Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapryszczona_gęba17

Mam pełno pryszczy, już nie mam siły

Polecane posty

Gość zapryszczona_gęba17

Mam 17 lat i pryszczatą mordę. Tak jest odkąd pamiętam- zawsze pryszcze i pryszcze... :( Piszę, bo jestem na skraju załamania nerwowego, na twarzy mam 3 OGROMNE podskórne pryszcze obok siebie, i wiem, że nawet, jak znikną to na ich miejsce pojawią się następne.. Mam obrzydliwą cerę, nie mogę na siebie patrzeć, czuję się okropnie.

Gość gość
Nie martw się. Miałem ten problem przez okres dojrzewania. Przeszło mi jak miałem 23 lata.

Gość gość
Czasem to chorobliwe, moja koleżanka tak miała gdy miała 15. Cała twarz pryszcz przy pryszczu. Chodziła do dermatologa, jakieś leki brała i po pół roku miała gładziutką cerę no czasem pryszcz jak to u nastolatki. Jak masz ich tak dużo i to ciągle to może lekarza się poradź. Dermatolog może pomóc.

Gość zapryszczona_morda17
Nie wiem, czy rodzice będą chcieli wyłożyć kasę na dermatologa :(

Gość gość
Witam odpowiem Ci na pytanie : DIETA ,DIETA DIETA , wyłącz z diety nabiał ,bo on jest główną przyczyną , a potem jeśli by nie pomogło po pół roku ,to odstaw gluten , pij dużo wody i jedz duzo owoców i warzyw , koniec ze słodyczami kawą , nie wiem ile masz lat :) czasami mogą być błędy w pielęgnacji.

Spróbuję diety, ale to jest raczej genetyczne :( Siostra też ma pryszcze, mama też ma pryszcze... :(

Gość gość
zbadaj hormony

Gość gość
a co ma kawa do pryszczy, gorzka czekolada? mi czesto na poliku wyskakuja jak za dlugo poscieli nie upiore czy poloze sie na rekawie przechodzonej bluzy. to chyba z kurzu i brudu. jak kosiarka robie w ogrodzie to tez leci mi tyle kurzu na twarz - potem caly wacik zabrudzony. jak przy sianie robie tez. no nie wiem, na wsi jak sie robi to ciezko nie miec kontaktu z kurzem

Gość gość
Rozumiem cię, ale niestety nie pocieszę mam 35 lat i pryszcze. Jak cera skłonna to nic nie pomoże.

Gość gość
prosze panstwa; - toksyny z jedzenia - pasozyty - alergie pokarmowe o ktorych istnieniu nie macie swiadomosci - zaleganie masy kalowej w jelicie gr. - zla pielegnacja - bakterie bytujace na skorze - jakies gronkowce itd. (jesli hormony sa ok)

Gość gość
Dość często to zapalenie bakteryjne i to powinno się leczyć. Dieta, dieta... Słowo magiczne, tylko jaka jak się przyczyn nie zna i co da jak to będzie bakteryjne? Skierowanie do dermatologa od rodzinnego dostaniesz, to będzie bezpłatnie i od tego zacznij.

Gość gość
ale czego zapalenie bakteryjne- skory twarzy? a moze oznaka toczacej sie infekcji w organizmie? moze wedruje w krwi juz cos, bo np. w jakims miejscu ma ognisko zapalne

Gość gość
Piszesz że siostra i mama też mają trądzik więć może przyczyna leży w nużeńcu który powoduje nużycę .

Gość gość
Ja odrzuciłabym mięso, szczególnie czerwone

Gość gość
może dermatolog w przychodni za darmo?

Gość gość
nie odrzucajcie miesa, bo anemie bedziecie miec

Gość gość
Mi przeszedł trądzik jak przestałem się masturbować, a miałem go kilka lat i nawet brałem izotek. Po prostu była to wina hormonów.

Gość gość
Nużyca nie jest przyczyną trądziku a odwrotnie, to trądzik może stwarzać wyjątkowo korzystne warunki i doprowadzić do niej.

Gość gość
Nużyca przejawia się w postaci ropiejących krost, trądziku oraz wyprysków skórnych, głównie dotyka twarz oraz jej obręb. Głównym pożywieniem pasożyta jest łój i przesącze osocza krwi, a także wydzielina gruczołów łojowych oraz komórki nabłonkowe.

Gość gość
Poszukaj w necie porad na ten temat. Jedni leczą się drozdzami, inni wyrzucają z diety to i owo. Kiedyś znajomy przemywał twarz naparem z liści laurowych - pomogło. Z tego co czytałam, to na każdego co innego działa. Kupujesz drogi lek: kolezance pomógł, a tobie nie pomoże. Musisz poobserwowac reakcje swojej cery i znaleźć to, co ci pomoże. Powodzenia

Gość gość
NIE KOMBINUJ Z DIETĄ. Nabiał jest potrzebny. Też miałam problem z trądzikiem i z desperacji zaczęłam wykluczać pewne produkty. Nabawiłam się rozstępów. Trądzik minął z wiekiem.

Gość gość
akurat nabiał nie jest potrzebny :D jest to kategoria pozywienia ktora najbardziej zaśluzowuje nasz organizm, oziebia go i zasyfia, bo w tymze znajduja sie hormony z dawcy - parzystnokopatytnej rogacizny. to jest dla cieląt pokarm a nie doroslego czlowieka. poza tym nabial trawi sie do cukrow a to uwielbiaja pasozyty i candida. miesza nam w hormonach. jak pilam mleko to non stop katar i chrzkanie mokra flegma, bol brzucha, od razu krosty. odkad odrzucilam nabial powiedzmy ograniczylam do minimum - jest b. dobrze. zamiast tego straczkowe, ciecierzyca itd.

Gość gość
Tez tak mam: duzo nabialu (uwielbiam) = katar, sluz, wypryski i ataki glodu. Wyrzeczenie sie nabialu jest dla mnie jak katorga, ale staram sie zmniejszac spozycie . Ciezko jest, ale warto. No i waga spada sama.

Gość gość
Jest bardzo skuteczny peeling - tani i dziala, robi sie go z sody oczyszczonej. Lyzeczka sody, lyzeczka wody (1 do 1) i ta papka masujesz DELIKATNIE twarz; Zmywasz woda, najlepiej przegorowana, chlodna. Omijasz okolice oczu! Powodzenia. Raz, gora dwa razy w tygodniu, nie wolno wiecej.

Gość gość
gość dziś Tez tak mam: duzo nabialu (uwielbiam) = katar, sluz, wypryski i ataki glodu. Wyrzeczenie sie nabialu jest dla mnie jak katorga, ale staram sie zmniejszac spozycie . Ciezko jest, ale warto. No i waga spada sama. x x bo nabiao jest wysoce insuligenny - polecam fora dla cukrzykow

Gość gość
Nie pocieszę cię bo 17 lat to jeszcze szalejące hormony a tych sobie nie wytniesz i dermatolog też nie pomoże. A jak masz jeszcze skłonności po rodzince to nawet jak sobie przeszczep z tyłka zrobisz, to i tak wyskoczą. Dieta bywa pomocna ale nie zlikwiduje problemu. Staraj się dziadostwo wysuszać punktowo Amolem i naturalnym olejkiem z drzewa herbacianego, na zmianę. Nie wysuszaj całej twarzy bo będzie efekt odwrotny, łojotok ruszy jak pendolino. Współczuję ale musisz przez to przejść, jak my wszyscy ;)

Gość gość
Nie ma potwierdzeń wpływu diety na trądzik, poza dwoma rzeczami. To zbyt indywidualne by można powiedzieć jedz to i to tak i tak a tego nie. Nie wiadomo co komu pomoże a co komu zaszkodzi. Wiadomo, że lepiej unikać czekolady i ostrych przypraw głównie chili. Mogą (podkreślam MOGĄ) zaostrzyć trądzik każdemu, ale nie muszą. Inne rzeczy związane z dietą mają wpływ indywidualny, na każdego inaczej, pomoże zaszkodzi nic się nie stanie. Jeszcze jedno, nie przy każdym trądziku da się coś zrobić ale lepiej nie stosować rad innych bo im pomogło. Przy trądziku częściej są z tego kłopoty bo tobie może zaszkodzić. Najlepiej idź do dermatologa. Odnośnie nużyc. Każdy je ma, pod lupą je widać, to normalne na człowieku ale trądzik sprzyja im i mogą się masowo namnożyć.

Gość gość
Nie ma potwierdzeń wpływu diety na trądzik, poza dwoma rzeczami. To zbyt indywidualne by można powiedzieć jedz to i to tak i tak a tego nie. Nie wiadomo co komu pomoże a co komu zaszkodzi. Wiadomo, że lepiej unikać czekolady i ostrych przypraw głównie chili. Mogą (podkreślam MOGĄ) zaostrzyć trądzik każdemu, ale nie muszą. Inne rzeczy związane z dietą mają wpływ indywidualny, na każdego inaczej, pomoże zaszkodzi nic się nie stanie. Jeszcze jedno, nie przy każdym trądziku da się coś zrobić ale lepiej nie stosować rad innych bo im pomogło. Przy trądziku częściej są z tego kłopoty bo tobie może zaszkodzić. Najlepiej idź do dermatologa. Odnośnie nużyc. Każdy je ma, pod lupą je widać, to normalne na człowieku ale trądzik sprzyja im i mogą się masowo namnożyć.

Dziękuję wszystkim za rady :( Czyli z tego co zrozumiałam mniej więcej: - dermatolog i endoktrynolog - dieta - maseczki i peelingi domowej roboty (jak czesto?) - wysuszać pryszcze Jakby co to już od dawna nie wyciskam, ale mam mnóstwo blizn. :( A co poradzicie na pryszcze podskórne? Aha i słyszałam, że trening fizyczny może pomóc. Co sądzicie?

Gość gość
Odnośnie nabiału, chodzi wam o ten z mleka krowiego. Przyczyną jest słabe przyswajanie laktozy i to ona u was powoduje reakcję alergiczną i tyle. Ogólnie laktoza jest ciężko przyswajalna przez ludzi. Najlepiej biali ją przyswajają niektórzy nawet dobrze, ale żółci czy czarni już dużo gorzej niektórzy wcale, strują się. Jeśli słabo ją przyswajasz to lepiej unikaj nabiału nie tylko o trądzik, jak nie masz z tym problemów to na trądzik nie wpłynie.