Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poradźcie bo to moje pierwsze dziecko

Polecane posty

Gość gość

Cześć, Wychowuję aktualnie pierwsze dziecko i nie mam kompletnie porównania z innymi. Swoją wiedzę bazuję tylko i wyłącznie na książkach i internecie. Martwi mnie, że moje dziecko pewnych rzeczy jeszcze nie umie. Patrząc na poniższe umiejętności czy moje dziecko 10 miesięczne rozwija się prawidłowo, bo wg rozpisek w książkach powinno umieć dużo więcej: Umie: -raczkować - wstawać przy meblach, wpinać się po moich nogach - chodzić przy meblach - gaworzy tatata, dadada, dziadzia, gaga, ej ej, hej, aaaaaa itd Nie umie: - pokazać papa, kosi kosi - wskazać czegoś palcem - nie lubi oglądać książeczek i nie interesują go kompletnie obrazki - mam wrażenie, że nie wie co to piesek, kotek itd pomimo ,że mu pokazuję kilka razy dziennie. - sortować rzeczy kształtami ( to mnie zdziwiło, ale podobno dziecko umie już w tym wieku kategoryzować rzeczy) - nie rozumie gestów, daj i nie wolno - nie reaguje za bardzo na imię (bardziej odwraca się na dźwięk) Z góry proszę o odpowiedzi bez hejtu i sugerowania autyzmu. Po prostu chciałabym się dowiedzieć czy moje dziecko rozwija się ok czy jest jakieś opóźnienie.

Gość gość
O matko. Czego ty wymagqsz od tak małego dziecka? Używania sortera? Pokazywania palcem? Twoje dziecko nie jest opóźnione w żaden sposób moja 12 miesieczna corkanie potrafi pokazać palcem tylko wskazuje wzrokiem jak mówię pies kot tato babcia. Dopero teraz nauczyła sie robić kosi i klaskac. A sorter to chyba około 15 miesiąca dopero. I nie wuerz we wszystko co piszą w internecie kobieto. Twoje dziecko ma czas na wszystko.

Gość gość
No z sorterem to przesada - zgadzam się. Ale papa to wszędzie piszą, że już 8 miesięczne dzieciaki umieją i trochę się zdołowałam. Tak samo jak z tym paluszkiem (8-9 miesiąc).

Gość gość
Jest ok. Każde dziecko rozwija się swoim rokiem nie martw się. I nie porównuj bo bezsensu. Chyba że cię coś niepokoi. Mój syn nie potrafił się przekręcić z pleców na brzuch i na odwrót ..tzn tak myslalam a to było lenistwo bo jak chciał to potrafił ale nie wtedy ja bym chciala☺☺tak samo z raczkowanie czy chodZenie wszystko ma swój czas i nic nie poradzisz. Też późno zacza robić papa już nie mówię o mówieniu ..spokojnie

Gość gość
A gdzie tam prawda przestan. Moja córka dopiero w 11 miesiącu zaczęła raczkowac i dopwro od 11 właśnie zaczyna jej wszystko sprawnie iść. Palcem nie pokazuje tylko wzrokiem. Zadno z dzieci koleżanek nie umiało pokazywać palcem tak wczesnie. Dopwro od roczku coś sie ruszalo. Klaskania moja córka tez nie umiała załapać dopiwro teraz umie pięknie zaklaskac. Umie za to dawać calusa i przebić piątkę juz od 8 miesiąca. Każde dziecko rozwija sie w swoim tempie i jak czytam brednie o tabelkach ze powinno umieć to czy tamto to aż załamuje ręce. Obrazki tez interesują nie każde niemowlę. Moja córka je lubi i lubi słuchać jak sie czyta ale pamiętam synka znajomej to wogóle go to nie interesowało. Moja córka rozumie nie wolno a nie rozumie daj. Na imię reaguje od 6 miesiąca ale musisz zawsze używać imienia jak mówisz do niemowlaka. Aha gaworzy od 5 miesiąca baba, dada, mamama, a syn koleżanki ma 16 miesięcy i jedyne co mówi to yyyy, aaaaa, uuu. Nigdy nie gaworzyl ale rozumie polecenia i wykonuje je więc pewnie mówić zacznie. Nie martw sie autorko na zapas tylko ciesz sie byciem mama i nie patrz w te wykresy bo można oc***ec za przeproszeniem

Gość grtgerg
Moje dziecko było zapóźnione według takich poradników o jakieś 2 miesiące a niektórych działań nie wykonywało wcale. Miałam do tego zdrowy dystans bo po prostu widziałam że wszystko z moją córą dobrze (choć też moja jedyna i innych dzieciaków w rodzinie na razie nie ma). Bo i po co się spinać, jest jak jest, dzieciaka po prostu trzeba wspierać w rozwoju i tyle. (Teraz moja córa uprawia kilka trudnych dyscyplin sportu, jeździ na konkursy skrzypcowe i przynosi świadectwa z paskiem.)

Gość gość
Na pewno nie jest za pozno na takie rzeczy, nie sugeruj sie tabelkami, bo kazde dziecko ma wlasne tempo i tyle. Moj zaczal klaskac teraz jak mial prawie 13 miesiecy. Papa chyba robil jak mial 10 i palcem pokazywal troche, potem zapomnial na jakies 2-3 tygodnie i zaczal ok 11 miesiaca. Na imie czasem reagowal, czasem nie, 'daj' to do tej pory nie rozumie, a raczej udaje hehe, bo jak chce to da, ale zaczal po roku dopiero (to samo z 'nie wolno' - chociaz widze ze rozumie ale puszcza mimo uszu czesto, ogolnie wykonywanie polecen nie po jego mysli u nas szwankuje) nie kazde dziecko musi lubic ksiazki i obrazki, moj bardzo lubil zawsze ksiazeczki, teraz uwielbia karty z obrazkami, ktore dostal na roczek, wczesniej to nie wiem czy by reagowal na nie. Co rozumiesz przez to ze nie rozumie co to kotek i piesek? Moj sie zawsze ekscytuje jak widzi zyjątko i tyle, a czy rozumial ze to akurat piesek to watpie. Teraz chyba rozroznia bo mamy kota i widze ze psy go bardziej intryguja niz inne koty, a na naszego mowi: ooooo i robi mu moj moj hehe:) i teraz rozumie ze kotka dotykamy delikatnie, ale jak mial 10 miesiecy to byli izolowani dla dobra kota. Mlody ma 13,5 miesiaca. A jeszcze Ci powiem ze np z plecow na brzuch przekrecal sie jak mial 4 miesiace, a z brzucha na plecy to chyba dopiero jak juz raczkowal i wstawal:) takze roznie to bywa.

Gość gość
Moja córka jest w podobnym wieku (9.5m) i nie umie papa ani wskazywać palcem. Umie bić brawo (mówimy brawo, nie kosi kosi i wtedy klaszcze), powoli zaczyna po nas powtarzać gdy jej coś pokażemy - np. uderzanie lyżeczką w metalową miseczkę. Sortera jeszcze nie mam, ale szczerze wątpię by sobie z nim dała radę :) Reaguje na imię, wie, że czegoś nie wolno. Raczkuje, stoi przy meblach i przy czym tylko może, chodzi przy meblach, mówi podobnie jak Twoja. Mam pediatrę w bliskim otoczeniu i uważa, że rozwija się bardzo dobrze. Także nie ma powodów do obaw. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, niektóre w tym wieku jeszcze np.nie raczkują.

Gość gość
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Troszkę się uspokoiłam, ale mimo wszystko vędę o tym myśleć dopóki nie zacznie

Gość gość
Autorko, nie pamiętam jak było z córką,zresztą ma już 7 lat. Ale syn ma 14 miesięcy i dopiero niedawno zaczął chodzić,dość późno w ogóle zaczął siadać i raczkować,ale nie przejmowałam się. Reaguje na imię,potrafi zrobić "brawo" (ale to też od niedawna), mówi "da" .. ale paluszkiem nie pokazuje ( o ile pamiętam córka też dłuuugo nie pokazywała), książeczki też go nie interesują,co najwyżej chce je wziąć do buzi, a o rzeczach typu sorter nawet bym nie pomyślała...tak małe dziecko? Ok, z pewnością są dzieci,które w tym wieku to potrafią,ale litości, jest ich mniej niż więcej. Po co sugerujesz się jakimiś durnymi poradnikami? To,że to twoje pierwsze dziecko nie zmienia faktu,że powinnaś kierować się przede wszystkim swoim rozsądkiem i intuicją. Nie histeryzuj. Nie czytaj tutaj na kafe mądrości typu "mój 3-miesięczniak już sam jadł,a jak miał rok,to płynnie czytał", bo to najczęściej są bzdury,a potrafią zestresować niejedną świeżą mamę. Dzisiaj każda ,oczywiście samozwańcza psycholożka mądrzejsza od każdego pediatry, diagnozuje u dziecka autyzm ,Aspergera i zaburzenia integracji sensorycznej...Bo dziecko czegoś tam nie robi,a robi coś tam,a bo było napisane,że nie powinno albo że powinno,to jeb - jest autyzm jak nic czy inne coś. Na siłę szukają najmniejszych odstępstw od normy,tylko że ta norma jest bardzo elastyczna, ponieważ każde dziecko jest inne i o ile nie jest rzeczywiście chore czy ciężko upośledzone,to kompletnym idiotyzmem jest dla mnie szukanie problemów na siłę. Ale to dzisiaj bardzo modne,wiesz. Przy okazji należy przykładnie nastraszyć inne matki,żeby im nie było lepiej,a co. DLa pocieszenia: KAŻDE dziecko w końcu ptrafi chodzić,mówić, czytać,pisać.... tylko każde uczy się tego w swoim tempie. Wysyłanie 16-miesięcznego dziecka na naukę języków (po jaką cholerę????) czy akrobacje wodne,bo mamusie mają przerost formy nad treścią i są zbyt ambitne jest dla mnie niczym innym jak zbiorową histerią podyktowaną modą i dzisiejszymi "mundrymi" specjalistkami od dzieci ,tak często goszczącymi w DD TVN albo udzielającymi się na wszelkich blogach odnośnie macierzyństwa... Co zrobicie za 5-10 lat? Półroczniaki będą wysyłane na balet czy 3-latki będą latać na zajęcia z zaawansowanej astro-fizyki,bo to takie trendy i jak poważnie brzmi????

Gość gość
U 10 miesięcznego dziecka autyzmem martwilabym się tylko i wyłącznie gdyby dziecko nie chciało patrzeć w oczy, unikalo kontaktu wzrokowego nie patrzyli na twarze, nie uśmiechało się. N tym etapie reszta jest nieważna bo te wszystkie tabelki to można sobie wsadzić nie powiem gdzie bo kazdze dziecko nabywa te umiejętności w swoim tempie,to nie wyścig szczurów.

Gość gość
Kobieto z twoim dzieckiem jest wszystko ok. Nie martw sie na zapas glupotami

Gość gość
Też mi się wydaje, że z Twoim dzieckiem jest wszystko w porządku (swoją drogą polecam książkę "pierwszy rok życia dziecka" tam masz wykresy umiejętności bez zbędnej spiny). Na pocieszenie powiem, że mój synek jak zaklęty nie chciał robić "papa" do ok. 18 mż. Za to wcześnie zaczął "wysyłać" buziaki na pożegnanie. Oficjalne "papa" zrobił w pierwszym tygodniu po 2 urodzinach. Dużo zależy od tego czy dziecko jest uparte i lubi postępować przekornie. Mój taki jest. Musiałam się z tym pogodzić. W późniejszym okresie nie ma znaczenia to co kto kiedy zaczął robić gdy był niemowlakiem. Spójrz na nas. Jakie znaczenie ma to kiedy zaczęłam siadać a Ty chodzić, skoro teraz i tak marnujemy razem czas na kafe :P

Gość gość
Bardzo fajnie porad i pomocy udziela Dr Jarosław Poleszczuk, jeżeli chodzi o bóle kręgosłupa.

Gość gość
Za duzo sie naczytalas i za duzo zaczynasz wymagac. Ja mialam podobnie, sama wychowuje córeczkę. To moje pierwsze dziecko, rodzinę nam w Polsce. Tez ciagle przegladalam tabelki rozwojowe i zamartwialam. Moja córka ma 9.5 mies. Dopiero probuje raczkowac, nie wstaje, nie chodzi przy meblach a gaworzyla kilka dni i przestala. Koleżanka tez sugerowała mi zwrócić uwagę na rzeczy o ktorych piszesz i zaczelam zastanowiac sie czy nie ma autyzmu. Kiedy w koncu poszlam do lekarza, bardzo mnie uspokoila. Kazala przestac sugerowac sie tabelkami i radami niektorych matek bo te, które chwala się osiągnięciami swoich dzieci czesto robia to na wyrost. Jesli dziecko jest radosne, lubi spedzac z Toba czas, bawic się z Toba, odwzajemnia Twoj uśmiech.. To po prostu daj mu czas i sie nie stresuj