Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MŁODA_MAMaA_

Antybiotyk w zastrzykach domięśniowych

Polecane posty

Gość MŁODA_MAMaA_

Często Wasze dzieci dostają zastrzyki w pupsko? jak sobie radzicie z paniką, macie jakieś swoje sposoby na przytrzymanie malca? Czy Zastrzyki są lepsze niż doustny lek? Podobno wiele mam samych prosi o taką formę leku, jestem ciekawa Waszych opinii.

Gość gość
Moje nigdy nie dostawały domiesniowo. Raz doustnie i raz dożylnie starsze, a młodsze tylko raz doustnie

Gość gość
A czemu dziecko nie ma doustnie? Cos powaznegi?

Gość gość
Moja córka w wieku 10 m-cy miała zastrzyki. Antybiotyk doustny nie zadziałał, a ja nie zgodziłam się na szpital (było to zapalenie ucha). Zastrzyki bardzo bolesne (Zinacef), był płacz podczas podawania i potem już kojarzyła jak przychodziła pielęgniarka. Ale najważniejsze, że pomogło i uniknęłyśmy szpitala, który jest u nas tragiczny. Więcej chorób córka nie przechodziła, ma teraz 14 m-cy. Ale na przyszłość chyba wolałabym zastrzyki od razu przy tak małym dziecku, bo syropem córka pluła i miała straszną biegunkę- może dlatego lek nie zadziałał.

Gość gość
Aha, a jeżeli chodzi o przytrzymanie to pielęgniarka mi pokazała - przekłada się malucha przez swoje kolana, a jego nogi utrzymuje między swoimi nogami.

Gość Gość1234569
Z lekiem doustnym nigdy nie wiadomo jak będzie, czy dziecko nim wypluje niczego. Ten z zastrzyku przynajmniej się wchłonie ale... Moje dziecko po 19 zastrzykach..które i tak nim podziałały miało lęki. Bał się dzwonka do drzwi, nie chciał wychodzić z domu. Dla małego dziecka to jednak trauma.

Gość gość
Ja pisałam wcześniej - my mieliśmy zapisane 10 zastrzyków przez 5 dni i po trzech dniach kontrola. Gdyby nie było znaczącej poprawy i tak byłby szpital. Ale po tych trzech dniach już było dobrze. 19 zastrzyków to rzeczywiście dużo i na pewno stres dla dziecka, zwłaszcza starszego. Bo takie małe jak moje szybciej zapomni.

Gość MŁODA_MAMaa_
Czyli lepiej od razu wybrać zastrzyk zamiast ryzykować z doustnymi?

Gość gość
Tego to nikt tobie nie powie. Wszystko zależy od sytuacji, choroby, możliwości. Zawsze można zapytać lekarza czy warto takie leczenie wybrać. Przy lżejszych infekcjach pewnie nie. Ale chociażby zapalenie płuc leczone w domu- chyba prosiłabym o zastrzyki, bo syropy są ohydne i dzieci potrafią po nich wymiotować. Ale to tylko moja prywatna opinia jako mamy dwójki dzieci;-)