Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joreee

Nagłe podwyższenie OB

Polecane posty

Gość joreee

Witam. Może jest tutaj ktoś, kto zna się na tym. Od roku leczę się na rzs. Przed każdą wizytą u reumatologa muszę zrobić badania. Kiedy zaczynałam leczenie moje ob wynosiło 57. Ostatnie badania cztery miesiące temu, było już tylko 20. W środę zrobiłam badania i szok, bo ob 56. I zastanawiam się nad przyczyną. W poniedziałek miałam bliski kontakt ze schodami...czyli krótko mówiąc nieźle się sponiewierałam. Cała prawa ręka posiniaczona, prawy bok mocno obolały. Czy to dość mocne potłuczenie mogło spowodować wzrost ob? Morfologia w norm

Gość gość
a dlaczego nie badasz crp albo i hs-crp?

Gość gość
Robiłam te wszystkie badania na początku leczenia. Później miałam się stawiać na wizyty z morfologią, alatem i ob. I jak do tej pory wszystko w normie a ob cuuudnie spadło do 20. I teraz taki zonk. Jak odebrałam ten wynik zaczęłam szperać w internecie i znalazłam post kobietki, która miała stłuczoną kostkę i ob 50. Nie mam zamiaru zaprzestać leczenia, bo we wtorek zapisuję się do mojej pani doktor...ale zastanawiam się skąd to wysokie ob. Czy przyczyną może być to mocne potłuczenie?

Gość gość
Bardzo współczuję choroby . Podbije :(

Gość gość
Tak, urazy powodują podwyższenie ob. :) Zresztą powyżej wspomnianego crp również. ;)

Gość joreee
Dzięki za podbicie i odpowiedzi :) Odetchnęłam z ulgą, przynajmniej na razie. Jak dojdę do siebie powtórzę badanie i zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam ;))

Gość gość
Podwyzszone OB oznacza jakis stan zapalny.

Gość gość
Miales kiedykolwiek przy twojej chorobie tak podwyzszone ob?

Gość joreee
Na początku leczenia miałam ob 57. Leczę się od prawie roku, biorę methotrexat i ob spadło do 20. Teraz zrobiłam badania, kiedy byłam mocno potłuczona i poobijana. Nie wiedziałam, że to może mieć wpływ na wynik. Jak dojdę do siebie po prostu powtórzę ob i zobaczymy co wyjdzie. Ze strony stawów nie czuję żadnych dolegliwości, więc to na pewno nie jest przyczyną.