył efektywnie ssac.

Gość gość
Przed daniem butli już tak było że ssal 2h i był i zmęczony i głodny..przecież napisałam.. co miałam po tyg zrobić jak po wysuszeniu moich cyckow nadal krzyczał i się przy nich szarpal zaglodzic go ?

Gość gość
150 ml mm. strasznie duzo mu dalas

Gość gość
16 dni noworodek i zjadl 150ml??

Gość gość
Tak po 3 h od jedzenia mleko bebiko... ogólnie to duży chłopak urodził się z waga 4 kg czytałam że może chcieć jeść więcej dlatego sie zastanawiam czy poprostu cycki nie dają rady na taki apetyt..

Gość gość
Albo tak go wyglodzilam że rzucił się aż na 150 ml...

Gość gość
10:04 A co Cię tak dziwi? Czy wiesz ile za jednym razem zjada dziecko mleka z piersi? Nie, nie wiesz bo przecież nie da się tego zmierzyć. Potrzebowalo dziecko 150 to i tyle zjadlo. Mój syn też nie był "ksiazkowy" i też mleka dostawał więcej niż na opakowaniu pisali i do tego z zagestnikiem bo miał refluks. Karmilam piersią trzy tygodnie i myślałam, ze oszaleje. Ciągłe darcie i ciągle przy cycku. Aż dostałam zapalenia brodawek bo były tak wymeczone. Poszłam do apteki kupiłam masc w sklepie kupiłam mm i dałam mu. Był to wieczór. Wstał następnego dnia o 5 nad ranem. Gdzie wcześniej nie przespal ciągiem nawet pół godziny...

Gość gość
Rozepchalas mu zoladek ta dawka mm. Ogolnie mm jest bardzo ciezkostrawne, dlatego syn spi po kilka h, to tak jakby zjesc trzydaniowy obiad. Twoj pokarm jest lekkostrawny, bogaty w przeciwciala, idealny dla dziecka, jego rozwoju, rozwoju mozgu. Mleko krowie jest idealne dla ciekakow, zwieksza sie po nim szybko masa. Dziecko nie jest zadowolone po mm dlatego spi. Dziecko pro tej dawce bylo tak zapchane, ze nic innego organizm nie robil tylko trawil. Dobra wiadomosc, jak chcesz kp to nadal mozesz wyjsc na prosta. Odstaw mm, zadnych smoczkow, laktacja sie rozkreci. Ale z Togo co czytam ty juz wybralas mm bo jest ci wygodniej i czekasz az ktos cie rozgrzeszy?

Gość gość
Właśnie tego się boje ... jego ciągły płacz powoduje że ja też jestem zdolowana i nie mam już siły... coś musi być nie tak a napewno dobrze się przestawia bo potrafi wyssac cała piers ... nie wiem macierzyństwo powinno być szczesliwe a ja przy cycu tylko marzę zeby to wiszenie i płacz się skończyło.. jeżeli mam przez to nie karmić piersią niech tak będzie.

Gość gość
Z całym szacunkiem ale jak masz wyprodukować potrzebną ilośc mleka dla dziecka skoro nie pozwalasz mu składać zapotrzebowania (czyli ssac piersi) a organizmowi przyjąć zapotrzebowania i wyprodukować. Twój organizm nie bedzie produkował tyle ile dziecko potrzebuje bo zwyczajnie nie dajesz mu szansy. Tak małe dziecko nie potrafi jeszcze efektywnie ssac i dopiero uczy sie techniki odpowiedniego ssania a Ty cały proces zepsułas butelka. Dziekco na piersi u zdrowej matki sie nie zagłodzi-nie ma takiej siły inaczej byśmy jako gatunek nie przetrwali. Kiedys nie było mm i jakos żyjemy. Chcesz to dawaj mm żaden oroblem ale nie miałcz na forum bo zwyczajnie brak Ci wiedzy i ochoty do kp wiec szukasz usprawiedliwienia-niepotrzebnie. Rób co chcesz Twoje dziecko.

Gość gość
Autorko, kp tak nie wyglada. To tylko poczatki, dziecko ma 16 dni. Za dwa tyg wszystko by sie uregulowalo, za kolejne dwa mialabys aniolka pijacego co kilka h, laktacja by sie ustabilizowala. Wszystkie matki kp przez to przechodza, bo warto powalczyc o najlepsze mleko. Ale to twoje dziecko, ty decydujesz.

Gość gość
jak mnie wkurza taka głupia gadka "rozepchałaś" mu żołądek mm. boszzz tyle dzieci jest na mm, jedne sa grubsze inne chudsze, tak samo na piersi... Sama 9 miesięcy już kp, ale taka gadka mnie wkurza! Autorko moje dziecko przez pierwsze 2.5 miesiąca tez tak wisiało na piersi, trzeba to przetrwać, a potem było już super :) tylko dziwne jest to, ze twoje placze, wydaje mi się ze dlatego, ze przy piersi się musi bardziej napracować niż przy butelce i się denerwuje i to dlatego.

Gość gość
Ale on już płakał przy piersi jak jeszcze nie wiedział co to butelka praktycznie od 3 dnia życia wisi na piersi jak przestaje ssac to go odstawiam i jest płacz i tak w kółko... on nie śpi ja nie śpię.. A co do szukania wytłumaczenia to mam w d*** opinie innych i usprawiedliwienia chce żeby moje dziecko było szczęśliwe a nie 2 tydzień mi płacze nerwowo łapie piers wkoncu jest tak zdenerwowany że ledwo go uspokajam i jeżeli po mm biorę go na ręce i siedzi i widzę że jest szczęśliwy to naprawdę mało co mnie obchodzi ... nie szukam wsparcia tylko opini ..może za mało jem? Przy takim wiszeniu że tak powiem nie da się z ubikacji skorzystać mojego męża nie ma 5-17 więc dopiero po 17 małego bierze i mogę szybko się umyć

Gość gość
"mam w d*** opinie innych" "nie szukam wsparcia tylko opini" xx no to się autorko zdecyduj... ja Ci już napisałam, że miałam to samo a teraz karmię 16 ty miesiąc, tylko że ja nie podałam ANI RAZU butelki z mm Nie odciągasz laktatorem ale możesz sprawdzić, czy sie najada, zamiast wpychać mm. W książce, o której pisałam jest tabela, ile powinno zjadac mleka dziecko wg wieku... kupiłam wagę z dokładnością do 3 miejsca po przecinku i ważyłam dziecko przed i po karmieniu. Czasem wypijało 30 a czasem 70 ml ale samo sobie regulowało ile chce wypić. A z butli samo mu leci bez wysiłku, dlatego rozciągasz mu żołądek i mając 16 dni ma już wielkość jak u 4 tyg maluszka, skoro zmieściło mu się 150 ml. Lepiej mało a często (jak u dorosłych), a nie napchać i mieć spokój. Ale Ty już raz zasmakowałać luzu na butli więc nie wiem, po co ja się właściwie produkuję....

Gość gość
Autorko a ty szukasz pomocy czy chcesz usłyszeć "daj butlę"? jeśli faktycznie chcesz pomocy to napisz na linkowanym wyżej forum. Jeśli nie chcesz karmić to daj butlę i tyle. To twoja decyzja przecież. :)

Gość gość
Autorko, takie zachowanie noworodka po urodzeniu to norma. Robi sie tak, karmisz prawa piersia az dziecko przestaje pic, okolo pol h. Jak jest nadal glodne dajesz lewa piers. Jezeli po nastepnej sesji pol h jest glodne, podajesz prawa itd. Po kilku dniach pokarmu jest masa, rzeka mleka. Trzeba te trudne poczatki przetrzymac i nie podawac mm. I nie wiesz, czy twoje dziecko jest szczesliwe. Owszem, jest zapchane po nos ciezkostrawnym mm dlatego jest cicho i to ty jestes zadowolona bo masz spokuj. Jak to sie ma do zdrowia i szczescia dziecka? Trzylatka potem tez bedziesz karmila slodyczami, bo nie bedzie chcial warzyw, bedzie krzyczal o ciastka, wiec bedzie ci latwiej odpuscic niz walczyc o zdrowa diete? Mm to jest taki fast food. Smutne troche, ze wybierasz gorszy pokarm dla swojego dziecka bo tak jest latwiej. Ale to twoje dziecko.

Gość gość
A może zwyczajnie zle ssie, lyka powietrze i boli go brzuszek. Masz noworodka! Nie nauczy się jeść jak nie dasz mu szansy i nie będzie mleka jesli nie bedzie ssal badz ty nie bedziesz odciagac. A kupy w porządku? Jakieś problemy skórne? Piszesz zdawkowo i chyba sama przed soba chcesz się usprawiedliwić że dajesz mm. Kolejna sprawa ze jedzenie z piersi męczy Dziecko i nie ma w tym nic dziwnego skoro pracuje tak wiele mięśni. A najważniejsze to to ze mleko produkuje się na bieżąco. Wiadomo ze jak pije to się nie napełnia. Rob jak ci ktos napisal po pol godziny i zmiana cyca a wszystko sie ureguluje. I drogą mamo zachowaj spokój. Natura wie co robi tylko nie blokuj jej stresem.

Gość gość
Oj autorko. Zaraz cię tu zjedzą:) to mit że noworodek ma żołądek wielkości kropki i wystarczy mu kropla :) moja w godzine po utodzniu zjadła jednorazowo 70 ml taka glodna była. Położne dokarmialy bo ją po walce z laktatorem dostałam po cc pokarm dopiero w 7 dobie. A przedtem zdaniem matek kp powinnam zaglodzic dziecko:) bo ono na suchych piersiach przecież moze przeżyć i z głodu nie umrze. Problem w tym że piersi miękkie i ani kropli nie było :)

Gość gość
Nigdy nie mialam nawalu czy twardych piersi a wykarmilam dwoje dzieci. Noworodek ma zolodek wielkosci owocu czeresni zaraz po urodzeniu, niewiele mu trzeba chyba ze sie go rozepcha wpychajac butle. Wtedy jest problem. Dobrze ci ktos napisal, lepiej gdy dziecko je czesciej male ilosci. Oczywiscie lepiej dla dziecka bo dla matki wiadomo, lepiej pidac butle raz i kilka h spokoju.

Gość gość
Wbrew temu co twierdzą mamusie kp od mm sie nie umiera autorko. Jestem tego najlepszym przykładem. Zdrowa jak rydz i nawet nie mam do mamy żadnych uwag że byłam na mm a nie na piersi:)

Gość gość
Miałam podobnie. Mój synek non stop wisiał na piersi. Dziś ma 7 tyg i od kilku dni woli butelke. Pytałam lekarza przy szczepieniu o co tu chodzi. Z butelki łatwiej leci po prostu

Gość gość
12:52 taaak... a ja mogłabym mieć uwagi do mamy, ze byłam na mm, bo mam 3 choroby przewlekłe, a jako dziecko non stop anginy i antybiotyki wiadrami. Co z tego, ze ty jesteś zdrowa, skoro ja jestem chora. To jakie w końcu jest to mm??? żadna z nas nie jest wyrocznią. A może jakby cię matka kp, to odniosłabyś jakiś sukces w życiu np sportowy, bo twój organizm byłby bardziej wydolny......a tak to jesteś "tylko" zdrowa.

Gość gość
Chorujesz kochana bo taka sie uridzilas i po prostu jesteś z natury chorowita. Kp by tego nie zmieniło. Moze do czasu kp byś była zdtowsza a potem byś zaczęła chorować. Genów nie zmienisz. Mój brat był długo na piersi i co? Non stop angina, choruje całe zycie na zatoki ma problemy jelitowe i zoladkowe. A kp był ponad rok.

Gość gość
Haha a skąd wiesz że nie odniodlam żadnego sukcesu w życiu? Skąd wiesz kim jestem z zawodu? Boże jakie wy jesteście za przeproszeniem ograniczone.. w głowach wam mleko z cycka płynie tylko zero szarej komórki. Mam nadzieję że wasze pięknie karmione dzieci będą madrzejsze niż wy :O

Gość gość
Haha, po prostu wiem, że nie odniosłaś żadnego sukcesu w życiu, ponieważ jesteś ograniczona intelektualnie, czemu dałaś wyraz wpisem z 12:52. Poza tym-uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Gość gość
Myśl sobie co chcesz kochanie:) ja tylko podnioslam autorkę na duchu a wy po niej jezdzicie jak po łysej kobyle za to że nie chce jej sie kp lub nie umie. Dla was kp to jedyne i największe osiagniecie w życiu chyba i nic pozatym. Życzę szczęścia :)