Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak parzy się kawę do dzbanka z serwisu?

Polecane posty

Gość gość

pytanie może głupie, ale się zastanawiam jak zaparzyć kawę, którą potem chcę podać w dzbanku z całego serwisu. Dostałam kiedyś cały serwis kawowy właśnie i chciałabym go wykorzystać w czasie spotkań towarzyskich. Zazwyczaj robię kawę z ekspresu bezpośrednio do kubka/filiżanki, albo parzę w kawiarce. Natomiast tutaj jednak tej kawy jest więcej na raz. Wydaje mi się, że najlepszy byłby ekspres przelewowy, ale takiego nie mam. Kiedyś takie serwisy były dosyć popularne w czasach przed ekspresami ciśnieniowymi (na przykład w czasach moich rodziców). Jak to wtedy robiono?

Gość gość
najbezpieczniej będzie zaparzyć w kawiarce bo znasz proporcje a potem przelać :D

Gość gość
ale kawiarka ma małą pojemność (służy do parzenia espresso). Ja mam taką na 6 kaw, a to oznacza że ilość kawy wystarczy na wypełnienie normalnej JEDNEJ filiżanki z pełnej kawiarki ;)

Gość gość
Zaparzać kilkakrotnie w kawiarce, przelewając wszystko do garnka pod przykryciem stojącego na gorącym piecu, żeby utrzymać temperaturę (nie zagotować!). Potem z garnka do dzbanka, koniecznie uprzednio wygrzanego w piekarniku lub mikrofali - inaczej czajnik odbierze ciepło kawy i do filiżanek będziesz wlewała już zimną. Czasami można jeszcze czajnik postawić na podgrzewaczu z teelightem, ale to już nie do każdego dzbanka pasuje.

Gość gość
Możesz tez zrobić super=hiper mocną esencję kawową i rozcieńczyć ją wodą do żądanej mocy.

Gość gość
Warto skontaktować się z osobami, które profesjonalnie zajmują się ekspresami do kawy i zapytać. :) Znam dobry serwis i sklep - http://flintespresso.eu/ . Bardzo chętnie doradzają w takich sprawach.

Gość gość
wypyerdalaj śmieciu spamerski