Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ineeska

podwójna macica a ciąża

Polecane posty

Gość ineeska

Cześć dziewczyny :) z dwa lata temu dowiedziałam się, że mam podwójną macicę lub przegrodę w macicy. Pani ginekolog powiedziała, że przez to mogę mieć problem w zajście w ciażę, mogę poronić albo urodzić dziecko przed czasem. Nie zawracałam sobie tą informacją głowy do momentu, kiedy wraz z mężem zdecydowaliśmy się na dziecko. 3 cykl za nami i dalej nic. Wiem, że to troszeczkę krótko ale cały czas przechodzi mi przez myśl moja wada oraz to, że może stać się ona problemem w zajściu w ciążę. I tu pytanie do was :) w którym cyklu udało się wam zajść w ciąże i czy donosiłyście ją do końca czy też urodziłyście przed czasem?

Gość gość
No ale podwójna macica, a przegroda w macicy to jednak różnica, ja miałam przegrode usuwana laparoskopowo, o dziecko w sumie staralam sie 5 lat, pierwsza ciąża zakonczona poronieniem z powodu niedomogi progesteronowej, wszystkie inne badania i moje i męża super

Gość ineeska
Ginekolog nie stwierdziła dokładnie czy to przegroda, ponieważ były to podstawowe badania kontrolne. Teraz kiedy bardziej zaczęłam interesować się tym problemem mam zamiar pójść do lekarza na jakieś dokładniejsze badania. Problem tkwi w tym, że nie mieszkamy w Polsce :)

Gość gość
moja szwagierka holenderka ma macice dwudzielna (chyba,kiedy macica sie formowala to proces spajania zatrzymal sie na pewnym etapie,ma rowniez tylko jedna nerke).nikt jej tu nawet o tym nie poinformowal bo tu usg to sie robi dopiero w 10tyg ciazy.miala najpierw pare poronien.w koncu ciaze utrzymala,ale porod zaczal sie samoczynnie w 32tyg.podali dziecku sterydy na rozwoj pluc i sie urodzilo.jest zdrowy.lekarze odradzili kolejne ciaze ze wzgledu na problemy z donoszeniem i ryzyko wykrawienia.

Gość gość
*podwojna a nie dwudzielnia.sorki za pomylke

Gość ineeska
Własnie mieszkam w Holandii i mam lekkie obawy do tutejszych lekarzy i ich sposobu leczenia :) ale każdy ma inne opinie. Moja znajoma własnie jest w ciąży i USG miała robione w 8 tyg.. nie ma reguły. We wtorek wybieram się do lekarza rodzinnego po skierowanie do ginekologa na jakieś dokładniejsze badania.. myślę, że nie ma na co czekać jeżeli jest jakiś problem wole go skonsultować od razu z lekarzem :) może to pomorze w szybszym zajściu w ciążę.

Gość gość
Inesska powinnaś to skonsultować z innym lekarzem czytałam ze dziewczyny z podwójną macica normalnie zachodzą w ciążę tylko jest to ciaza ktora wymaga większe uwagi :) wiec Glowa do góry. Ile masz lat ? Dziwne ze pomylili przegrodę z pidwojna macica .... ?

Gość Ineeska
Mam 26 lat i mysle ze to juz czas i pora na mala dzidzie w naszym zyciu :)