Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wyobrazacie sobie niebo i piekło

Polecane posty

Gość gość

Takie pytanie mam dla Mam, które mają troszkę wyobraźni i czasu na chwilę refleksji. Mile widziane również wersji żartobliwe :)

Gość gość
nie ma czegoś takiego,to jest tylko wymysł różnych religii aby mieć władzę nad ludźmi.

Gość gość
Wyobrażenie piekła i nieba nie wzięło się z nikąd, w taki sam sposób powstały mity jako potrzeba wytłumaczenia tego co było kiedyś widziane . Ludzie nauczyli się interpretować pewne zjawiska w swój własny sposób co wynikało z wiary i niewiedzy. Napewno nie ma piekła jako miejsca ognistego które wypala nam rany na ciele (astralnym) ;) ani nieba jako raju płynącego mlekiem kokosowym :). Piekło to metafora na odczucia jakie towarzyszą duszom po przejściu na tamtą stroną a są nimi przerażenie , strach, ból psychiczny i cierpienie wywołane poczuciem niesprawiedliwości, niedokończonych spraw na ziemi, niewybaczonych krzywd wyrządzonych bliskim lub dalszym itp, przykłady można mnożyć. Piekło to cierpienie ducha które jest dużo silniejsze niż na ziemi . Niebo to rodzaj spokoju i szczęścia, zadowolenia i miłości. Będąc spokojnym i szczęśliwym czujemy się jak w niebie. Po śmierci każde uczucie jest sto razy intensywniejsze więc negatywne jak i pozytywne odczucia mogą być o tyle mocniejsze. Do uczuć dochodzą myśli i wyobraźnia duszy więc możliwe są wizualizacje , tak więc możemy stworzyć piękny krajobraz z samych naszych myśli i zabrać tam sąsiednią duszę za jej przyzwoleniem, tym sposobem mamy przy sobie ukochaną osobę z którą dzielimy widok zachodzącego słońca siedząc na plaży przy szumiącym morzu :) To można nazwać niebem :).

Gość gość
18.39 - piękne !

Gość gość
no niebo to takie pieękne miejsce gdzie wszyscy sie lubimy i kochamy i nie ma zlych ludzi i glupich tez niema i liczy sie ideja nie materia xdd a pieklo to szara garsonka, aktuwka ,makdonald ,ludzie niedobrzy i kosmos tak wgl

Gość gość
Kiedyś przeczytałam,w jakimś opowiadaniu chyba,na pytanie zmarłego,czy trafi do piekła,odpowiedź: "Dupa tam,nie piekło. Piekło,to wy macie na ziemi. Tu jest raj. A czy to się komuś podoba,czy nie,to już jego sprawa". Nie wiem dlaczego,ale niesamowicie mi się te słowa spodobały. :)

Gość gość
No bo człowiek sam sobie jest piekłem i niebiem , dla innych i dla siebie. Na ziemi mamy ciało i ducha więc piekło można urządzić materialne i wręcz przeciwnie, duchowe ale każdy człowiek idzie spać, ciało może się wyłączyć i zapomnieć na chwilę, tam po drugiej stronie dusza nie śpi, stale rozmyśla, czuje i cierpi, stąd to piekło tam jest straszliwsze. Jeden człowiek który nogą był po tamtej stronie powie co innego a drugi ledwo wyrwie się śmierci i powie że widział kolory i piękną muzykę. Każde wedle własnego stanu ducha i poziomu świadomości (jest ich ponoć 7 z tych podstawowych ).

Gość gość
niestety piekło jest naprawdę ale elewacja bram piekielnych jest bardzo dopracowana i nic po niej nie widać co naprawdę jest wewnątrz . Po to aby człowiek czasem nie spostrzegł się za wcześnie gdzie go prowadzą i by nie uciekł. Ale jak ktoś oszukany , otumaniony tam wchodzi to za bramą jest droga piekielna (ok.30 km) a po obu stronach setki tysięcy jednakowych dołów w kształcie donicy 1.5 metra w których ogień . Dokładnie opisała to reporterka Mary Baxter z ameryki. Natomiast w Niebie jest wieczna przyroda , nie więdnące kwiaty wysyłają cichą muzykę , a rośliny bez kwiatów to nasze dobre natchnienie które na ziemi nie zrealizowaliśmy. Ludzie którzy zmarli nawet w starszym wieku tam są młodzi i nikt nie ma tam więcej z wyglądu niż 33 lata i 4 miesiące.

Gość gość
"Napewno nie ma piekła jako miejsca ognistego które wypala nam rany na ciele " Niestety ale nie będąc nigdy w piekle nie możesz pisać o niczym w kategoriach "na pewno" bo nie masz ku temu podstaw.

Gość gość
czy ja nie mam wierzyć w ewangelię bo nie żyłem w tamtych czasach ? Przecież to absurd , po to są święte księgi aby dać nam podstawy wiary . A piekło zbudowane zostało nie dla ludzi ale dla zbuntowanych aniołów i Bóg nie chce aby tam ktokolwiek zawędrował . Jednak wielu tam kończy z tych którzy nie wierzą że piekło jest . To ci którzy po ziemskiej śmierci przechodzą w zaświaty z grzechami ciężkimi i tam idąc do nieba wchodzą w dialog z demonami które uważają ich za swoją zdobycz . Mimo , że Pan przemawia do nich ratunkowo , większość z nich wybiera miejsce bez Boga . Ta walka jest bardzo dramatyczna i wielu na tej ostatniej prostej daje się zwieść pod wpływem diabelskich kłamstw . Jednak ten dramat nie dotyczy tych którzy w ziemskim życiu szukają Boga , modlą się o życie wiarą i korzystają z sakramentów kościoła . Oni szczęśliwie pokonują tę trudną drogę do nieba .

Gość gość
Jest I Niebo I piekło, tak jak dobro I zło

Gość gość
18:39. Wreszcie ktos cos madrego napisal na kafe :)

Gość gość
Nie ma nieba i piekła. Po śmierci nie ma nic. Ustają impulsy nerwowe w mózgu i człowiek przestaje istnieć.

Gość gość
To są miejsca materialne.

Gość gość
8:08 wujaszek stalin ci to powiedział?

Gość gość
gość dziś ???? Dobrze się czujesz?

Gość gość
Dusza jest niematerialna, dlatego nie podlega rozkladowi, tak wiec trafia do czysca, nieba badz piekla.Jakie zycie taki los duszy

Gość gość
Skad wy wiecie ze jest jakas dusza w ogole

Gość gość
gość dziś Bo człowiek nie chce uwierzyć, że kiedyś przestanie istnieć, więc wymyśla różne rzeczy. A niektórzy robią na tym kasę, sprzedając bajki o niebie, piekle i czyśćcu.

Gość gość
Kto nie chce wiedziec o istnieniu duszy jego rzecz, kto chce ten zyska, ale nie w postaci dobr materialnych

Gość gość
Niebo to fajne chwile w życiu. Piekło to cała reszta. Czasami to sie miesza ze sobą. Niestety piekło łatwiej sobie wyobrazić niż niebo. Wyobrażenie nieba wiąże się z wypływaniem różnych konfliktów nie do pogodzenia i pewnymi trudnościami

Gość gość
U mnie jest problem, bo piekło no to piekło, ale jak mówią o niebie to niestety wydaje mi się że to niebo to takie nadal jakby piekło tylko że w wersji light :( Niestety tak to postrzegam dlatego nie mogę się przemóc by wrócić do praktykowania wiary. Czy jest tu ktoś wierzący cudowny? kto by mnie pierwszy raz tak serio odwrócił od tego myślenia ? bez standardowego bełkotu, które jakoś nie przemawia ? a chciałabym żeby przemawiało, coś mnie odmieniło bo chciałabym mieć taką serio motywację by praktykować. W dzieciństwo to niebo jakoś zdawało się prostsze, może dlatego że człowiek miał całe życie przed sobą i sie jeszcze nim nie zdążył potężnie rozczarować i zestarzeć

Gość gość
najlepszej odpowiedzi udziela co swiadkowie jehowy.. odsylam :D

Gość gość
,,Niech ktos wybuduje mi dom ze skaly, bo ja tak bardzo chce miec solidny dom " Zartuje wybuduje sam!

Gość gość
Opis nieba z innego forum od gościa: fenix Kręgi niebiańskie to są sfery kuliste o średnicy miliona km , a wewnątrz większych sfer są mniejsze (wyższe) a w centrum nieba jest krąg Trójcy Najświętszej . W każdej sferze jest cała przepiękna przyroda ożywiona , ptaki , piękne krajobrazy i szczęśliwi ludzie . Z każdej niższej sfery widoczny jest Bóg , gdyż dla ludzi tam przebywających wyższe sfery nie przesłaniają widoku Boga , bo są doskonale przezroczyste . Każdy może przechodzić na niższe sfery i tam żyć , natomiast na wyższe sfery ( na które sobie życiem ziemskim nie zasłużył) może też przyjść ale na krótki czas , bo źle się tam czuję . Podobne kręgi są także w czyśćcu , ale to miejsca cierpienia . W 12 kręgach czyśćca ludzie doznają oczyszczenia ze swych win .

Gość gość
Czasami wydaje m się ze piekło to mamy tu na ziemi. ..a jeśli jednak po tamtej stronie to myślę że na pewno jesli chodxi o pieklo to jest tam bardzo tloczno.