Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w blokach mieszkalnych

Polecane posty

Gość gość

każde mieszkanie ma tą samą powierzchnię? Np. parter 3 drzwi, za każdymi 40mk?

Gość gość
Każde mieszkanie w tym samym pionie na wszystkich piętrach ma taka sama powierzchnie. Jeśli np na parterze ( i każdym innym pietrze) sa trzy mieszkania to każde może mieć inna powierzchnie ale każde w pionie musi mieć taka sama i taki sam układ pomieszczeń

Gość gość
u mnie w klatce są po dwa mieszkania na każdym poziomie po lewej stronie są 4 pokojowe po prawej 3 pokojowe na parterze jest jedno 2 pokojowe i jedno 4 pokojowe

20:11, a nieprawda, bo u mnie niemal każde mieszkanie jest inne, piętro pode mną jest większe, a 2 niżej jeszcze większe, bo zamiast balkonu jest tam większy pokój

Gość gość
Ale ja głupi jestem. Nie wiedziałem tego. Czyli że mogą być w jednym ''domu'' kawalerki i apartamenty :0

Gość gość
Nie może tak być ze na parterze SA inne mieszkania niż na pozostałych piętrach, no cyba ze lokatorzy sami sobie je przerobili np z trzech pokoi na dwa, ale nie może mieć innej powierzchni

Nie. U mnie w bloku są 3 piętra i tylko na moim są na lewo od windy dwie kawalerki. Gdzie indziej jest w tym miejscu jedno mieszkanie.

20:18 jasne, że mogą :) oczywiście mowa tu o w miarę nowym budownictwie, bo kiedyś to wiadomo, wszystkie bloki na jedno kopyto i wszystkie mieszkania jak od linijki, może to i było lepiej, złodzieje deweloperzy nie oszukiwali na metrach :)

Gość gość
20.18 no ale powierzchnia musi być taka sama jak w każdym pionie

Gość gość
Nie spinajcie się, bo to są luźne pytania. Powiedzcie mi co sądzicie o parterze, a co o środkowych i ostatnich piętrach.

Gość gość
gość dziś owszem może, nie kompromituj się. zazwyczaj całe piętra mają tę samą powierzchnię (choć i to nie zawsze), ale już mieszkania na nich są różne. Na jednym może być trzy o różnych metrażach, a na kolejnym dziesięć klitek po kilkanaście metrów. W wielkiej płycie było zazwyczaj tak, że każde piętro było klonem poprzedniego, ale pod koniec epoki wielkiej płyty i to nie było już takie oczywiste, bo metraże bywały różne

Gość gość
stare bloki sa według pionu,nowe mogą mieć odchyły

W starych blokach też różnie bywało, np. znajoma mamy dała fachowcom łapówkę i poprzestawiali jej ścianki podczas budowania, ma kompletnie inny układ, niż reszta ;) A blok z lat `70.

Gość gość
Przyszło mi do głowy teraz, że to debilizm, bo biedak z kawalerki mieszka face to face z kimś z 3 pokojowego, ale chyba jednak moja teoria jest błędna. :)

Gość gość
Przeważnie ci z 3 pokojowego to większe biedaki niż ten z kawalerki, bo np. mieszka tam cała rodzinka.

Gość gość
To jest BARDZO rozne. W blokach z wielkiej plyty mieszkania "leca" pionami i te ktore sa bezposrednio nad soba za identyczne (poza parterem, pietrami przejsciowymi, itp.), ale w jednej klatce moga wystapic wszystkie typy mieszkan: od kawalerki po czteropokojowe lub większe. Zupelnie inaczej jest w nowych blokach. Wiele jest przekombinowanych, ludzie dziela mieszkania lub lacza, bo wszystko wolno i deweloper zrobi co chcesz i za co zaplacisz, wiec czesto pod jednym duzym mieszkaniem sa dwa male, albo odwrotnie. U mnie w bloku poziom nizej jest piec mieszkań na jednym pietrze, a u mnie, czyli pietro wyzej, tylko trzy.

Gość gość
Myślicie, że dużo jest rodzin wynajmujących m2 lub m3. Takich, którzy mają wyjebane i mogą się przeprowadzać kilka razy w roku? A właśnie ile się płaci za wynajem, a ile czynsz.

Gość gość
Nie myl nazw :P Opłata za wynajem = czynsz, czyli ta forsa, którą płacisz właścicielowi. Przeróżne opłaty związane z działalnością wspólnoty/spółdzielni albo mediami, to opłaty.

Gość gość
Jest trochę i rodzin wynajmujących, ale pierwszy raz słyszę, aby się co pół roku przeprowadzały.

Gość gość
Koszty utrzymania: czynsz najmu 500 PLN + czynsz do spółdzielni 300 x Weź się doucz pośreniczku

Gość gość
skopiowałem z opisu to

Gość gość
U mnie w boku na każdym pietrze sa po trzy mieszkania dwupokojowe i każde ma taka sama powierzchnię tylko inny układ