Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moje dziecko chyba się źle rozwija

Polecane posty

Gość gość

Jestem załamana. Ma 10 mc i nie naśladuje nic, ani papa ani brawo, ani nic innego. Czy naprawdę to powód do obaw? Wszystkie dzieci jakie znam już cokolwiek umieją pojazać, a moje kompletnie nic. Ja jestem słaba psychicznie i pomału wpadam w depresję

Gość gość
KAŻD E dziecko rozwija sie inaczej , w innym tempie . nie porównuj dzieci bo tylko schizy sie nabawiasz . Siada twój maluch ? raczkuje ? próbuje wstwac np w łozeczku ?

Gość gość
mój miał ponad rok jak zaczął robic pa-pa a buziaka nadal nie dostane od niego gdzie córka kolezanki ciagle chce buzi od mamy :)

Gość gość
A naśladował inne gesty (jakiekolwiek)?? Tak fizycznie rozwija się ok, raczkuje i chodzi przy meblach

Gość gość
Natrafiam na takie pytanie srednio co dwa dni... kobiety, czego wy chcecie od tych dzieci, tresowac jak malpki? Moj zaczal nasladowac po roku i jakos nie widze zeby z nim bylo cos nie tak, nie kazdemu dziecku sie chce tak w ogole. Musisz obiektywnie ocenic jak sie rozwija, co juz umie, nie patrz na tabelki w necie, nie patrz na inne dzieci, daj mu jeszcze czas, chyba ze ewidentnie cos Cie niepokoi to idz do neurologa. Jesli dziecko nie siada, nie raczkuje, nie gaworzy, nie jest zainteresowane zabawkami, nie ma z nim kontaktu wzrokowego, nie probuje sie z toba jakkolwiek porozumiec, nie odwzajemna usmiechu, nie zwraca uwagi na kotki, pieski, listki no to faktycznie cos moze byc nie tak. Jak robi choc czesc z tego typu rzeczy to powinno byc ok. Samo to ze nie robi papa w tym wieku to na pewno nie jest powod do paniki.

Gość gość
No właśnie nie robi kompletnie nic. Gaworzył przez miesiąc i teraz z dnia na dzień przestał i od tygodnia nic. Reszta rzeczy ok, lubi zabawki, śmieje się, płacze jak odchodzę, interesuje się wszystkim dookoła, raczkuje i zwiedza dom itd

Gość gość
pisałam 12:22 mój syn obecnie ma ponad 1.5 roku . Dopiero około roku robił pa-pa , potem brawo i inne . Nadal mówi tylko ma-ma , ta-ta , be-ka , je -je itp . Inna dzieczyna w tym samym wieku : kto to ? daj , mam , siu siu , bum bum , auto ,miał , był , grzes , tata , mama , bab , dziadzia, gabi itp Róznica jest ogromna . Ale mój syn szybciej siadał i o trzy mce szybciej zaczał chodzic .

Gość gość
pisałam 12:22 raczkuje , zwiedza swiat cos nowego ciekawego zapomniał o gaworzeniu , na wszystko przyjdzie czas . Wszystko jest dobrze nie martwa sie !

Gość gość
Dokładnie jak wyżej. Patrz na rozwój jako całokształt. Mój starszy syn w ogóle nie chciał robić tych wszystkich sztuczek, nawet specjalnie nie uczyłam, bo nie wiedziałam, że trzeba :-p Za to szybko zaczął ładnie mówić. Córka z kolei bardzo szybko dawała buziaki i różne inne rzeczy pokazywała, za to mówić nie chce zacząć, a ma 14 m-cy i oprócz mama i tata co najwyżej pokazuje palcem i piszczy. Każde dziecko jest inne, o ile nie odbiega tak całościowo od normy - tak jak opisała osoba wyżej to nie ma się czym martwić.

Gość gość
Tylko, że on to robi od 8 mc. Nie robi nic nowego co by mogło zatrzymać gaworzenie. No może tylko nauczył sięporuszać w boki przy meblach, a tak to nic

Gość gość
Przerwe w gadaniu tez przerabialismy, teraz gada po chinskiemu bez przerwy i juz wszystko nasladuje, ma 14m. Pisalam o 12.30. Skoro robi wszystko to co piszesz, interesuje go swiat to powinno byc ok. Moj jak go probowalam czegos uczyc to patrzyl na mnie jak na glupia. To dalam sobie spokoj, dopiero jak zauwazylam jakis odzew to zaczelam uczyc i teraz papuguje wszystko. Cierpliwosci! Pewniego dnia zalapie tak po prostu.

Gość gość
Nie przejmuj się, moja coreczka w wieku 10mies tez nie naśladowala. Tez się martwiłam. To przyszło chwile później, z dnia na dzień. Dziś ma 21 miesięcy i super się rozwija, wszystko mówi, wszystko rozumie. Daj swojemu dziecku czas. Stymuluj rozwój, ale nie męcz go. Będzie dobrze, zobaczysz.

Gość gość
Dla ciebie to nic ale dla takiego szkraba to jest ogromny wysiłek! Nie stresuj się.

Gość gość
Dzięki dziewczyny zapocieszenie.Ale żeby tak z dnia na dzień przestał gaworzyć? W piatek jeszcze nawijał, a od soboty do dziś cisza i tylko aaaaaaa. Ja już pomału od zmysłów odchodzę:(

Gość gość
Pewnie uczy się czegoś nowego i zapomniał na chwile. A nie szczepilas ostatnio?

Gość gość
Nie.... ostatnie szczepienie jak miał 6 mc

Gość gość
Kolejna histeryczka... dobrze ktoś napisał,czego wy chcecie od tych dzieci? Każde dziecko jest inne,każde inaczej się rozwija,w swoim tempie. Na siłę szukasz problemów,piszą ci,że jest ok,to ty nie,wymyslasz... mam 2 dzieci i każde rozwijało się zupełnie inaczej,syn nie chciał w ogóle pokazywać palcem czy robić papa,a córka do 3 roku życia prawie nie mówiła. I co? I nic,obydwoje zdrowi,mądrzy i rozesmiani. Daj temu dziecku spokój i przestań panikowac.

Gość gość
Nie jestem histeryczką, ale widzę,że mojedziecko ma braki w stosunku do innych dzieci i bardzo się martwię:(

Gość gość
Ja zauwazylam ze czesto jest tak ze jesli intelektualnie wolniej to ruchowo szybciej. I na odwrot. U meza bratowej corki pozno zaczynaja siadac (8miesiecy) raczkowac (10miesiecy) chodzic 15/16 miesiecy) ale za to szybko nasladuje, probuje nasladowac, powtarzac itp u mnie za to synowie szybko siadali raczkowali chodzili ale za to pozniej interesowali sie nasladowaniem i porozumiewaniem najpierw ciekawosc dopiero nauka heh

Gość gość
proponuję iść do dobrego rehabilitanta lub neurologa... lekarz rodzinny niestety nie pomaga...mi ściemniał że 2 letnie dziecko ma prawo nie mówić, a na dzień dzisiejszy już jestem po uzyskaniu pełnej diagnozy - AUTYZM ;(((( życzę rozwagi i szczęścia w znalezieniu odpowiednich specjalistów.

Kazde dziecko rozwija sie inaczej...aczkolwiek nie zaszkodziłoby gdybys poszła do lekarza rodzinnego i powiedziała o swoich obawach - on powinien juz sie tym zajac. Bo wiesz niechce cie straszyc bo nie w tym rzecz....bo moze to normalne, albo i nie - ale za wczasu jesli cos sie nawet dzieje to mozna to wyeliminowac czy jakos dziecku pomoc. hm...chociaz 10miesieczne dziecko juz cokolwiek powinno juz zaczynac nasladowac....cokolwiek.

Gość gość
21:31 A widziałaś u dziecka jeszcze jakieś inne objawy? Co do mowy 2 latka, też bym się bała jakby moje dziecko nie mówiło i na pewno odwiedziłabym specjalistów, ale z drugiej strony znam kilka dzieci, które nie mówiły do 3-4 roku życia.

Gość gość
Ludzie następna. Moja do roku nic nie nasladowala nic! Nagle pyknal rok i zaczęła bić brawo u krzyczeć mama nie nie. Magia. A uczyłam od 6 miesiąca. Samo przyjdzie nie stresuj się kobieto

Gość gość
Jesli masz sie tak denerwowac, to nie pytaj na kafe tylko poradz sie lekarza, niech dziecko zbada i bedziesz uspokojona. Przeciez nikt twojego dziecka nie zna i nie widzial, wiec jaka moze byc diagnoza...

Gość gość
Zapytałam żeby sie dowiedzieć co myślą inni, czy mieli podobnie itd. Żaden lekarz nic niepokojącego nie widzi, ale tak zwykle bywa, że pediatra bagatelizuje i mowi, że trzeba czekać.

Gość gość
Moja coreczka 9,5 mies tez gaworzyla i nagle od 2 tyg cisza. Ale zaczela sie bujac na czworakach więc pewnie skupia sie na starcie do raczkowania. Nasladowala brawo jakieś 2 mies temu i tez przestala. Bylam u pediatry, twierdzi ze jesli dziecko zaczyna rozwijać się np motorycznie to 'zapomina' o innych rzeczach ale to wraca. I tak od kilku dni znow klaszcze kiedy mowie 'brawo'. A poza tym nie nasladuje nic. Nie przejmuj sie. Ma na pewno jeszcze czas na wszystko

Gość gość
Idź na kontrolę do pediatry, powiedz mu o swoich wątpliwościach, jeśli mają podstawy, to wtedy wyda ci siekierowanie na dalszą diagnostykę. Ja też kiedyś sie martwiłam, ale po konusltacji u dr Artura Lutego (http://pediatralublin.com.pl/) zrozumiałam, ze każde dziecko rozwija się inaczej i niektórym trzeba dać wiecej czasu na opanowania jakichś umiejętnosci.