Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

praca w fast foodzie a ciaza

Polecane posty

Gość gość

Witam, pracuje w Mc Donalds od ponad roku,na 3/4 etatu, a jestem w 4. miesiacu ciazy. Problem w tym, ze lekarz nie chce mi dac zwolnienia. Juz teraz jest mi ciezko. Czy mogę sie przedwczesnie zwolnic, nie tracac prawa do urlopu macierzynskiego?

Gość gość
Jak to nie chce Ci dać zwolnienia?? Ja też pracuję w gastronomii, ale na zwolnienie chciałam iść dopiero w piątym miesiącu i nie podobało się to lekarzowi, że chcę tak ryzykować. A może zmienisz lekarza?

Gość gość
Ja bylam u lekarza na nfz, nie bylam u prywatnego. Jesli chodzi o Mcdo, to czy jest mozliwosc, zeby pracodawca ustalal mi grafiki na max 6h dziennie? Czesto mam tak, ze musze przyjsc na 10 albo 12h ;(

Gość gość
Ja też na nfz chodziłam i dziwił się, że chce pracować tak długo.

Gość gość
jak sobie dawalas rade? Jaka dokladnie mialas prace?

Gość gość
Ja pracowałam w pizzerii i mi pomagały dziewczyny, jak trzeba było np coś cięższego podnieść. A poza tym ja nie czułam zupełnie, że jestem w ciąży, tak dobrze znosiłam tą ciążę, a też pracowałam cały dzień na nogach nawet po 12 h. Dopiero już na zwolnieniu przeforsowałam się na działce i trafiłam na 5 dni do szpitala ze skracającą się szyjką. A co Twôj lekarz mòwi, nie chcąc dać Ci zwolnienia?

Gość gość
Lekarz powiedzial, ze wszystko wyglada prawidlowo. Sygnalizowalam mu, ze boli mnie kregoslup i w glowie mi sie kreci. To on powiedzial, ze to normalne i ciaza to nie choroba. Ja sie z tym zgadzam, ze ciaza to nie choroba. Z tym, ze nie ma co porownywac pracy fizycznej do pracy biurowej.

Gość gość
Dałaś pracodawcy zaświadczenie o ciązy?

Gość gość
A powiedziałaś mu, gdzie i po ile godzin pracujesz?

Gość gość
Powiedzialam ile godzin pracuje, gdy mu powiedzialam, ze ide na 12h to stwierdzil, ze skoro mam 3/4 etatu (30h), to pozniej mam wiecej czasu na odpoczynek. Pracodawcy nie dalam jeszcze zaswiadczenia.

Gość gość
Ale masz durnego lekarza... Ja dostalam zwolnienie już od 8 tc a pracuje w biurze... Moge zapytać z jakiego miasta jesteś?

Gość gość
wielkopolska 80 tys miasto. ja chce pracowac, tylko chce robic cos lzejszego i na mniej godzin. Wiem, ze moglabym isc do prywatnego lekarza i dostalabym zwolnienie, ale po co im nabijac kieszenie?

Gość gość
No wiesz, to juz twoj wybor. Ja tez pracowałam w mc i gdybym teraz miala wybor zaplacic 100 zl i dostac zwolnienie a dalej tam pracować to wolałabym to pierwsze. Stracilam pierwszą ciążę i teraz przy kolejnej od poczatku siedze w domu i się oszczędzam. Jesli bardzo chcesz pracowac to pogadaj z szefem to ci zmiejszy ilosc godzin. Piwiedz ze zle sie czujesz. Przeciez chyba nie cgce miec w razie czego twojej ciazy na sumieniu. Ja pracowałam po 5 godzin na studiach, a potem dostosowali mi grafik do dojazdow bo daleko mieszkałam. Powinni pojsc ci na reke i ciesztc sie ze cgcesz w ogole pracować. Powodzenia

Gość gość
10:57 ile mialas najwiecej godzin w mcdo? Ty badz inne osoby tam pracujace? Niby moge dac 100/150zl za wizyte, ale jesli dostane zwolnienie na tydzien i lekarz bedzie kazal, abym przyszla po tygodniu po nastepne? Co tydzien mialabym tak placic?

Gość gość
No w sumie tak... Tacy sa lekarze prywatnie. Jak dajesz rade to pracuj jak nie to pros tego lekarza, nasciemniaj mu ze w pracy zemdlalas itd. U nas roznie bylo z godzinami bo wiekszosc to studenci. Np moja koleżanka pracowala 3 dni w tygodniu po 10 godzin bo te 3 dni nie miala zajęć. Ja najwiecej oracowalam 8 bo slabo mialam z dojazdami. U nas szli sie dogadać, także spróbuj

Gość gość
Sprobuje sie dogadac, ja niestety mam juz 30 lat a pracuje w Mcdo, bo wolalam to niz prace na smieciowce. W mco przynajmniej mam umowe o prace.

Gość gość
No pewnie. Praca jak praca.

Gość gość
Normalny lekarz nie każe przychodzić na wizyty prywatne co tydzień. Ja mam wizyty co miesiąc i na miesiąc zawsze dostaje zwolnienie. Trzeba po prostu znaleźć dobrego lekarza.

Gość gość
11:57 na co dostalas zwolnienie? Mozesz chodzic czy jestes lezaca?

Gość gość
Autorko mieszkasz w Lesznie? .bo jak tal to jak ty w tym maku dajesz rade? Przeciez tak jest strasznie ciezko i nerwowo.:(

Gość gość
12.02 Na mdłości, codzienne wymioty i ogólne osłabienie. W teorii mogę chodzić, ale w praktyce nie mam siły podnieść się z łóżka.

Gość gość
Nie nie mieszkam w Lesznie, teraz ciezko w kazdym Mcdo, wszedzie tlumy. Zastanawiam sie zeby teraz chodzic na nocki bo przynajmniej nie ma tlumow, ale znowu jest kontakt z substancjami do czyszczenia..

Gość gość
Dostarcz pracodawcy zaświadczenie że jesteś w ciąży kobiety w ciąży nie mogą pracować powyżej 8h na dobę Nie mogą pracować W godzinach nadliczbowych Nie wchodź do chłodni I mrozni za duże wahania temperatury dźwigać możesz Max 5kg nie pamiętam czy ciężarne mogą pracować na okienku drive. Zapytaj się swojej personalnej niech poinformuje Cię czego robić w McDonald's Nie możesz zresztą do regulaminu pracy powinno być dołączony wykaz prac lekkich jakie możesz wykonywac

Gość gość
Przepraszam wykaz prac szczególnie uciazliwych Nie możesz też pracować W nocy nie mogą bez Twojej zgody wysyłać Cię na supporty zależy co masz wpisane jako miejsce pracy np ja mam Gdańsk to do Gdyni jechać nie moge

Gość gość
Jak wy w ogóle w tym macu pracujecie? Raz na jakiś czas tam zajade na cheesburgera i frytki i jak patrzę na te biedne dziewczyny to mi się płakać chce. Jeszcze jak jest dużo ludzi to masakra. Wspolczuje z całego serca. Nawet jakby mi tam 4 tysiące dawali to w życiu bym się nie zgodziła. A jeszcze w ciąży... Ja pier....

Gość gość
autorko jesli chodzi o pracę w McD to ja bym bez wahania wzięła zwolnienie. Idź prywatnie do lekarze, zapłacisz te 100zł, ale zwolnienie na msc dostaniesz na pewno. Co do osoby, która pisze, że w McD nie mogłaby pracować to odpowiem tylko, że nie jest tam tak źle. Gdzie indziej od ręki dostajesz umowę pracę? tam nie ma śmieciówek, masz okres próbny, ubezpieczenie i umowę normalną. Moim zdaniem to dużo jeśli ktoś nie może znaleźć pracy.

Gość gość
13:14 i 21 dziekuje za rady tak zrobie 14:12 nie 14:24 uwierz mi, ze nie pracuje tam dla przyjemnosci. Dodatkowo jest mi wstyd bo wczesniej mialam prace biurowa... Pozniej dlugo szukalam pracy, pewien czas bylam na smieciowkach. Po tym podjelam prace w Mcdo, trzyma mnie fakt,z e nie zostane tam do emerytury. Gdy wracam do domu wyje z bezsilnosci i zmeczenia, ale co zrobic?

Gość gość
14:37 zgadzam sie calkowicie, w mcdo jest umowa o prace i to na dzisiejsze czasy luksus. Dzis dzwonilam do cioci, ktora jest pielegniarka w przychodni, byc moze uda jej sie mnie umowic na ten tydzien do innego ginekologa na nfz. Jesli ten nie da zwolnienia to bede musiala isc prywatnie.

Gość gość
Daj jak najszybciej pracodawcy zaświadczenie o ciąży. Lekarz ma rację o tyle że jeżeli się nie dzieje nic niepokojącego, to pracodawca ma ci zapewnić odpowiednie warunki- czyli właśnie nie możesz przez 8 godz stać przy kasie, czy pracować ponad 8 godz, podnosić ciężkich rzeczy. Nawet gdybyś się na to zgadzała, nie ma prawa tego zlecić. A z tego co wiem, w McDo przestrzegają zasad BHP. Mi akurat lekarz na NFZ dawał bez najmniejszego problemu zwolnienie, spróbuj iść do innego. Najwyżej powiedz o ciągłych wymiotach czy bólach brzucha. W ciąży ciężko się skoncentrować, szybko coś policzyć, zwłaszcza w hałasie, pędzie, dokuczają zapachy...