Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

objawy ciąży blizniaczej

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc mamy bliźniąt. Jestem teraz w 7 tyg ciąży. U lekarza już byłam potwierdził ciążę z badania a usg za 5 dni. Mam już dwójkę dziec****erwszy syn objawów praktycznie żadnych druga córka bardzo duże nudności ale nie wymiotowalam ani razu. Obecnie mam wzmożone wszystkie możliwe objawy ciazowe. W ciążę zaszlam pierwszy cykl po odstawieniu tabletek anty. Lekarz po wywiadzie zasugerował ewentualną ciążę bliźniacze. Beta co 48h przyrasta ponad 300%. Co i tym sądzicie?

Gość gość
Moim zdaniem możliwe są bliźniaki, gratulacje :) ja jestem w 22 tc z bliźniakami i HCG przyrastało po 24h o ponad 100% (30 dc miałam 266). Od 7tc miałam wszystkie mozliwe objawy pomnożone przez 100 :) przeszło ok 17 tc i teraz czuje się świetnie a maluchy dokazują :)

Gość gość
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze czy każda ciąża blizniacza jest traktowana jako ryzyko i sa większe ograniczenia niż przy pojedynczych. Mąż pracuje całymi dniami więc z dziećmi cały czas jestem sama.

Gość gość
Mi każdy lekarz, którego spotkałam do tej pory (mimo, że nie dzieje się nic niepokojącego) mówił, że ciąża mnoga to zawsze ciąża wysokiego ryzyka, bez względu na to jak przebiega. Nikt nie wie co będzie za chwile, ale trzeba być dobrej mysli.

Gość gość
Jeszcze co do ograniczeń - ja od 9 tc musiałam iśc na zwolnienie, bo ciągle wymiotowałam i (dosłownie) większość dnia spędzalam w łazience. Potem, jakoś po 13tc miałam nakaz leżenia, bo dzieci szybko rosna na tym etapie i lekarka kazala oszczędzac szyjkę, chociaż nadal nie było niepokojących objawów. Teraz (22tc) mogę chodzic, ale mam zalecony "bardzo oszczedny tryb zycia", żadnego dzwigania, dużo leżeć, chodzić powoli, unikać schodów itd.

Ciąża mnoga nie daje innych objawów niż pojedyncza. W późniejszych miesiącach brzuch jest większy i szybszy jest przyrost masy dzieci, ale to wszystko. Ani wymioty, ani ból, ani żadne inne objawy, nawet wzmożone, nie świadczą o ciąży mnogiej.

Gość gość
Jak najbardziej objawy przy ciazy blizniaczej sa spotegowane w zwiazku z hormonami.....beta tez byla szalona....niestety moja ciaza nie zakonczyla sie pelnym sukcesem i mam tylko jednego synka przy sobie a druguego w niebie. Zycze zdrowia i powodzenia

Gość gość
50 procent ciąż to ciaze bliźniacze ale przeważnie w pierwszych trzech miesiącach dochodzi do tz wchłoniecia sie jednego zarodka. Dobry lekarz nie powie ci o ciazy mnogiej przed 10 tygodniem. Każda ciąża bliźniacza uważana jest za ciaze wysokiego ryzyka. Obiawy sa takie same jak przy ciazy pojedynczej. Ja do 30 tc funkcjonowałem normalnie ( pracowałam, jeździłam rowerem czy chodziłam na długie spacery z psem) potem dzieci były juz tak duże i silne ze z każdym dniem było coraz ciężej... Urodziłam w 38 tc. Jadąc na poród cieszyłam sie ze zaraz bede mogła normalnie oddychać ;-)

Gość gość
A ja urodzilam w 25 :-(

Gość gość
Do gość 18.52 bardzo Ci współczuje, mam nadzieje ze wszystko sie dobrze skończyło...

Gość gość
Ja też byłam w ciąży bliźniaczej i miałam większy brzuch, okropnie wymiotowalam. Ciąża wysokiego ryzyka. Niestety też jeden się nie rozwinął. Mam wspaniały synka i teraz czekam na drugą dzidzia.

Gość gość
To ja z 18.23-u mnie obaj synowie sie rozwineli tylko jeden umarl tydzien po przedwczesnym porodzie.drugi jest zdrowy.