Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zgłoszenie mnie za zatrudnianie na czarno

Polecane posty

Gość gość

dzień dobry. co w sytuacji gdy pewniej człowiek pracował u mnie kilka dni na ustną umowę zlecenie powiedzmy na okresie próbnym, nie sprawdzil się i został wywalony. teraz odgraza się że pójdzie zgłosić ze pracował bez umowy. czy inspekcja pracy zainteresuje się tym jakoś? dostanę mandat?

Gość gość
"Praca na czarno, w razie jej wykrycia, niesie ze sobą o wiele większe konsekwencje dla pracodawcy niż dla pracownika. Największe konsekwencje taki pracodawca ponosi z tytułu naruszenia ciążącego na nim obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie społeczne pracownika. Zaniechanie obowiązków związanych z obliczaniem, pobieraniem i wpłacaniem składek wiąże się z odpowiedzialnością karną oraz z obowiązkiem uiszczenia przez takiego pracodawcę odsetek."

Gość gość
Ale to kilka dni a wiadomo że okres próbny musi być !!! proszę mi nie pisać regulek tylko powiedzieć jak to jest w praktyce

Gość gość
Okres próbny również powinien być objęty umową, więc były pracownik ma rację

Gość gość
istnieje coś takiego jak umowa ustna? istnieje. co mi grozi ?

Gość gość
to twoje słowo przeciwko jego, do tego okres śmiesznie krótki okres próbny działa na jego korzyść w tym momencie. Zapłaciłaś mu chociaż?

Gość gość
Nic ci nie zrobi, tak tylko gada.

Gość gość
no a ile miał trwać ten okres próbny ? zapłacone ma ale nie wszystko i dlatego domaga się więcej jeszcze

Gość gość
CZy KTOS MOZE WIE - jesli zatrudnia sie Ukrainke do opieki na starsza osoba,na pol roku,gdzie znalezc druki umowy, co wypelniec ( Urzad Skarbowym, ZuS), Widze, ze dookola wszyscy zatrudniaja na czarno, jednak wole byc w porzadku. I Ile faktycznie procentowo to kosztuje w stosunku do jej pensji miesiecznej? Jestem zielona i nie mam pojecia, a musze to zalatwic chorej starszej osobie, bo ona sama nie da rady ...

Gość gość
powiedzcie jak to się na w praktyce ? robią coś z tym czy olewaja?

Gość gość
normalnie okres próbny na umowie pisemnej to przynajmniej kilka tygodni. Jak nie zapłaciłaś wszystkiego to zapłać

Gość gość
A jak ten facet się nie sprawdzil ? to po co to trzymać na okresie próbnym ?!

Gość gość
jeśli ma świadków, że pracował to jasne, możesz mieć kłopoty. Umowe podpisuje się nawet na 2 dni.

Gość gość
Ile grzywna ?

Gość gość
Dlatego, że przez kilka pierwszych dni ludzie dopiero przyzwyczajają się do nowego miejsca pracy. I od tego są umowy - żeby właściciele takich malych, oszukańczysz firm nie zwalniali po kilku dniach i płacili całość wynagrodzenia.

Gość gość
była umowa zlecenie ustna

Gość gość
za które nawet mu nie zapłaciłaś do końca, poza tym w tym momencie to co umowa zawierała i czy w ogóle istniała to tylko twoje słowo. Jakby nie patrzeć masz problem.

Gość gość
nie mam , pieprze to

Gość gość
no to dostaniesz karę

Gość gość
Tak pieprzycie o tej karze a nikt nie umie jakoś powiedzieć ile i czy to w ogole jest realne. bo regulek prawnych to ja czytać nie mam zamiaru

Gość gość
to jak nie masz zamiaru to po co pytasz? Tak, jest to realne, a to ile to zalezy od tego w jakim humorze będzie urzędnik

Gość gość
oby w dobrym

Gość gość
obys zaplacil tą karę nędzny wyzyskiwaczu.

Gość gość
nie jestem wtzyskiwaczem tylko koleś ma już umowę w innej pracy a teraz chce opirrdziwlic na kasę i tyle. był mało wydajny w pracy bo pracował po nockach. cwaniak jeden pieprzony

Gość gość
Nie zaplacilas mu calej kwoty czyli on pracowal a Ty go oszukalas. Mam nadzieje, ze zostaniesz ukarana

Gość gość
Jestes okropna aktorko i wulgarnie sie odnosisz do ludzi. Nie chce Ci sie czytac regulek hahah. Masz firme wiec masz obowiazek znac prawo pracy. Niewiedza nie zwalnia od odpowiedzialnosci. Moja ciotka ze nielegalne zatrudnianie dziewczyny w budzie z zapiekankami zaplacila 5000.Tez sie rzucala jak Ty , ze nie musi ale komornik wszedl na konto firmowe.Ty jeszcze nie zaplacilas pracownikowi wiec mam szczera nadzieje, ze jak Cie on zglosi to zaplacisz duzo wiecej. I tego Ci z calego serca zycze ;) zlotowo podla niedouczona

Gość gość
powinni tępić jak pluskwy takich pracodawców

Gość gość
Za coś takiego "grozi" ustalenie stosunku pracy a potem wszelkie związane z tym konsekwencje, nawiasem mowiąc pracę taką podjąć można właśnie po to, żeby pracodawcę potem szantażować :) to się najbardziej opłaca. Na przyszłość: nowemu ZAWSZE trzeba dać papier, a jak się sprawdzi i będzie zaufany to dopiero można mu proponować wspólne oszukiwanie fiskusa.