Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nieletnia mama..

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pewien problem otóż mam 16 lat w grudniu urodzę dziecko. Mój chlopak jest pelnoletni,pracuje i mieszka ze mna w moim rodzinnym domu. Chcialam sie dowiedziec czy jesli pojdziemy oboje do urzedu stanu cywilnego po narodzinach dziecka to czy moj chlopak zostanie automatycznie opiekunem prawnym maluszka czy trzeba przez sąd. I jakie formalnosci trzeba wykonac z tym wszystkim . Jak z becikowym i innymi sprawami czy bedzie potrzebne jakies zaswiadczenie?Prosze o konkretne odpowiedzi najlepiej osob ktore sie znaja na tego typu sprawach lub byly w podobnej sytuacji lub dziewczyn w moim wieku ktore sie spotkaly z taka sama sytuacja i jak mieliscie z opiekunem prawnym dla malca.

Ile masz lat tak z ciekawości pytam :) Jeśli ojciec uzna dobrowolnie że to jego to nie ma problemu. Jeśli natomiast nie przyzna się to trzeba będzie badania zrobić tak mi się zdaje. Odnośnie zasiłków i innych rzeczy musisz w urzędzie popytać.

Gość gość
przeciez napisała ze w grudniu konczy 16 lat, jak czytasz?

Gość gość
Mam 16 lat. A ojciec dziecka chce je uznac. Tylko nie wiemy czy to można przez urząd stanu cywilnego czy koniecznie przez sąd.

Ups umknęło mi to :-D Ach ta młodzież spieszno im do dorosłego życia ;-) Najważniejsze żeby dziecko było zdrowe i żeby młodej mamie nic się nie stało. Reszta się ułoży przy odrobinie szczęścia.

Gość gość
16 lat ma. W grudniu to dziecko urodzi.

Gość gość
Nie możesz być opiekunem prawnym ponieważ nie jesteś pełnoletnia . Przez dwa lata opiekę nad tobą sprawują jeszcze twoi rodzice . Natomiast w momencie poczecia dziecka miałaś 15 lat tak rozumiem ? Więc twój partner może mieć problemy z prokuratorem jeszcze . Proponuje poradzić się prawnika a nie ludzi na forum

Gość gość
Ale Boze dziecko bco zes sie wpakowala w dziecko Patologia.

Gość gość
Czy dostane odpowiedz na moje pytanie ? :)

Gość gość
Ja mam 16 lat nie 15.

Gość gość
Dostałaś juz odpowiedz opiekunami twojego dziecka do twojej pełnoletności mogą jedynie zostać twoi rodzice

Gość gość
Tak wiem wpakowalam sie ale nic na to nie poradze. Nie jestem zwyrodniałą osoba zeby usuwac dziecko. Stalo sie stalo . Nosze juz je pod swoim sercem 6 miesiecy. I chce je urodzic mimo tego co ludzie powiedza lepiej urodzic i wychowac przy pomocy bliskich niz usunac i miec wyrzuty sumienia do konca zycia.

Gość gość
a ty nie masz dziecko rodziców żeby ci wyjaśnili takie sprawy urzędowe ? albo babcia, dziadek, przecież dziadkowie nawet takiej dziewczynki są jeszcze młodzi i mogą pracować, na prawdę nie masz sie kogo poradzić o takie zwykłe organizacyjne sprawy ? :O

Gość gość
No z pewnoscia rodzice nie wiedza na ten temat nic bo nie spotkali sie z taka sytuacja. A dziadkow juz nie mam . Takze chcialam sie tu dowiedziec moze ktos sie spotkal z taka sytuacja. No ale jesli nie to trudno trzeba bedzie poszukac innego rozwiazania.

Gość gość
wyobraź sobie że sa miliony takich rodziców którzy się z tym nie spotkali a przy urodzeniu dziecka muszą to załatwić więc nie wiem w czym problem :O przy rejestracji dziecka w urzedzie miasta są inne pokoje w których załatwia się becikowe kto ci ma coś napisać ? numer pokoju? piętro ? jakie dokumenty ? ja to załatwiałam ale zapomniałam jakie dokumenty, na tablicy jest napisane albo pani urzędniczka w pokoju wam powie jesu

Gość gość
alee patologia

Gość gość
Karalne jest uprawianie seksu z osobą poniżej 15 roku życia, a nie poniżej 16-to do osoby z komentarzy wyżej. A odnośnie uznania dziecka, to ojciec będzie opiekunem prawnym. Jeżeli chodzi o becikowe, to u mnie składa się wnioski w MOPSIe i do podstawowego becikowego, czyli 1 tys potrzebny jest akt urodzenia dziecka, a jeśli chce się otrzymać dodatkowe świadczenia ze względu na niskie dochody, to będzie potrzebne zaświadczenie o dochodach, ale najlepiej iść osobiście i zapytać z jakich miesięcy itd.

Gość gość
Rozumiem. A zeby ojciec dziecka byl opiekunem prawnym maluszka do mojej 18nastki to gdzie musimy sie udac po narodzinach dziecka

Gość gość
Uznanie dziecka, gdy jedno z rodziców lub oboje są niepełnletni może być tylko przed sądem rodzinnym. Ponieważ matka musi potwierdzić, że ojcem jest ten mężczyzna, a nie inny. A nieletnia nie posiada zdolności do czynności prawnych, więc nie można tego zrobić w urzędzie stanu cywilnego. Także po urodzeniu dziecka wniosek do sądu rodzinnego o uznanie dziecka i ojciec zostanie opiekunem prawnym, a matka dopiero jak skończy 18 l. Natomiast można jeszcze inaczej, tzn. poprzez zawarcie małżeństwa. Należałoby wówczas jak najszybciej złożyć do sądu rodzinnego wniosek o zgodę na zawarcie małżeństwa (podać jako powód ciążę) i po uzyskaniu zgody wziąć ślub jeszcze przed urodzeniem dziecka. Wówczas dziecko będzie można uznać w urzędzie stanu cywilnego, a zarówno matka jak i ojciec będą opiekunami prawnymi.

Gość gość
Aha dobrze rozumiem :) a jesli zlozony zostanie wniosek o uznanie ojcostwa to wtedy bedzie rozprawa tak? I wtedy sąd przyznaje mu opiekę? Bez zadnego problemu?

Gość gość
Tak, jeżeli ojciec jest pełnoletni, a matka potwierdzi przed sądem, że jest ojcem, to tak.

Gość gość
Tak ojciec jest pelnoletni. A ja poswiadcze przed sadem ze jest ojcem dziecka.

Gość gość
A nie bede miec zadnego kuratora ani innych problemow ? Czy normalnie wszytko bedzie tak jak pani/pan mi piszą?