Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kinglike

Nagła zmiana kierunku studiów?

Polecane posty

Chyba zwariowałam! Dostałam się na pielęgniarstwo na uniwersytecie warszawskim, w czwartek mam jechać podpisać umowę. A ja nagle uświadomiłam sobie, że ja nie chcę tego robić!! Chcę studiować ogrodnictwo, ale teraz boję się, że to jest jeden moich kolejnych głupich pomysłów i mi się odwidzi. Jest już dawno po głównych rekrutacjach, mogę iść tylko na niestacjonarne (zaocznie). Z moimi wynikami mogłabym spokojnie normalnie studiować. Iść na niestacjonarne i potem się przenieść? Czekać rok i iść normalnie? Przemyśleć wszystko przez rok? Iść na pielęgniarstwo? Jezzzuu..rodzice mnie zabiją jak nagle im coś takiego ogłoszę, ale ja nie mogę robić czegoś czego nie chcę. Pomocy

Gość gość
Nie polecam ogrodnictwa. Same studia przyjemne, zwłaszcza jeśli pójdziesz w kierunku projektowania ogrodów, ale o pracę po tym jest naprawdę ciężko, zwłaszcza kobiecie. Jest niewielkie zapotrzebowanie na specjalistów (firmy produkujące nasiona, projektujące ogrody, ogrody botaniczne, zielarstwo - a tam i tak często chętniej wezmą biotechnologa czy specjalistę botanika), a pracę fizyczną przy zakładaniu ogrodów lub przedstawiciela handlowego mogłabyś wykonywać nie mając zupełnie takiego wykształcenia.