Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża pomimo brania tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 16 lat. 3 miesiące temu ginekolog przypisał mi "Kontracept" po zrobieniu wszelkich badań, które wyszły w normie. Współżyję ze swoim chłopakiem już od dłuższego czasu i zdecydowałam się na tę formę antykoncepcji, bo jest dla nas po prostu wygodniejsza i z powodu moich bolesnych miesiączek. Pierwsze opakowanie było dla mnie katorgą, bóle brzucha, wahania nastroju, ciągłe krwawienie. Przy drugim opakowaniu było już zdecydowanie lepiej, krwawienie rozpoczęło się kilka dni przed planowanym terminem i trwało do 3 dnia przerwy między opakowaniami. Przy następnym opakowaniu nie wystąpiły już żadne objawy, krwawienie pojawiło się 3 dnia przerwy, lecz niestety okazało się to być poronienie. Zarodek był już dosyć uformowany i moim nieprofesjonalnym okiem określiłam go na około 5 tygodni. Już od ostatnich dni brania tabletek z trzeciego opakowania niesamowicie cierpiałam. Potężne skurcze i przeszywający ból kręgosłupa. Mogę jeszcze dodać, że w połowie drugiego oraz trzeciego opakowania złapałam infekcję. Przy pierwszej lekarz przypisał mi maść dopochwową "Gynazol", zaś przy drugiej przypisał mi globulki dopochwowe "Macmiror". Ani razu nie pominęłam tabletki, jedynie pora przyjęcia obsunęła się o godzinę czy dwie, ale zdarzało się to bardzo sporadycznie. Nie brałam innych leków niż te wyżej wymienione, żadnych ziół, nie przedawkowałam witaminy C, nie miałam rozwolnienia ani nie wymiotowałam, więc szukam przyczyny zapłodnienia. Jestem niesamowicie zestresowana całym zajściem, ponieważ nie miałam pojęcia o ciąży. Krwawienie w poprzedniej przerwie wystąpiło normalnie, jedyny objaw, który mógł mnie naprowadzić to bardzo obolałe piersi, ale tłumaczyłam to sobie tym, że dorastam albo działaniem tabletek. Bardzo proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki oraz odpowiedź na pytanie, czy taka sytuacja może się powtórzyć. Z góry serdecznie dziękuję za wszelką okazaną pomoc.

Gość gość
5 tyg. Zarodek zobaczyłaś? A to dobre. A jak wygladal i ile mial cm? Czy ginekolog potwierdził poronienie?

Gość gość
W twoim wieku i przy takich skutkach ubocznych to zdecydowałabym się na plastry z mała ilością hormonów, to byś nie miała tej całej katorgi.

Gość gość
Dla mnie także najwygodniejsze są plastry. O tabletkach często zapominałam, a lisvy naklejam raz na tydzień i mam z głowy kilka dni.

Gość gośćlaluna
He he ja ostrzegam kontracept bralam,ale wszelkie leki brane mniej niz dwie godz przed pigulkami rowna sie ciaza ja mam dziecko

Gość gość
Nieplanowana ciąża? Telefon Zaufania 586 915 915 i netporadnia.pl. Godziny kontaktu: 18.00 - 23.00 Zapewniamy bezpieczną przestrzeń rozmowy . Jesteśmy po to, by towarzyszyć i wspierać w poszukiwaniu rozwiązań. Osoby, które się z nami skontaktują, uzyskają wsparcie emocjonalne a także wiedzę z zakresu: 1 medycyny, 2 farmakologii, 3 procedur wsparcia instytucjonalnego, 4 psychologii 5 prawa, Porady w Netporadni są bezpłatne. Koszt rozmowy w Telefonie Zaufania w zależności od operatora, wg stawek na telefon stacjonarny. Gwarantujemy pełną dyskrecję