Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

trzecia ciąża

Polecane posty

Gość gość

Mam już dwójkę dzieci. Córka ma 8 lat a syn 5 miesięcy. Obydwa porody zakończone cesarką. Zastanawiam się nad trzecim dzieckiem tylko nie wiem czy nie jest jeszcze za wcześnie. A wy jak uważacie

Gość gość
Uspokój się lobuzie jeden, przytulam.

Gość gość
Oczywiście, że za wcześnie. Poza tym nie masz już zbyt dużego obciążenia przy 5-miesięczniaku? Ja bym się nie ładowała tak szybko w kolejną ciążę, a już po cc to w ogóle!

Gość gość
Tylko że ja kocham dzieci☺ poza tym po pierwszej cesarce wrąbała mi się endometrioza i wiem że druga ciąża to już cud i póki jeszcze metryka pozwala to chcę próbować

Gość gość
Napewo możesz mieć trzecie dziecko ale odczekaj jeszcze !!! Miałaś cc, a 5 miesięcy to nieduzo, blizna się nie zrosła, może się wszystko udać a może sie nie udać, troszkę igrasz z losem, bardzo niefajnie będzie jak macica zacznie się rozłazić w ciąży, znam przypadki gdzie macica rozchodziła się w miejscu cięcia i dziecko trafiało do otrzewnej czy jak ktoś woli potocznie za zewnątrz macicy do brzucha ;-) już pod koniec ciązy macica nie wytrzymywała dużego dziecka, wtedy pilna operacja i wyjęcie takiego dziecka. Ja bym nie ryzykowała. Jest powiedziane zdaje się 2 lata po cc lepiej się wstrzymać, ale już rok kochana to jest niezbędne. Oszczędzisz sobie stresów i lekarzom pracy jak poczekasz.

Gość gość
Wiesz, gdy leżałam parę lat temu na ginekologii po ciąży pozamacicznej, to była kobieta z dwójką dzieci i w trzeciej, wczesnej jeszcze ciąży. Zarodek zagnieździł się pechowo w bliźnie po c*****arę tygodni po zapłodnieniu dziewczyna dostała krwotoku. Oczywiście natychmiast operacja ratująca życie, ileś tam jednostek przetoczonej krwi, groziło jej, że będą musieli wyciąć macicę i przydatki, ale na szczęście uratowali ją i narządy. Dostała kategoryczny zakaz zachodzenia w ciążę, co w przypadku posiadania już dwójki dzieci było chyba di udźwignięcia, choć ona bardzo przeżyła tę stratę, jak i zakaz kolejnej ciąży. Z tego wiem, również miała endometriozę. Moim zdaniem, nie warto ryzykować, ja swoje też przeżyłam i wiem, jak silne jest pragnienie dziecka, sama długo walczyłam o to, by mieć chociaż jedno, ale trzeba też włączyć rozsądek i pamiętać o tych dzieciach, które już są.

Gość gość
Cesarka jest niestety ryzykiem zdrowotnym! Ja rodziłam naturalnie przy mężu nie wchodziło w grę poród samej bo nie podjęła bym ryzyka zdać się calkowicie na personel medyczny. Mąż również uczestniczy przy każdym badaniu ginekologicznym cipki.

Gość gość
W sumie co racja to racja. Tylko jeszcze męża trzeba okiełznać

Gość gość marza
Lepiej poczekaj poltora roku to minimum by odczekac po cc. Powodzenia mam nadzieje autorko ze spelni sie twoje marzenie o kolejnym dziecku.

Gość gość
Czytałam, że aby było w miarę bezpiecznie, to pomiędzy cc a kolejnym porodem powinno minąć minimum 18 miesięcy, czyli zanim dziecko nie skończy 9 miesięcy, absolutnie nie należy myśleć o kolejnej ciąży. Ja miałam cc 11 miesięcy temu i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie teraz, gdy dziecko uczy się chodzić, aby zajść w ciążę. Uważam, że nie ma co czekać zbyt długo, jeśli chce się mieć kolejne dziecko, ale trzeba dać jak najwięcej swojej energii temu najmłodszemu. W ciąży wiadomo, czasem po prostu człowiek jest tak zmęczony, że nie ma siły wstać z łóżka. Lepiej więc, aby reszta dzieci była już bardziej samodzielna.

Gość gość
500 plus hahaha

Gość gość
Jakie 500 plus. Mąż dobrze zarabia ja też mam bardzo fajną pracę. Stać nas na dzieci. A 500 plus trwać wiecznie nie będzie