Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa na wyłączność z agencją nieruchomości

Polecane posty

Gość gość

Sprzedaję mieszkanie. Podpisałam taką umowę z biurem nieruchomości. Czy jak sprzedam mieszkanie na własną rękę to muszę płacić prowizję czy to działa na zasadzie takiej że nie mogę podpisać umowy na własną rękę. W umowie jest zapis że jeżeli istotne warunki sprzedaży ulegną zmianie to do 3 dni mam poinformować agencję. Czy naprawdę sprzedając mieszkanie komuś kto nie został przyprowadzony przez agenta nie mam szans nie zapłacić. Dodam że agent od 2 miesięcy nikogo nie znalazł nawet do oglądania mieszkania a ja mam potencjalnego kupca za 160 tys a on proponuje 146 tys. Czy może mi coś zrobić jak nie zapłacę?

Gość gość
Zerwij umowe z winy agenta. Masz w umowie jakas kare za to? Przejrzyj umowe, zerwij ja i sprzedaj sama mieszkanie, bo przez tego agenta jeszcze dlugo nie sprzedasz a jesli juz to po zaniżonej wartosci.

Gość gość
Ja też miałam pośrednika i po niecałym miesiącu zerwałam umowę przez telefon. Nie miałam umowy na wyłączność, dla mnie to głupota. Oni się nic nie znają. Notariusz "kazał"mi sprzedać mieszkanie za cenę nie mniejszą niż 186tys a oni mi je wycenili na 160max...

Gość gość
We wtorek mam się spotkać z babką przychodzi z ekipą remontową już raz oglądała to mieszkanie ma gotówkę więc jest szansa że do początku następnego tygodnia zawrzemy umowę ostateczną, muszę tylko wziąć pismo ze spółdzielni o niezaleganiu z opłatami, a na to się czeka ok tygodnia. Myślę żeby poinformować agenta już po przelewie gotówki tzn po zawarciu umowy ostatecznej. Jakich argumentów mam użyć aby nie płacić opłaty, skoro on nawet od czerwca nie miał żadnego oglądającego bo klucze mam ja.

Gość gość
Mam klauzulę jeżeli istotne warunki sprzedaży mieszkania ulegną zmianie mam poinformować agenta, czy sprzedaż na własną rękę po cenie wyższej przy udokumentowana moją realną chorobą wydatki ok 400 zł na leki miesięcznie szybkość sprzedaży są argumentem. Chyba po sądach mnie nie będzie ciągnął.

Gość gość
Dlaczego zdecydowalas sie wystawić mieszkanie przez agencje? Nie lepiej samemu przez olx czy otodom? Tak z ciekawości czystej pytam.... Sama kupiłam mieszkanie przez pośrednika wiec nie miałam wyboru ale sprzedać można samemu przecież .

Gość gość
Po prostu sprawdź umowę, bo jeśli zobowiązałaś się do czegozmś to dla agencji ŻADNE argumenty nie będą istotne.

Gość gość
Chodzi mi o istotne warunki sprzedaży. Czy to że znalazłam sama to nie jest istotny warunek. Zrobię tak że po podpisaniu umowy ostatecznej wyślę polecony z potwierdzeniem odbioru do agenta i koniec. A potem radca prawny i ew sąd

Gość gość
Ja bym NAJPIERW z radcą prawnym się skonsultowała i wypowiedziała wtedy umowę agencji. Bo warunki sprzedaży to jak dla mnie cena, dzień etc a nie sam fakt sprzedania mieszkania z pominięciem agencji. Ale no skoro się na tym znasz.

Gość gość
Byłam pośrednikiem przez rok więc napiszę Ci jak jest. Zależy co masz w umowie zawarte. Jeżeli masz zapis, że sprzedać może Twoje mieszkanie tylko biuro w którym masz umowę, to nawet jeżeli sama sprzedasz to musisz im zapłacić prowizję. Jeżeli nie to tylko informujesz ich o tym fakcie i koniec

Witajcie :) nie wiem czy wiecie, ale istnieje www.odwlasciciela.pl jest to internetowe biuro ogłoszeń nieruchomości, które publikuje oferty sprzedaży lub wynajmu nieruchomości w około 100 portalach nieruchomościowych na raz. Dodanie ogłoszenia za ich pośrednictwem wychodzi taniej niż bezpośrednio w serwisach ogłoszeniowych,oferują gratis wyróżnienie na gratce. Taki serwis to świetna i bezpieczna sprawa, dzięki niemu będziesz mogła dotrzeć to większej liczby chętnych a więc i większe pole do popisu z ceną za mieszkanie będziesz miała ;)

Gość gertrudaL
ło rany to co to a biuro? ja korzystałam z agencji nierchomości vivapol-mazury i wszystko bardzo szybko i korzystnie za mnie załatwili. w ciebie to pewnie wszystko zależy od umowy...

Gość Badgirl 34
Hello Widzę że rozmawiacie o mieszkaniach i ich wynajmowaniu. Chociaż poszukiwałam innych informacji o mieście Toruń Szukam mieszkania na wynajem w toruniu a ten tekst http://mieszkania.torun.pl mnie zainteresował. Ciekawie powiedziane. Poważnie, czekam na więcej. Pozdrawiam