Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olaRola

Hashimoto czy lekarz się pomylił?

Polecane posty

Gość olaRola

Zdiagnozowano u mnie hashimoto. Dietetyczka wyrzuciła mi z diety laktozę, gluten i kazeine. No i wylądowałam na diecie bezglutenowej. Nie do końca mi to odpowiada, szczególnie, że jak się poszuka samemu informacji, to można znaleźć informację, że taka dieta nie jest potrzebna i że dietetycy przerzucają na dietę BG z racji zagrożenia celiakią. A co jak celiakii się nie ma? Wygląda na to, że nic i że można normalnie jeść gluten, ale dietetycy nie badają celiakii dlatego zalecają BG tak na wszelki wypadek. Czy ktoś z hashimoto badała celiakię?

Gość gość
Jest możliwe

Gość gość
Celiakia i Hashimoto to choroby, które bardzo często występują razem. Dieta bezglutenowa przy celiakii to absolutny mus, dlatego odrzuca się gluten przy hashimoto. Chociaż teraz się zastanawiam, czy to faktycznie ma sens? Po co odstawiać gluten jak nie ma się celiakii? Czy jest na sali lekarz?

Gość CotyJesz
Jestem studentką dietetyki i bazując na tym co wiem, mogę śmiało stwierdzić, że twoja dietetyczka bardzo dobrze zrobiła wysyłając Cię na badania przed dietą bezglutenową Dzięki temu albo nie będziesz musiała męczyć się na BG, albo będziesz wiedzieć, że musisz totalnie kontrolować to co jesz

Gość gość
Też mam hashimoto i jestem na bezglutenowej... Wolałam nie ryzykować, ale w sumie może się przebadam

Gość gość
A badania zlecił Ci zrobić u siebie? :D :D :D

Gość olaRola
Na szczęście nie :D

Gość gość
Hmm, to ciekawe co tutaj piszecie. Ja leczę się na Hashimoto od dłuższego czasu, ale endokrynolog nie wspominał o diecie. A dla świętego spokoju stosowałam się wytycznych, które znalazłam w necie, jak np. https://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-hashimoto Też dla swojego zdrowa muszę wykonać badania w kierunku celiakii. Daj znać co Ci wyszło w tych badaniach.

Gość gość
Ja mam hashimoto i zdiagnozowaną celiakię. Śmieszna sprawa, bo na celiakię chorowałam za dziecka, ale zostałam z niej "wyleczona". Dopiero po 20 latach dowiedziałam się, że to niemożliwe i że celiakia jest nieuleczalna... Taka to służba zdrowia. Jestem na diecie bezglutenowej od dawien dawna i jest mi dobrze :) Nauczyłam się już dokładnie odwzorowywać "normalną" kuchnie i nikt mi w domu nie marudzi :) Zrób sobie test dna na celiakię i od razu będziesz wiedzieć czy ten problem Ciebie też dotyczy :)(:

Gość gość
Ja z glutenu nie zrezygnuję :D

Gość gość
a przeciez mozna zrobic badania {pakiet celiakii] z krwii, ok 250 zl. potem u gastrologa pobrac wycinek i on oceni stopien zaniku kosmków. czemu tak nie robicie tylko w ciemno bezgluten?