Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie cisną na tych księży a ja nadal

Polecane posty

Gość gość

twierdzę, że to strasznie krzywdzące wszystkich wrzucać do jednego wora. mam bardzo dobre doświadczenia z księżmi, może to przypadek. Proboszcz parafii mojej babci był bardzo dobrym człowiekiem, przychodził do mojej babci gdy już nie mogła chodzić na msze i wtedy go poznałam bliżej. NIGDY nie wspominał o pieniądzach, zawsze szanował ludzi, sam był bardzo skromny, zawsze było tylko "co łaska" i mówił otwarcie, nawet na mszy, że wie, ze ludziom jest ciężko, żeby nie dawali jak nie mają bo tak wypada bo kościół to ludzie a nie budynek i wypłaty. Miałam też super księdza w liceum, fakt, ze młody był. Poświęcał nam dużo czasu, rozmawialiśmy o Bogu na lekcjach, o wierze, ale nie tylko naszej, ale też innych, porównywaliśmy, ksiądz zawsze mówił, że wszyscy jesteśmy równi i Bóg kocha wszystkich, nie tylko katolików.Nie wiem jak to się stało, ale cała klasa była wierząca, wszyscy chodzili na religię i chodzili chętnie, rozmawialiśmy też na tematy świeckie, modliliśmy się również po swojemu nie tylko regułkami. Pomagał nam nawet kilka razy gdy inni nauczyciele nawet wychowawca się na nas wypięli. Przy ślubie też trafiliśmy na świetnego księdza, nic nam nie wmuszał, znowu nie było o pieniądzach, bardzo na luzie, taki "ludzki" nie jakiś fanatyk, bardzo milo wspominam całe przygotowania. Być może to ja miałam szczęście, ale aż tyle razy?

Gość gość
I nie twierdzę, że nie ma złych księży, oczywiscie, ze są, ale to tak samo jak źli lekarze czy nauczyciele, sami przyznajcie ilu jest takich nienadających się do zawodu, a mimo to dalej leczą i wychowują więc dlaczego aż taki najazd jest na księży? tym bardziej, że ludzie mimo wszystko chodzą do nich bo chcą, w przeciwieństwie do dwóch poprzednich profesji. Nikt ich nie zmusza a jednak chodzą, więc widocznie jednak są potrzebni?

Gość gość
nie, nie są potrzebni - po prostu ludzie do nich chodzą bo są od dziecka zastraszani i szantażowani - trauma na całe życie!

Gość gość
bez przesady, wymyślasz :/ kazdy dorosły człowiek ma swój mózg i jak mu coś nie pasuje to rezygnuje co widać, że część ludzi rezygnuje a część nadal chodzi, więc widocznie tego potrzebują