Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy kwas foliowy zazywa sie przed ciążą?po co to??

Polecane posty

Gość gość

czy kobieta która planuje ciąze powinna zazywac kwas foliowy? moja kolezanka uważa,że bez tego dzieco urodzi sie chore itd.. zgadzacie sie z tym? ile przed ciąża zazywalyscie te tabletki ?

Gość gość
Kilka miesięcy przed planowaną ciążą powinno się zażywać. Ale dobre i choc miesiąc przed...nie urodzi się chore, tylko zmniejsza się prawdopobienstwo, że będzie mialo np. rozszczep kręgosłupa...

Gość gość
Tak naprawdę loteria, w obu ciążach brałam kwas foliowy co najmniej pól roku przed zajściem w ciążę i oczywiście przez całą ciążę. Jedno dziecko zdrowe, drugie z rozszczepem kręgosłupa.

Gość gość
A dodam jeszcze ze jakies 80% znajomych kobiet zaczynało brać kwas foliowy w 3 miesiącu ciąży, kiedy to juz jest dużo za późno bo wady cewy nerwowej powstają w 3 tygodniu od zapłodnienia, a tylko ja mam chore dziecko, reszta zdrowiutkie.

Gość gość
Jeszcze tylko dodam ze w prawdzie to raczej loteria i pewnie jest masa innych czynników które mają na to wpływ, ale na pewno kwas foliowy nie zaszkodzi, lepiej brać, moze akurat pomoże, kosztuje pare złotych tylko więc raczej nie ma sie co zastanawiać. Mi a raczej mojemu dziecku nie pomógł, ale nikt nie wie czy nie byloby gorzej, bo akurat w naszym przypadku bardzo źle nie jest :)

Gość gość
Odkąd trafiłam na lekarza, który pierwszy zlecił mi badanie mthfr zastanawiam się czy inny ginekolodzy przed zapisaniem kwasu foliowego też mówią o tym badaniu swoim pacjentkom. Nieswiadomosc, że mam tą mutację mogła mnie i moje dziecko sporo ksoztować

Kwas foliowy przed ciążą jest bardzo ważny. Ponieważ udowodniono, że przyjmowanie go przynajmniej miesiąc przed oraz w trakcie pierwszego trymestru, zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy moczowej nawet o 75% badaniaprenatalne.pl/kwas_foliowy_w_ciazy/

Tak jak już większość napisała kwas foliowy jest ważny w czasie ciąży jak i przed. Ja brałam Folik Mama od dnia kiedy postanowiliśmy z mężem, że to już czas na dziecko.