Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

utrzymanie porządku i ładu w domu

Polecane posty

Gość gość

Czy wam też trudno utrzymać porządek w domu przy dzieciach? Bardzo często sprzątam mieszkanie, w zasadzie codziennie odkurzam, ścieram kurze, zmywam kuchnie - podłogę bo sporo gotuje i wiadomo coś tam sie chlapie, płytkę kuchenną, codziennie ogarniam łazienkę - typu myję wannę, umywalkę. Rzeczy odkładamy na miejsce, nic nie leży na widoku. Ale mimo, ze ogarniam mieszkanie codziennie to i tak 20 minut po zmyciu podłogi w kuchni przejdzie córka i albo nakruszy albo cos kapnie itp. Umyje umywalkę w łazience to za 30 minut córka umyje zęby i nachlapie - wiadomo jak to dziecko. Odkurzę przedpokój to wróci w podwórka z piaskownicy mimo ze wyciera/trzepie buty to i tak naniesie piasku.... i tak non stop. Mam wrażenie ze to ciągła walka z wiatrakami i nigdy sie nie kończy...Chociaż i tak uczę ja odkładać wszystko na miejsce i faktycznie robi to, sprząta zabawki, układa ubrania żeby się nie walały wszędzie, odnosi zawsze po posiłku talerzyk, kubek itp żeby nie stały wszędzie itp ale i tak mam wrażenie ze ile bym nie sprzątała zawsze coś jest do ogarnięcia...a ja niestety lubię porządek. A jak jest u was?

Gość gość
No łatwo nie jest. Tępię bałaganiarstwo, ścigam, zwracam uwagę, ale i tak bałaganią, no ciężko oczekiwać że 5-latka i 3-latek będą chodzić jak w zegarku;) Recepta na porządek? Pogodzić się z tym, że idealnie już nie bedzie:) Poza tym do upadłego mówić, pouczać, zwracać uwagę, kazać sprzątać po sobie, no i samemu sprzątać, co zresztą regularnie czynię. Inaczej nie będzie.

Gość gość
baby to cyborgi i tyle w temacie !

Gość gość
Nie mam takiego problemu:) zabawki na biezaco z 2 czy 3 razy dziennie. Odkurzamy raz w tyg bo pracujemy i szkoda nam dnia. Zmywanie podlogi tak samo. Brodzik codziennie,umywalka tez na bieżąco, zazwyczaj wieczorem.blaty w kuchni codziennie ale nie syfi mi sie jakos strasznie. Nawet ostatnio sok z malin robilam i nyslalam ze bede miec szorowania a nawet kropla mi nie spadla :) nienawidze tylko skladac prania bo ono nigdy sie nie konczy.

Gość gość
Trzeba to wszystko robić regularnie, bo zrobisz sobie parę dni przerwy, a juz masz syf, stertę prania pod sufit i drugie tyle prasowania. Takie życie:)

Gość gość
Dajcie spokój z tym prasowaniem! Wystarczy dobrze rozwiesić pranie i prasować nie ma czego. Ponaciągac, wytrzepać i równomiernie rozwiesić. Pranie eleganckie! Chyba ze materiał mocno pognieciony i sztuczny-ja takich juz w domu nie mam :P Tez ogarniam dziennie wannę, umywalkę, podłogi itd. bo gotuje i sie zawsze cos ubrudzi a mam kafelki w połysku i widac oj widac... Kurze gdzieniegdzie i stół czy blaty codziennie. Corka nie chodzi z jedzeniem-to jest recepta ;) picie czasem cos wyleje ale pije wode wiec sama wytrze ręcznikami papierowymi ;) jak wracamy z piaskownicy to ściąga buty na klatce a pozniej ja przenoszę do wanny i tam rozbieram i w sumie zaraz myje. Najbardziej wkurza mnie pranie ktorego mam wiecznie...ostatnio dwie pralki prałam w niedziele a dzis juz mam znowu stertę prania... I śmieci w koszu-normalnie sie mnożą tam same jakos..

Gość gość
w którą stronę się podcieracie baby ? do góry czy w dół ?

Gość gość
Do góry. A wy drogie mamy? A jakiego papieru uzywacie? Wy i wasze dzieci?

Gość gość
A ja tak często nie sprzątam i nie mam wrażenia, że trudno utrzymać porządek. Odkurzanie czy kurz- to robię raz w tygodniu, czasem dwa. Jeżeli coś się nakruszy czy wyleje - wiadomo sprzątam na bieżąco. Łazienkę i kuchnię ogarniam codziennie tak na szybko, raz w tygodniu dokładniejsze sprzątanie. Ale też nie pozwalam na chodzenie z jedzeniem i brudzenie w całym mieszkaniu czy wywalanie wszystkich zabawek jednocześnie. Mam dzieci w wieku 7,5 i 1,5 roku. Starszy jest już w miarę ogarnięty - sam wytrze zachlapaną łazienkę i jest nauczony, że sprzątamy po jednej zabawie zanim zaczniemy drugą, swój pokój też sam sprząta - odkurza, wyciera półki itp Myślę, że im dzieci starsze tym łatwiej, tylko trzeba im też dać obowiązki i uczyć szacunku dla własnej pracy.

Gość gość
9.18 na boki.