Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Czy byłybyście w stanie nadać dziecku nietypowe imie?

Polecane posty

Ja tak, o ile byłoby to tradycyjne imie polskie, np. Dobrosława :P Nadawanie imion zagranicznych lub jakichś totalnie wziętych z czapy, np. Nadia, Dżesika, Kewin itp to dla mnie wieś, a szczyt wsi jest dla mnie wtedy gdy ktoś nadaje zagraniczny odpowiednik imiona, które ma polską wersje, np. Nicole zamiast Nikola itp :)

Gość gość
Dlaczego Nadia, nie. To imię jest także w słowiańskin kręgu

Gość gość
Jestem w 4 tygodniu ciąży, jeszcze nie znamy płci ale od początku pomysł był taki, żeby było to imię rzadziej spotykanie. Mój typ na córkę to Diana, a mąż upiera się na Klementynie. Na chłopca pomysłów póki co brak.

Gość gość
Olaf to nietypowe imie?

Gość gość
Pankracy i. Bonifacy. Ja pietole. Jak w teatrze kukiełkowym

Gość gość
Nadia to arabskie imie a ruskie to jest Nadieżda i skracają Nadia albo Dunia jak w zbrodni ja karze. doczytaj zanim sie osmieszysz

Gość gość
Moj syn ma na imie Nadar

Gość gość
Dziecko może wybrać życie i karierę poza granicami Polski. Wyobrażacie sobie Niemca, który ma przyjąć do pracy kogoś o imieniu Przemysław? A skoro o Niemcach mowa, to najbardziej śmieją się z Klaudii. Po niemiecku klauen oznacza podpieprzyć, ukraść. Warto sprawdzić, jak na świecie imię dziecka będzie funkcjonować.

Gość gość
Jakbym miała męża obcokrajowca i mieszkała zagranicą nazwałabym dziecko Charlotte. ale mąż jest Polakiem i mieszkamy w kraju wiec bedzie polskie imie. :)

Gość gość
taaaak szczególnie smieją się z Claudi Schiffer ;D ale masz racje warto sprawdzac takie rzeczy, tak samo jak Nicola to imie dla faceta np we Włoszech. jak bede miec córke to nadam jej imie Sara bo jest ladne i krótkie :)

Gość gość
Sara kojarzy mi się z tą książką Sara mala księżniczka :) Też lubię krótkie imiona dla dziewczynek. :)

Gość gość
Charlotte kojarzy mi sie z szarlotką :) mi sie podoba Malwina

Gość gość
Gdyby takie imię mi się podobało to czemu nie? Mamy Filipa i Natalkę, nie żałuję tego wyboru. Zawsze znajdzie się ktoś komu nie pasuje i czy warto się tym przejmować?

Gość gość
gabriela jest fajne ale brzydko zdrabniają Gabrysia albo Gaba

Gość gość
Nie, tylko takie, które funkcjonuje na całym świecie. Mieliśmy kolegę w szkole o imieniu Askaniusz. Mamusia tego chłopaka była filologiem klasycznym, przeczytała "Eneidę" i skrzywdziła dziecko. Wszyscy mylili z Arkadiuszem. Do tego miał mało wytworne nazwisko. Często tak się zdarza. Mieliśmy jeszcze Miłosza i Bazyla w szkole, też mi się nie podoba i na pewno nie Sonia, albo Sara. Często ma tak na imię pies. Patologia krzywdzi dzieci imionami typu Dżesika, Brajanek, Natan i podobne, a uważający się za wyjątkowych i oryginalnych często rzadko obecnie spotykane imiona Zbigniew, Jerzy, Eugeniusz, Stanisław, Tadeusz, nawet Bożydar jest w przedszkolu, to chyba lepiej już niż te Kewiny i Brajanki :-)

Gość gość
Mnie się najbardziej podoba imię Ewa. Krótkie, fajne i światowe

Gość gość Ola
Nie jestem zwolenniczką nietypowych imion. Wolę tradycyjne, jak choćby Jakub, Krzysztof, Marcin, Piotr, Paweł, Marek czy jakaś Anna, Agata, Monika, Marta, nie wiem. Nie szkodzi, że oklepane. Nie chciałabym wystawiać dziecka na pośmiewisko. Głupie imię i często nazwisko naraża dziecko na przykrości i kpiny wśród rówieśników w szkole, lepiej tego oszczędzić dziecku

Gość gość
Zdecydowanie nie. Nie widzę nic złego w zwyczajnych imionach, byle nie Amelie, Dżesiki, Brajanki i inne Kewinki

Gość gość
nie, nigdy

Gość gość
ja chyba też nie

Gość gość
Chciałabym dać dziecku na imię Bączek

Gość gość
Amelia i Klaudia to bardzo ładne imiona i dość już popularne, podobnie akceptowalne są Nikola i Nadia, a zdecydowanie najgorsze te z obcą pisownią np Jassica ale Dżesika też denne.

Gość gość
Akurat brajany, Nikole i Dzesiki nie sa nietypowe, a wrecz popularne w niektorych sferach Nie chce dac dziecku imienia bardzo popularnego, sama mam bardzo rzadkie i jestem z niego zadowolona, bo nie znam nikogo o tym imieniu. Mozna miec kompleksy z powodu rzadkiego imienia, ja zrobilam z tego atut :)