Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestescie dumne z bycia Polka?

Polecane posty

Gość gość
W żadnym języku się nie sepleni celowo. Seplenienie to wada wymowy i w każdym kraju są jednostki sepleniące, nawet w Anglii, Niemczech, Rosji czy Indiach. Polacy nie mają dobrych akcentów w innych jeżykach - to jest właśnie jedno z tych śmiesznych przekonań o wyższości polskości nad innymi nacjami, a prawda jest taka, że większość Polaków brzmi po prostu jak Polacy mówiący po angielsku itd., tak samo jak Niemcy zawsze brzmią jak Niemcy mówiąc po angielsku, Szwedzi jak Szwedzi itd. Tylko ci po intensywnych kursach i studiach zagranicą mówią z lepszym lub prawie oryginalnym akcentem, ale to jest niewielki %.

Gość gość
Niemcy sa dumni, ze sa Niemcami. Francuzi sa dumni, ze sa Francuzami. Anglicy sa dumni, ze sa Anglikami. Hiszpanie sa dumni, ze sa Hiszpanami. Wlosi sa dumni, ze sa Wlochami. Rosjanie sa dumni, ze sa Rosjanami. Japonczycy sa dumni, ze sa Japonczykami. (itd.,itp.) A Polacy....

Gość gość
Dobra, bo z tobą nie ma rozmowy, próbujesz na siłę udowodnić, ze polski jest prostszy od innych jezyków i znaiżasz wartość swojego WŁADNEGO narodu i języka, chociaz nawet obcokrajowcy mówia inaczej. To jest własnie to czego w polakach nie lubię, zawsze udowodnią, ze jesteś gorszy, są przekonani o własnej szarości, nie czują się wyjątkowi chociażby dlatego, że są, mają swój kraj, swój język a nie jak np. angielski którym posługuje się wiele krajów. Polski jest super prosty ma banalną wymowei gramatykę, jest prawie taki sam jak czeski i ruski a polacy sa głupi i nie umieją się nauczyć innego języka, tera jesteś usatysfakcjonowana? Zawsze mamy się czuć gorsi, spoko a tacy Amertkanie czują się zawsze lepsi i mają wyrąbane na innych i zawsze swój ogonek chwalą.

Gość gość
Co jest fajnego w Polsce? Co lubicie w swoim kraju?

Gość gość
Ja bym chciala byc Amerykanka, wtedy gdziekolwiek bym nie pojechala to moglabym byc nauczycielka angielskiego :)

Gość gość
Jak dokończycie zdanie: Jestem dumny, ze jestem Polakiem/Polka, bo...........

Gość gość
Do tej co mysli, ze wszyscy w Stanach mowia po angielsku: Prawie polowa Amerykanow w ogole nie mowi po angielsku. Sa latynosami, mowia po hiszpansku.

Gość gość
ojej doprecyzuje chodzi mi o usa...

Gość gość
Do tej co mysli, ze wszyscy w Stanach mowia po angielsku: Prawie polowa Amerykanow w ogole nie mowi po angielsku. Sa latynosami, mowia po hiszpansku. xxx oesu,oesu już się tak nie podniecaj zgryźliwy polaczku, zawsze musisz wtrącić swoje trzy grosze, podnieciłaś się już tymi swoimi wypowiedziami, w których zawsze musisz poniżyć swoich rodaków? lepiej ci wtedy? tak, mówią po hiszpańsku bo nie chcą mówić po angielsku, jakby chcieli to od małego mieliby taką możliwośc w przeciwieństwie do polski, zresztą co to za różnica? hiszpański też jest fajny i jest bardzo rozpowszechniony, znasz te dwa języki i jesteś panem świata, a jak w dodatku znasz polski to jesteś jeszcze lepszy, ja tam uważam, ze polski to z******ty język, piekny i wyjątkowy i taki frustrat jak ty mi go nie obrzydzi chocby nie wiem co, polecam go nie używać więcej, możesz się przerzucić np. na czeski, podobno taki sam jak polski, pa

Gość gość
Amertkanin to z deifinicji mieszkaniec USA, tak się mówi na nich, nie na Meksykanów czy Brazylijczyków.

Gość gość
No i już komus gul skacze, a było w miarę miło :(

Gość gość
gdzie było miło? licytowanie się który język jest trudniejszy i udowadnianie, ze polski jest łatwy i taki sam jak czeski i w ogóle zaniżanie wartości polaków i polskiego? widać lubisz g*wno w papierku

Gość gość
Ciekawa jestem skąd się bierze ta wzajemna krytyka i poczucie że jest się gorszym? To prawda że prawie każdy naród chwali się sam i nie czeka na komplementy , Polacy natomiast......naśmiewają się z siebie, szydzą z siebie i swojego kraju a uwierzcie mi że takie podejście nie służy nikomu. Jak cię widzą tak cię piszą a jak widzą zakompleksionego polskiego szaraka to tak też go postrzegają. Zastanówcie się lepiej nad tym ile zalet ma polskość, Polska . Czy wiecie wogóle ile jest ciekawych pięknych miejsc w Polsce? Jak dobre i chwalone na Zachodzie jest nasze jedzenie? Jak dobre mamy kosmetyki i naturalne suplementy diety? Jest mnóstwo tego do wychwalania ale jak ktoś ma głowę nisko to nie zauważy tego co na wyższej półce . Jak będziecie się cenić i lubić to tak też będą robić inni.

Gość gość
Wydaje mi się że to poczucie niższości bierze się z wychowania. Jesteśmy bardzo mało otwarci, już w domach od dziecka słyszymy jak ktoś kogoś obgaduje, krytykuje itp. Polacy nie lubią kiedy ktoś ma więcej a sam chce być tak widziany . Nie wiem czy komuna miała na to jakiś duży wpływ ale myślę że owszem bo zanim otwarto wolny rynek, była duża nierówność wizualna i materialna że tak powiem między ludźmi, wtedy była duża przepaść pomiędzy tymi co mieli bo jakąś drogą zdobyli a tymi którzy tych możliwości nie mieli . Od tej pory każdy się troi i czworzy żeby mieć a najlepiej więcej niż sąsiad. Uczymy nasze dzieci że markowa metka stanowi naszą wartość.

Gość filolog
Argument ze jestesmy wyjatkowo madrzy bo uzywamy "trudnego języka" jest idiotyczny. Nikt nie UCZY się ojczystego języka, ojczysty język jest PRZYSWAJANY, przy pomocy mechanizmow obecnych w mozgu tylko w dziecinstwie. Nawet dziecko z zespolem downa,uposledzone umyslowo w stopniu malym lub umiarkowanym przyswoi ojczysty język i bedzie się nim poslugiwac z bezbledna gramatyka. Niewazne czy to jest chinski, polski czy finski. Przyswajanie pierwszego jezyka(ow), niezaleznie od stopnia ich skomplikowania, nie ma nic wspolnego z wybitnym IQ - to normalna, wrodzona funkcja w miare normalnych mozgow. UCZENIE SIE jezyka to zupelnie inny proces,zachodzacy w innej czesci mozgu i tu maja znaczenie intelekt,talent itd.

Gość gość
Niemcy sa dumni, ze sa Niemcami. Francuzi sa dumni, ze sa Francuzami. Anglicy sa dumni, ze sa Anglikami. Hiszpanie sa dumni, ze sa Hiszpanami. Wlosi sa dumni, ze sa Wlochami. Rosjanie sa dumni, ze sa Rosjanami. Japonczycy sa dumni, ze sa Japonczykami. (itd.,itp.) A Polacy.. Co jest fajnego w Polsce? Co lubicie w swoim kraju? Co jest fajnego w Polsce? Co lubicie w swoim kraju? Co jest fajnego w Polsce? Co lubicie w swoim kraju?

Gość gość
"Ja znam 5 germańskich i uważam, że są do siebie bardzo podobne. Oczywiście nie wszystkie znam w identycznym stopniu i niektóre tylko w zakresie podstawowym (I poziom kursu zaliczony). To samo mogę powiedzieć o słowiańskich. Czytając instrukcje obsługi po PL, CZ, SK, SL, LT, LV, BG, HR itd. jestem w stanie prawie wszystko zrozumieć. " x Czyli wg Ciebie czeski, słowacki, polski, litewski, łotewski, słoweński, bułgarski, chorwacki to jeden pies? :O Ty widziałaś chociaż część z tych języków na oczy/słyszałaś na własne uszy? x Więc jak rozumiem poniższe losowe zdania świetnie każdy Polak rozpozna :D I rozpozna które zdanie z którego języka. Dabar Dzūkija dažniausiai suvokiama kaip pietų aukštaičių patarmės arealas, t. y. kaip buv. Hronika iedalīta četrās grāmatās. Pirmā un otrā grāmata (pēc apjoma daudz īsākas par sekojošajām) aptver bīskapu Meinarda un Bertolda darbību, trešā grāmata De Livonia (III—XII, 5) apraksta Vidzemes iekarošanu un Tālavas latgaļu pāriešanu kristietībā (1199.—1208.). Godine 1671. “Judicium delegatum” – posebno određen sud osuđuje Frana Krstu Frankapana na smrt zato što nije prijavio Petra Zrinskog i što je pozivao na ustanak. Ban Petar Zrinski osuđen je zato što je htio postati vladar. x Dodatkowo w bułgarskim używa się cyrylicy. Gratuluje jeśli język polski pozwala czytać cyrylicę i powyższe 3 języki (wiecej mi się nie chciało)

Gość gość
Mniejsza o język-i wcale nie jest to jeden z najtrudniejszych języków na świecie -za to jeden z najmniej przydatnych:-) Polacy to bardzo nieprzyjemny naród-początkowo miły ale przy sprzyjającej okazji wyłażą demony tej nacji-zimni ludzie w zimnym kraju , bez uczuć wyższych ale roztkliwiający sie nad swoja nieszczęśliwą historią zamiast pracować na swoja przyszłość i dobrobyt-zawistnicy i rasiści gotowi nawet zabijać za kolor skóry i inne wyznanie ,ludzie tak przytłoczeni kompleksami że muszą to sobie rekompensować wyżywając się na innych nacjach...przykro mi ,bo bywam w wielu krajach Europy i nie tylko i nie jest to jakaś odosobniona opinia o Polakach i Polsce-wszędzie jesteśmy postrzegani raczej dwuznacznie i niepochlebnie

Gość gość
Dorzuce swoje 3 grosze, moim znajomi o Polakach mowia, ze nie usmiechaja sie na ulicy, ze sa zdystansowani..

Gość gość
Jesli chodzi o rodziny z jednej rodziny to latwiej sie jest ich uczyc, co nie oznacza, ze same w sobie sa latwe. Nie wiem nad czym tak rozkminiacie.

Gość gość
Pokaż mi ten ranking trudności języków. Już drugi raz o niego pytam? A może on istnieje tylko w twojej wyobraźni? :) Odnoszę wrażenie, że to facet pisał. Bo ta wyższość rzeczy polskiej nad wszelką inną rzeczą jest typowa wśród polskich panów z bardzo ograniczoną wiedzą.

Gość gość
Wszystko zależy od historii danego kraju a żaden inny nie ma takiej jak Polska. Polska to kraj o nieszczęśliwej historii o nieszczęśliwym, niekorzystnym położeniu geograficznym, wszystko to rzutuje na psychikę ludzką daleko w przód. Niemcy do tej pory pokutują poczynania przodków choć minęło tyle lat a świadczy o tym ich polityka wobec obcokrajowców . Niemcy w Niemczech mają mniej praw niż mniejszości narodowe jest to też bardzo arogancki naród. Francuzi uchodzą za nacjonalizstów, zamkniętych hermetycznie w swoim języku i kulturze i choć przynależność do Unii sprawiła że musieli zgodzić się na Multi kulti to naura pozostała taka sama. Francuzi rzadko kiedy znają język obcy , nawet z angielskim jest problem. Brytyjczycy to nacja dumna, zadufana w sobie , fałszywie i nieprawdziwie otwarta na innych, tak naprawdę wygoniliby z kraju wszystkich niebrytyjczyków. Można tak wymieniać i wymieniać. My Polacy zbyt bardzo fokusujemy na własnych wadach nie widząc wad innych, inni swoich wad nie widzą , widzą natomiast wady innych. Dumne narody EU które od dawna otwarte i bogate przyglądały się z pochyloną głową na nas i resztę krajów Europy centralnej i wschodniej, mają się za coś wyższego . To kruche nastawienie , wszystko potrafi minąć i runąć jak domek z kart, Popatrzcie co wojna robi z Europą. Europejska Duma starych państw EU już cierpi .

Gość gość
Jak twierdzi autor bloga claritaslux w rankingu Harest language to learn najtrudniejszym językiem jest język polski. I faktycznie, do najłatwiejszych on nie należy. Mamy 7 przypadków, 3 rodzaje, mnóstwo wyjątków od reguł i bardzo trudną wymowę. Na opanowanie go w dobrym stopniu potrzeba kilku lat. Chociaż wielu Polaków nigdy nie poznaje całego języka polskiego, robiąc masę błędów. Bardzo ważna jest też znajomość frazeologizmów, którymi – wbrew pozorom – wiele osób posługuje się nieprawidłowo. Kolejną trudnością jest ortografia i interpunkcja, zatem uczący się musi zmierzyć się z przykrą koniecznością opanowania pewnych zasad.

Gość gość
Wszystko polega na tym że to my wyjeżdżamy i szukamy czegoś lepszego a inni to widzą i noszą nosy do góry ale przyjdzie czas że im ten nos opadnie w dół bo niedługo to Polska będzie krajem do którego będą napływać ludzie a Polacy otrząsną się ze swoich kompleksów będę popełniać błędy obecnych bogatszych państw . Trzeba zachować zdrowy rozsądek we wszystkim .

Gość gość
Nie tylko Bułgarski używa cyrylicy, już o tym pisałam. Ukraiński, Białoruski, Macedoński i nie tylko. Jesteśmy pokoleniem PRL-u (przynajmniej większość z nas), więc choćby w szkole podstawowej mieliśmy ruski w podstawie programowej od 4 klasy, także większość z nas cyrylicę zna. Nawet jak się nie zna, a zna się np te tzw. "greki" z matmy to też jest sie w stanie rozszyfrować sporą część tekstu cyrylicą (choć jest trudniej, bo w grece nie ma dwuznaków sz, dz, cz) A przytoczony wyżej nowy tekst jest po litewsku. Byłam na Litwie. Pracowałam też rok z Litwinką mieszkającą w Polsce od kilkunastu lat i świetnie mówiła po polsku, chociaż wychowywała się na Litwie w rodzinie litewskiej, a nie polskiej. Dla niej polski nie był trudny do nauczenia.

Gość gość
Pokaż ten ranking a nie bloga mi przytaczasz. Tak usilnie szukasz argumentów, że zamiast suchych faktów na profesjonalnych stronach, drążysz blogi pisane przez przeróżne osoby, które czasem coś wiedzą, a innym razem nic.

Gość gość
Ja z ciekawosci weszlam na angielskie i amerykanskie strony w poszukiwaniu najtrudniejszych jezykow swiata i wcale tam nie bylo polskiego...

Gość gość
Odnośnie tematu: tak, ja jestem dumna. Odczuwam coś specyficznego, satysfakcję, radość, gdy będąc za granicą mam okazję powiedzieć, że jestem Polką.

Gość gość
Do Polski już od lat napływają imigranci. Nie wiem gdzie mieszkasz, że tego nie widzisz, ale jest pełno Wietnamczyków, Ukraińców, Ormian i bardziej egzotycznych narodowości (których pochodzenia nie znam, ale wyglądają na Mongolczyków, choć mogę się mylić). Pochodzę z małej miejscowości w mazowieckim i jest tu prawdziwe multikulti, a jeszcze 15-20 lat temu każdy tu każdego znał od pradziada.