Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ślubu nie ale dziecko chrzcze

Polecane posty

Gość gość

Tylko ja się pytam po co? Nie każdy musi brać ślub, nie każdy musi być wierzący. Ale jeżeli ktoś jest razem, klubu nie chce brać a dziecko do chrztu niesie to po prostu jakaś obłuda jest i załamanie. Kompletnie nie mogę tego zrozumieć jaki jest cel tego chrztu.

Gość gość
Jak to jaki? Zeby babki hektary przepisaly!

Gość gość
To proste: chce się żeby dziecko poznało tradycję, którą jest ciekawostką i elementem kultury a z której już samemu się wyrosło. Ja z kolei nie rozumiem jak dorosły może chcieć na serio praktykować. To nielogiczne i dziecinne.

Gość gość
Wyrosło się z wiary? czyli przestało się wierzyć bo to kłamstwo, nieprawda, bajeczki, tak? To po co uczyć o tych wymyslach własne dziecko? Żeby poznać jakąś kulturę czy religie nie trzeba do niej należeć więc to akurat słaby argument.

Gość gość
Ale czego tu nie rozumieć? Wierzę - nie jestem pewna, nie chce ślubu, wiem że to grzech - dziecko kocham i poświęcam Bogu

Gość gość
dziś To proste: chce się żeby dziecko poznało tradycję, którą jest ciekawostką i elementem kultury a z której już samemu się wyrosło. Ja z kolei nie rozumiem jak dorosły może chcieć na serio praktykować. To nielogiczne i dziecinne. x to jest dopiero obłuda i zakłamanie. Do kościoła nie chodzi, nie wierzy, a dziecko chrzci... Twoim zdaniem w dzieciństwie Bóg jest, a gdy się dorosnie to po prostu tak znika i nie ma nic tak...Jestes bardzo ograniczona, naprawdę i nielogiczne jest twoje myslenie.

Gość gość
bo chcę dziecko wychowywać w wierze katolickiej, chce żeby poznało Boga, co do ślubu może n. nie jest się pewnym co do partnera

Gość gość
22.57 takie podejście jak twoje to rozumiem, rozumiem, ze możesz nie być pewna partnera i chcesz ochrzcić dziecko bo jesteś wierzaca. Nie rozumiem tej co nie wierzy, do kościoła nie chodzi i jeszcze wyśmiewa ze dziecinne ale dziecko chrzci. Cos z nia nie tak chyba.

Gość gość
U mnie sytuacja taka- ja nie wierzę A mąż mocno kościelny. Slubu nie wezme koscielnego bo nikt mnie nie zmusi do wiązania się z człowiekiem którego pewna nie jestem, a dziecko jest ochrzczone bo jest wspolne i ojciec chce je w wierze wychowywać A mnie to nie przeszkadza.

Gość gość
Współczuję wam,,że macie dzieci z partnerami których " nie jesteście pewne"

Gość gość
Wiesz też sobie trochę współczuję A z drugiej strony tyle razy zawiodłam się na ludziach i całe życie słyszałam tylko ze "chłop nie o wszystkim musi wiedziec" ze nauczyłam się nie ufać. Smutne ale prawdziwe. Z resztą życie mocno zweryfikowalo naszą miłość i prędzej wezmę cywilny rozwód niż ślub kościelny.

Gość gość
Dla mnie to bez sensu. Ja wzięłam ślub tylko cywilny i nie ochrzciłam dziecka, mimo że rodzina się oburzała. Ludzie którzy tak wybiórczo traktują wiarę są dziwni.

Gość gość
No i co z tego? Ja się pytam co komu do tego? Wy same jesteście dziwne bo widzicie czyjeś zakłamanie, problemy innych ale własnych nie zauważacie. Najwięcej problemów widzicie właśnie na tym forum :-)

Gość gość
Wiesz czemu tak jest ? Bo w kosciele panuje barbarzyństwo ! Za udzielenie ślubu,chrztu czy odprawienie pogrzebu nie powinni zdzierać pieniędzy. Niedawno poszłam z moim mężem na plebanie(jesteśmy po śc). Chcieliśmy wziąć ślub kościelny i jednocześnie w podobnym czasie ochrzcić dziecko. Ksiądz wyciągnął cennik. Nie zdecydowaliśmy się na ślub. Nie stać nas.

Gość gość
no sa tacy ludzie dziwni, sa tez tacy co do kościoła cały rok nie chodza, a na Wielkanoc ida z koszyczkiem potrawy swiecic, tylko z koszyczkiem, bo na msze wielkanocna już nie. Troche to dziwne, bo nie wierza w Boga, ale święconkę chcą zjeść, w Boga nie wierza, ale, że potrawy poświęcone to wierza... nielogiczne myslenie...

Gość gość
a kościół jest logiczny? sprzedają sakramenty za pieniądze, pławią się w luksusach, o aferach pedofilskich nie wspomnę...to jest zgodne z naukami chrystusa?

Gość gość
Do goscia 9.41 : Kosciol tak samo jak silownia czy partia polityczna (takze PO lub PIS) ma swoj cennik za przynaleznosc i uslugi, z ktorych to pieniedzy utrzymuje personel, pomieszczenia, ubezpieczenia, itp. To twoja decyzja czy korzystasz czy nie korzystasz z takiej czy innej uslugi, ale nie narzekaj na normalne zasady : usluga kosztuje wg. cennika. Chyba ze wolisz model podatku koscielnego (% od zarobkow, tak jak np. w Niemczech) ktorym wierzacy finansuja finansowanie swojego kosciola.

Gość gość
9.41 takie czasy, według mnie tez nie powinno się za to placic, ale komu bardzo zależy na ślubie kościelnym wykopie te pieniądze spod ziemi! nam zależało bardzo i daliśmy rade.

Gość slub chrzest komunia
Najczesciej takie pary chrzcza dzieci przez namowe dziadkow ! - sama znam taka pare slubu nie chca, chrzcic dzieci tez nie chcieli ale jedna matka i druga truly czache i ochrzcili - teraz wielki temat komuni - oni nie chca ale dzadkowie znow namawiaja - co zrobia nie wiem

Gość gość
dziś a kościół jest logiczny? sprzedają sakramenty za pieniądze, pławią się w luksusach, o aferach pedofilskich nie wspomnę...to jest zgodne z naukami chrystusa? x za to księża sami będą rozliczeni przed Bogiem! Ja do Kościoła chodzę dla pana Boga, nie dla księdza. A wiadomo teraz takie czasy, ze chcąc mieć saktamenty musisz płacic niestety. Ale jak już wspomniałam ksiądz będzie rozliczony i za branie pieniędzy, za pedofilie itp...! ale nie każdy ksiądz to oszust i pedofil.

Gość gość
9.56 masz racje! dużo jest takich par. sama znam co wieli slub kościelny bo...babcia krzyczała!

Gość słoneczniczki
Ja tez tego nie rozumiem. Nie biorę udziału w tym szambie, a dziecko mam tam wpychać? Zobaczcie co z ludźmi zrobiła wieloletnia indoktrynacja i pranie mózgów: "Ja jestem wolna, mnie się KK nie podoba ale już nie umiem wychować dziecka tak jak bym chciała, tak jak żyję ja tylko ulegam sekcie" To jest najlepsza sekta, najlepsza firma, korporacja. Nikt tak sobie w Polsce nie radzi jak KK.

Gość gość
gość dziś A kasę fiskalną mają? Z vatu sie rozliczają? Skoro mają cennik usług, to niech dają paragony jak każdy inny uczciwy przedsiębiorca.

Gość gość
10.00 za to księża sami będą rozliczeni przed Bogiem! Ja do Kościoła chodzę dla pana Boga, nie dla księdza xxx a ja z takich ludzi wręcz śmieję się do rozpuku! To takie wygodne wytłumaczenie, taka furtka dla idiotów! To hasło"chodze dla Boga nie dla księdza" to ukuły zidiociałe mohery kiedy gnojstwo kościoła powychodziło na jaw ale one nie umiały się od tego odciąć i samodzielnie myśleć, bo caaaaałe wieki ich rodziny tam wsiąkały i praktykowały. Myślisz, że Bóg chce żebyśmy wspierali takie ohydne, zakłamane instytucje i słuchali pajaca, który jeździ mercem z dziewczynkami, a nam nakazuje skromność i czystość? To jest posłaniec godny Boga? Poważnie? (bo taki akurat u mnie jest proboszcz) Zastanówcie się czy Bóg chce abyśmy z pokorą wysłuchiwali takich faryzeuszy. Każdy kto wierzy w Boga, a jednocześnie umie myśleć w końcu dochodzi do wniosku, że do wiary nie jest mu potrzebny żaden kołchoz, żadna sekta!

Gość gość
Dziecko ochrzciłam, bo chcę, żeby wychowywało się w wierzę ale ślubu nie wezmę, bo nie wiem czy chce spędzić ze swoim partnerem życie, nie wiem czy będzie mi z nim dobrze. Na siłę ślubu nie będę brać, bo ślub kościelny bierze się tylko raz i musi to być osoba, której będę pewna.

Gość gość
09:53 - ale wiesz, że kiecuchy pobieraja też emerytury z ZUSu, sa zwolnieni z podatku dochodowego, państwo dotuje ich corocznie na miliony złotych, a na dodatek oddało im za grosze ziemie i nieuchomości warte miliardy zł? To sa święte krowy, oni sa ważniejsi od innych obywateli, więcej im wolno, to mafia i sekta złodziei, zboków i obłudników. Trzeba upaść na łeb żeby zanosić do nich swoje malutkie, niewinne dziecko :O

Gość gość
O ja... jakie myślenie... żeby wziąć ślub to faceta nie jesteście pewne, ale pakować mu się do łóżka i rozkładać nogi to już ta pewność jest? I jeszcze dziecko mieć z takim niepewnym gościem. Parodia. Ja bym prędzej ślub wzięła niż dziecko skazywala na życie z takim niepewnym ojcem

Gość gość
Ograniczone mózgi to mają właśnie te fanatycznie wierzące w...właściwie w kogo? W Boga czy w ojca Rydzyka itp przedstawicieli tej chorej sekty? Bo jeśli ktoś wrzuca na tacę nawet 10 groszy to kogo do cholery wspomaga? Boga?! A po co duchowi kasa, hę?! Bo z tego co mnie uczono wynika, że ów Jezus żył w skrajnej nędzy. Więc skoro takie jesteście straszliwie wierzące to zrzućcie swoje piękne łaszki, porzućcie domy i idźcie mieszkać w lepiance z g****a HIPOKRYTKI!

Gość gość
gość dziś dokłdnie!!! lepiej bym tego nie ujęła!

Gość gość
11:41 och jeju, TY BYŚ TO, TY BYŚ TAMTO ach idealna TYYYYY! ale ty to ty a ona to ona i nic ci do tego. dziewczyna szczerze i logicznie uzasadniła dlaczego dziecko chrzci, a ślubu nie bierze i przynajmniej jest szczera i uczciwa w tym co robi. Dla mnie to jest wystarczające tłumaczenie