Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ślubu nie ale dziecko chrzcze

Polecane posty

Gość gość
moi znajomi maja dziecko ochrzczone ale ślubu nie, dlaczego? bo pieniędzy nie mają suknia, uroczystość, potem jakiś obiad na koniec, wszystko to kosztuje nie małe pieniądze, a oni woleli kupić rzeczy dla dziecka i je ochrzcić niż wydawać pieniądze na ślub

Gość gość
Jeżeli ktoś wierzy i praktykuje to i ślub weźmie i dziecko ochrzci i tu nie ma żadnej hipokryzji. Hipokryci to właśnie Ci co ślubu nie chcą ale dziecko do chrztu niosą.

Gość gość
Żeby wziąć ślub nie trzeba dużych pieniędzy, brak pieniędzy na wesele to już wymówka bo to żadna konieczność. U nas ksiądz ślubu udziela za darmo. Jeżeli para młoda chce coś dac to już ich dobra wola, nie ma żadnego cennika. Sukienka wystarczy taka choćby "odświetna", garsonka czy nawet zwykle schludne ubranie. Obrączki można też kupić za niewielkie pieniądze. Ale to już zależy co dla kogo ważniejsze, większość chce się pokazać jakie to wesela i kiecki mieli

Gość gość
12:00 A Ty wiesz ile taka jednorazowa impreza kosztuje?! Już sam ksiądz sobie liczy od 1000 zł w górę. Organiście drugie tyle inaczej nie zagra Ci marszu weselnego nawet co trwa może kilka minut. I od razu zaznaczę, proszę mi tu nie piep/rzyć za przeproszeniem, że nie trzeba robić imprezy, wystarczy w kościele ślub i już. A guzik wyobraź sobie, że w 99% przypadków pół rodziny by się poobrażało na młodych...zaproszenie na sam obiad tylko najbliższej rodziny do restauracji też kosztuje. Jakbyś tego nie zrobiła parę tysięcy wywalić trzeba i kropka. Nie każdego na to stać. Nie każdy sobie może wywalić nagle tyle kasy i jeszcze nic z tego nie mieć, żadnych korzyści. Tylko stres, nerwy i masę bieganiny i załatwiania.

Gość gość
To sie twoim znajomym ślub z wesem pomylił... Moja kuzynka wzieła ślub kościelny a po ślubie poszli ze świadkami na obiad do restauracji:) i to było tyle z imprezy :) Potem zrobili grilla u rodziców dla rodzeństwa swojego i rodzicow:)

Gość gość
12:07 Ślub w garsonce :o a chłop w sukience :D

Gość gość
To ja wam, że mój mąż się ostatnio dowiedział od swojego szwagra fanatyka, że NIE MA JAJ bo dziecka nie chrzcimy. Ślubu kościelnego nie mam, do kościoła nie chodzimy (jedynie jak ktoś bierze ślub kościelny to idziemy i na pogrzeby), w Boga nie wierzymy. Ale taki nie umie zrozumieć, że ktoś nie wierzy w bajki i oczekuje że wszyscy będą latali z dziecmi do klechy zmyć wymyślony grzech. Oczywiście koronny argument _ A jak w przyszłości będzie chciała wziąść ślub kościelny?! Proste - to sie ochrzci jak bedzie świadoma do czego się zapisuje... Mąż mu nic nie odpowiedział, ale a sie zapytałam czy synka będzie obrzezał (urodził sie z tym miesiącu), to dziwnie spojrzał i sie zapytał PO CO?! - odpowiedziałam tylko: a jak w przyszłości będzie chciał zostać żydem?

Gość gość
Ja bym wziela slub ale nie mam mam kasy na wesele a bez wesela to ja nie chce

Gość gość
Do gościa z 12:08 Byłam świadkiem na ślubie u przyjaciółki, Poszliśmy w czwórkę w sobotę do kościoła, ksiądz udzielił sakramentu małżeństwa, bez mszy, żadnego organisty strojenia siebie czy kościoła. Po ślubie wypilismy kawę i tyle. Dla chcącego nic trudnego.

Gość gość
gość dziś 12:07 Ślub w garsonce pechowiec.gif a chłop w sukience smiech.gif X Coś Ci się chyba pomyliło, garsonka to strój kobiecy. No chyba że twój facet chodzi w garsonkach to hmm... współczuję faceta

Gość gość
Gościu z 11:49, na pewno nie jestem "idealna", od idealnej wagi mam jakieś 5-8kg na plusie i nic z tym nie robię. Ale nie żyje w obłudzie, dogaduje się z teściową i z własną matką. Szwagierki mam super, bratowe też, nie udaje że wszystko jest cacy żeby potem za plecami obgadac człowieka. Nie mieszkam z teściową, spełniam się zawodwo i jako matka. nie mam dziecka z człowiekiem po którym spodziewam się ze mnie zostawi. ślub mamy cywilny, chrztu dziecko nie ma ale nie uważam tego za coś złego skoro nie chodzę do kościoła i nie biorę udziału w obrzędach.

Gość gość
"przynajmniej jest szczera i uczciwa w tym co robi." Niunia która rozkłada nogi przed jakimś tam gościem którego ani nie jest pewna, ani nie wie czy będzie jej z nim dobrze, robi dzieciaka i JEDNOCZEŚNIE wierzy w jeden, jedyny ślub, miłość do grobu itp jest szczera? Z której u diabła strony? x Jak należysz do klubu to albo akceptujesz ich zasady albo nie. Nie ma wybiórczego akceptowania - dziecko se zrobię z własnej woli, ale do ślubu to poszukam innego - bo tym tokiem to facet może gwałcić i jest OK, przeciez on tylko jedną rzecz łamie, a w reszcie się trzyma. x Zakłamanie i obłuda. Ja jestem z a tym, żeby ci wierzący sobie sami ich kościółki, ich księzy utrzymywali. Wyjdzie wtedy szydło z worka i okaże się ilu ich jest :D

Gość gość
Garsonka to inaczej damski garnitur oślico więc dlatego się śmieję, że skoro kobieta w spodniach to facet w sukience no bo czemu nie? :D Gender :classic_cool:

Gość gość
gość dziś Nie kłam, kur/wa, nie kłam! w kościele katolickim nie ma ślubu bez mszy!!!

Gość gość
Jak można zrobić sobie dziecko z kimś kogo się nie jest pewnym? ;/

Gość gość
a ja w ogóle się zastanawiam co za czubki w ogóle w katolicyzm się jeszcze bawią :D Przecież wy w ogóle nie wiecie co to jest, jak to działa tylko wam piorą mózgi od dziecka, bo jest religia w szkołach, rekolekcje w w czasie nauki, cyrki komunijne, księża na poświęceniach obiektów, księża w kadrze nauczycielskiej (no śmiech na sali) emerytury i państwowe pensje dla klechów i tak się na to godzicie. Mnie osobiście krew zalewa z tego powodu no ale ja mam mózg, a wy działacie na zasadzie "tak jest, bo jest tak, tak być musi, bo babka takr obiła, mama i jo tyż byde!" :o Pamiętam jak kiedyś z taką wierzącą jezuskową osóbką wdałam się w dyskusję na temat Biblii to mało się nie popluła jak jej powiedziałam, że Abraham wcale nie czekał aż Sara da mu syna tylko jak w ciążę nie zachodziła to zrobił sobie dziecko z niewolnicą egipską.... Ło matko jak ta kato-debilka się pluła, że jakieś bezeceństwa przeczytane w lewackich pismach głoszę hahaha miała oczy jak 5 zł kiedy jej kazałam zajrzeć do jej własnej biblii oczywiście o tym, że Elizeusz ożywił zmarłego i rozmnożył jedzenie na długo przed Jezusem też nie miała pojęcia ale biblię miała w podręcznej torebce :D Takie to są katoliki w Polsce :D

Gość gość
gość dziś Garsonka to inaczej damski garnitur oślico więc dlatego się śmieję, że skoro kobieta w spodniach to facet w sukience no bo czemu nie? smiech.gif Gender X Garsonka to ubiór kobiecy składający się z żakietu i spódnicy. Sprawdź w wyszukiwarce albo obejrzyj link. Nie pisz jak nie wiesz tym bardziej nie wyzywaj innych. http://m.modema.pl/product-pol-21471-Garsonka-damska-z-koronka-Maria-Magdalena-Dream.html

Gość gość
WonderLover.com....? ....Zajrzyj, Sprawdź.

Gość gość
A ja bie chce po slubie obiadu tylko wesela i jak bede miala kase to wezme slub z weselem a jak nie to w ogole nie wezme

Gość gość
15.14 bo ci nie zależy, do kościoła pewnie nie chodzisz, jesteś nie wierzaca, ale slub wezniesz, po to by ubrać dluga suknie i być w centrum zainteresowania. Hipokryzja.

Gość gość
14.38 tak się smiejesz z wiary a ciekawa jestem jak umrzesz gdzie cie pochowia. na cmentarzu katolickim!? Hipokrytka. Albo gdzie pochowiesz swoich rodziców, tak się wyśmiewasz a sama pojdziesz do księdza i będziesz mu kasiunie dawala, to dopiero trzeba nie mieć mózgu...

Gość gość
gość dziś są cmentarze świeckie i pogrzeby świeckie, plus zgodnie z odpowiednimi ustawami można także dokonać pochówku świeckiego na cmentarzu wyznaniowym jeśli w okolicy świeckiego nie ma; a co do moich rodziców to pochowam ich tam i w taki sposób, w jaki będą chcieli, bo szanuję ICH wiarę, która moją być nie musi... nawet jakby byli zaratustrianami i chcieli być rozdziobani przez kruki i wrony... Tak, jak oni szanują mój wybór apostazji.

Gość gość
16:58 - 'pochowia' ja debilko na świeckim cmentarzu komunalnym. A tobie sie wydaje, ze innych cmentarzy poza katolskimi nie ma ? :O Kierwa, to bydło takie ciemne, ze az zal nie robic w c-h-uja tej ciemnoty, az sie klechom nie dziwie w sumie :O

Gość gość
czyli rozumiem że chrzcicie dzieci ze strachu, tak? - bo was nie "pochowią" na cmentarzu - bo będą was inni palcami wytykać - bo rodzice czy dziadkowie kasy nie dadzą

Gość gość
i znów zleciały się idiotki, które musza wyśmiać kogoś, tylko dlatego, ze ma jakies wartości i wierzy. Człowiek różni się od zwierzat prawda? chcesz to zyj jak zwierzątko, ale nie wyśmiewaj GOŚCIU 14.38.

Gość gość
Ja chrzczę dziecko, bo wierzę w Boga! i chce by moje dzieci też wychowywały się w wierze katolickiej.

Gość gość
17.33 piszesz tak jakby to było oczywiste, że pochowią na swieckim a tak nie jest, bo znam mnóstwo przypadków, ze ludzie nie wierzący chcą być pochowani na katolickim, a gdy ksiądz nie chce odprawić mszy to wielce oburzeni. Chyba o to jej chodziło, nie sądzisz! a ty co, skad się urwałaś, z ulicy? że takim słownikiem się wyrażasz? Chciałaś zabłysnąć, ale zdań to porządnie spleść nie umiesz, ale czego oczekiwać po patologii.

Gość gość
ale my tu mówimy o przypadkach chrzczenia dzieci i braku ślubu kościelnego z powodów bliżej nieokreślonych (raczej z braku wiary!!!)

Gość gość
17:53 - a kogo obchodzi kogo ty znasz, patologio ? Tamta pisała jakby to, że niewierzacego 'pochowia' na katolickim cmentarzu było jedyna możliwoscia. Czytamć nie umiesz ze zrozumieniem, kretynko ? Że tak retorycznie zapytam.